K/1926/1.

Halász János képviselő úr részére

Fidesz-MPP képviselőcsoportja

Tisztelt Képviselő Úr!

Hozzám intézett K/1926. számú írásbeli kérdésére az alábbi választ adom:

A könyv ÁFÁ-ja az Európai Unió tagállamaiban 0 és 25% közötti sávban helyezkedik el. A Pénzügyminisztérium egyelőre nem tartja időszerűnek a könyv ÁFÁ-jának csökkentését. Az Európai Uniós csatlakozás során általában át kell tekinteni az ÁFA törvényt, ennek részeként a könyv ÁFÁ-járól is dönteni kell. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ennek a munkának a keretében kívánja elérni a könyves szakma számára kedvezőbb pozíciót.

Ebben az évben a minisztérium 60 millió forintot biztosít a kiadóknak a "Kedvezményes kamatozású hitelprogram" keretében, ez 50%-os növekedést jelent a 2002-es évhez képest.

A közművelődési könyvtárak támogatása - a szaktörvény értelmében - a Belügyminisztérium költségvetésében szerepel. Az Országgyűlés a 2002. évvel azonos összeget szavazott e célra, így a Belügyminisztérium fejezeti keretében 2003-ban 315 millió forint szerepel. Minisztériumunk a Könyvtárellátó Kht-n keresztül 10 millió forintot biztosít a közművelődési könyvtáraknak egyes hiányzó könyvek beszerzésére. Ez a támogatás a tavalyi évben nem volt.

A könyvtárak többségét fenntartó önkormányzatoknak még nem készült el a költségvetése, tehát január 8-án még nem lehet tudni, hogy a beszerzési keretek növekszenek-e.

A tárca a Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló törvény egyes rendelkezéseit nem törölheti el, de módosítását kezdeményezheti. A könyvszakma befizetése a Nemzeti Kulturális Alapprogramba közel azonos a kapott támogatással, ezért jelenleg nem indokolt a könyvekre vonatkozó 1%-os járulék törlése.

A minisztérium támogatja a Magyar Olvasási Közalapítvány létrehozását, és hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az Oktatási Minisztériummal az új szervezet létrehozásának szakmai, jogi, szervezési és finanszírozási feltételeiről.

Budapest, 2003. január 8.

Tisztelettel:
Görgey Gábor