ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ

Magyar Demokrata Fórum

dr. Medgyasszay László

K/1946.

ÍRÁSBELI KÉRDÉS

Dr. Szili Katalin elnök asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. § alapján kérdést kívánok feltenni dr. Németh Imre miniszter úrnak, melyre ülésen kívül, írásban várom Miniszter Úr válaszát.

A kérdés címe: "Hogyan biztosítja a Kormány a Győr-Moson-Sopron Megyei intézmények feladatainak ellátásához szükséges többletforrásokat, melyekre a megyéhez csatlakozott településekkel kapcsolatos feladatnövekedés miatt van szükség?", szövege az alábbi:

Tisztelt Miniszter Úr!

Szíves segítségét kérem a következő ügyben.

Az 1991-2002-ig tartó időszakban az Országgyűlés 11 község Veszprém megyétől Győr-Moson-Sopron megyéhez csatolásáról döntött. Ezek a következők:

Ogy. határozat

Település neve

Átcsatolás időpontja

72/1991. /XII. 29./

Csikvánd
Gyarmat
Szerecseny

1992. január 1.

50/1999. /VI. 3./

Bakonypéterd
Lázi

1999. VI. 30.

47/2001. /VI. 18./

Bakonygyirót
Bakonyszentlászló
Fenyőfő
Románd
Sikátor
Veszprémvarsány

2002. évi önkormányzati választás napján

A megye lakossága a 11 település lélekszámával 7.881 fővel emelkedett.

Valamennyi átcsatolt település a megyeszékhelytől minimum 30 km-es távolságban található, amely önmagában lényegesen megnöveli, pl. a dologi kiadásokat /pl. üzemanyag-költség, gépjárművek amortizációja, stb./ Minden államigazgatási szerv, így a Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, Győr-Moson-Sopron Megyei Földművelésügyi Hivatal egyben hatósági jogkört gyakorló szerv is, így szükségesen felmerül a rendszeres hatósági ellenőrzés is, amelynek létszámigénye is van.

A Megyei Földhivatal vonatkozásában a földrészlet-arányos költség-növekedés, 13.626.000 Ft-ot jelent, a Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnál 2 fő létszámnövekedést, továbbá 2 db személygépkocsi beszerzést /5.200.000 Ft/ indokolna. Ugyancsak többletmunkát jelent a Megyei Földművelésügyi Hivatalnál is az átcsatolás, hiszen az őstermelők száma 929 fővel, a mezőgazdasági vállalkozások száma pedig 31-el növekszik.

Tisztelt Miniszter Úr!

Mint a térség országgyűlési képviselője fontosnak tartom, hogy az átcsatolt települések lakosságának az ügyei legalább olyan színvonalon kerüljenek ellátásra, mint a megye többi településeié. Az viszont nem lehet vitás, hogy a 12 év alatt átkerült 11 település nyilvánvalóan többlet-feladatot és ebből adódóan többlet-költséget jelent a velük foglalkozó szerveknek.

Szíves tájékoztatását kérem arról, hogy a 2003. évi költségvetésben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetén belül a Földhivatalok cím, a Növényegészségügy cím és a Földművelésügyi cím költségvetésén belül történt-e szándék és ezt követően intézkedés arra, hogy a Veszprém megyei földhivatal, a Veszprém megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat és a Veszprém Megyei Földművelésügyi Hivatal előirányzatát csökkentsék, míg az átcsatolt települések miatti többletmunka költségével növeljék a Győr-Moson-Sopron Megyei Földművelésügyi Hivatal költségvetési előirányzatait.

G y ő r, 2003. január 6.

Tisztelettel
dr. Medgyasszay László