K/2001/1.

Válasz Babák Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő
K/2001. sz. "Mennyivel támogatja 2004-2006-ban a magyar adófizető Nagy-Britanniát?"
című írásbeli kérdésére

Babák Mihály úr

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Ön által feltett 2-4. kérdés tekintetében az alábbiakról tájékoztatom:

A csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval az érvényben lévő acquis, azaz közösségi joganyag magyarországi átvételéről szóltak.

Ahogy az Unió minden vetülete szabályozott, úgy a közös költségvetés finanszírozásáról is közösségi szabályozás van érvényben. A közös költségvetés rendszerének, mint a közösségi politikák finanszírozási alapjának megváltoztatása nem képezhette a csatlakozási tárgyalások tárgyát.

Ez a finanszírozási rendszer, az ún. saját források rendszere biztosítja azokat a forrásokat a közösségi támogatásokhoz, amelyeknek Magyarország is jelentős kedvezményezettje lesz. Annak a költségvetési rendszernek a megkérdőjelezése, amely 2004 és 2006 között 5,1 milliárd euró összegben vállal kötelezettséget támogatások folyósítására, nem állhatott Magyarország érdekében.

A brit visszatérítési mechanizmus az Európai Közösségek története egyik legkritikusabb szakaszának történelmi kompromisszummal történő megoldásának eredménye. Amikor már Magyarország is tagja lesz az Európai Uniónak, a magyar érdekek képviseletére a visszatérítési mechanizmus felülvizsgálata során megfelelő lehetőség nyílik.

Az Ön írásbeli kérdésének első és utolsó kérdésére a következő választ adom:

Magyarországnak az Egyesült Királyságnak járó visszatérítés címén 2004-ben 46, 2005-ben 71, 2006-ban pedig 74 millió euróval, tehát összesen 191 millió euróval (1999-es árakon számolva) kell hozzájárulnia az Európai Unió költségvetéséhez. A fizetendő összeg meghatározása minden tagállamra érvényes, egységes számítási módszertan alapján történik, így az összeg kialakítására nincs az egyes tagországoknak egyéni befolyásolási lehetősége.

Budapest, 2003.

Üdvözlettel,
László Csaba