K/1832/1.

Szabó József úr

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlés Házszabálya 91.§-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint hozzám intézett, "Az M6-os és 56-os út sorsa" című, K/1832. számú írásbeli kérdésére a következő választ adom:

A tárca részéről az M6/M56 gyorsforgalmi út fejlesztését - tekintettel annak térségeket feltáró, gazdaságélénkítő hatására és nem utolsó sorban Baranya és a régió jobb, gyorsabb és biztonságosabb elérésére - kiemelten kezeljük.

A kormányprogramban foglaltaknak megfelelően a már megkezdett gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztéseket folytatjuk, és ezzel párhuzamosan halad a program további elemeinek előkészítése, így a M6-M56 gyorsforgalmi út tervezése és engedélyezése is.

Ez az út az ún. V/C. páneurópai korridor /Plocse - Szarajevó - Eszék - Budapest/ fontos eleme, mely hazánkon keresztül létesít kapcsolatot az Adria - régióval.

Konkrét kérdéseikre a következő tájékoztatást adom:

Az M6/M56 gyorsforgalmi út mindegyik szakaszán folyamatos az előkészítés 1998 óta. Az Érdi tető - Dunaújváros közötti szakasz engedélyezési tervei már készülnek, 2003-ban a kiviteli terveket elkészíttetjük és a munka kivitelezésének közbeszerzését is bonyolítjuk. A többi szakaszon a nyomvonalak jóváhagyása lehetővé tette, hogy az engedélyezési és kiviteli tervek készítőit közbeszerzési eljárás keretében kiválasszuk, így jövőre a tervezés folytatódhat.

Az Érdi tető - Dunaújváros közötti szakasz kiviteli szerződését 2003-ban megköthetjük. Az előkészítés töretlensége esetén a Dunaújváros - Szekszárd és Szekszárd - országhatár közötti szakasz kivitelezése 2005-ben, a pécsi bekötés megépítése közötti szakasz kivitelezése szintén 2005-ben elkezdhető. Ekkora útszakaszok megépítéséhez 2,5 - 3 év szükséges.

A jóléti rendszerváltás folyamatából a Baranya, Tolna, Somogy régió is részesül. A folyamatot bizonyosan felgyorsítja a 2004. évi Európai Uniós csatlakozásunk. Az ország és az itt élők erőfeszítésein túl ez az elmaradottabb térség előnnyel pályázhat a Regionális Alapok támogatására, ennek feltételei és intézményi keretei megteremtéséről tárcánk a rá háruló feladatokat elvégzi. Az infrastruktúra és a környezetvédelem fejlesztését célzó Kohéziós Alapok stratégiájának kialakítása a tárcaközi egyezetés fázisában tart. A minisztérium részéről az M6/M56 felvételét javasoltuk a projekt listára.

Kérem Képviselő Urat, válaszomat elfogadni szíveskedjen.

Budapest, 2002. december " "

Üdvözlettel:
Dr. Csillag István