T/1870/10.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján az agrárpiaci rendtartásról szóló T/1870. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 12.§ (1) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(1) Amennyiben a belföldi piac alapvetően fontos termékekből való folyamatos ellátása, a bekövetkezett áruhiány vagy annak megelőzése ezt különösen indokolttá teszi, a piaci egyensúly helyreállításának elősegítése érdekében a termék exportálását a miniszter rendeletben meghatározott módon kiegyenlítő befizetés előzetes teljesítésétől teheti függővé. Kiegyenlítő befizetés csak meghatározott időtartamra és csak akkor írható elő, ha a termék határparitáson számított átlagos exportára a külön jogszabályban meghatározott árat [jelentősen] meghaladja. Kiegyenlítő befizetés elrendelése esetén - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a meghirdetés érvényességi ideje alatt exportált termék után export-visszatérítés nem vehető igénybe. A kiegyenlítő befizetésre kötelezettet, annak mértékét, az alkalmazás időtartamát, valamint a befizetés egyéb feltételeit a miniszter rendeletben állapítja meg.

Indokolás

A módosító javaslat azzal pontosítja a törvényjavaslat szövegét, hogy kiegyenlítő befizetésre már akkor legyen lehetőség, ha a termék határparitáson számított átlagos exportára a külön jogszabályban meghatározott árat meghaladja. Visszásságokra és félreértésekre adhat okot a "jelentősen meghaladja" kitétel értelmezése.

Budapest, 2003.február.26.

Tóth Sándor
MSZP

Molnár Albert
MSZP