MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS

T/1817/272.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdés és a 102.§ (1) bekezdése alapján T/1817 számú az "Országos Területrendezési Tervről" című törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő, kapcsolódva Gyapay Zoltán T/1817/69. számon benyújtott módosító javaslatához.

A törvényjavaslatnak a közúthálózat fő elemeit felsoroló 1/1.sz. melléklet 1. Gyorsforgalmi utak 1b. Egyéb hazai gyorsforgalmi utak táblázata kiegészül az alábbi gyorsforgalmi úttal:

"M82 : M8 Litér térsége*- M 80 Litér térsége*-

Zirc* - M1 Győr térsége*"

A kapcsolódó módosító javaslat elfogadása esetén elhagyásra illetve módosításra kerülnek ugyanezen melléklet 2. Főutak 2a. A főúthálózat meglevő esetleg módosuló elemei táblázatban az alábbiak:

"[82.sz. főút: M80 Litér térsége*-Gyulafirátót*-Zirc-1. sz. főút Győr]"

illetve

" 72.sz. főút : 71.sz. főút Balatonfűzfő - M8 Litér [-M80 Litér]"

I n d o k o l á s

Az M8 gyorsforgalmi út a TINA hálózat részeként, Kelet- és Nyugat Európa közötti egyik legfontosabb és legforgalmasabb közlekedési folyosó lesz, amely alapvetően változtatja meg a magyarországi eddig Budapest-centrikus, sugaras gyorsforgalmi úthálózaton történő nemzetközi közlekedést. Az eddigi M3 (M4)- M0-M1 forgalom most két útvonalra terelődik:M3 (M4)- M8 illetve M3 (M4)-M8-M1. Ez utóbbi útvonalon sem jelenleg, sem a tervezet szerint nincs gyorsforgalmi út összeköttetés az M8 és az M1 között!

Ugyan a tervezett M65 és folytatásaként az M81 egyik alternatívája elméletileg igen, de a gyakorlatban nem teremt összeköttetést, mert a lehetséges útvonalak hosszúsága miatt "kitérőt" jelent, a forgalom továbbra is a jelenlegi, főleg az M0 szempontjából túlterhelt útvonalon haladna! Ugyanilyen kitérőt jelentene a 82-esnél nyugatabbra eső összeköttetés is. Az M8 Litér térségben levő kanyarjához inflexiós pontban csatlakozó M82 nyomvonal nemcsak a legésszerűbb összeköttetés az M1 és M8 között, hanem a legésszerűbb összeköttetés az M1 és a Balaton között: gyorsforgalmi útként gyorsabban elérhetővé és ezért nagyobb vonzerejűvé teszi a külföldiek számára a balatoni idegenforgalmat, feltárja a Bakony idegenforgalmi- befektetési lehetőségeit (növeli az ágazat országos bevételét) idegenforgalmi idényben a jelenlegi 82-es főút "lassú forgalmi út" áldatlan állapotát pedig megszünteti. Az út nyomvonala jelenleg is csak néhány települést érint, amelyeket elkerülő utak építése jelenleg is része az ütemterveknek, vagyis nincs számottevő műszaki akadálya a fejlesztésnek.

Budapest, 2003. február 27.

Gyapay Zoltán
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Dr. Áder János
Fidesz-Magyar Polgári Párt

Herényi Károly
Magyar Demokrata Fórum