Magyar Országgyűlés
Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság

T/2038/7.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról szóló T/2038. számú törvényjavaslathoz a bizottság a következő

módosító javaslatot

terjeszti elő:

1. A törvényjavaslat 2. §-a (1) bekezdésének a) pontja a következők szerint változik:

a) közösségi szint[ű]en működő vállalkozás: a tagállamokban működő olyan vállalkozás, amely a tagállamokban legalább ezer munkavállalót, és legalább két tagállamban tagállamonként legalább százötven munkavállalót foglalkoztat;

2. A törvényjavaslat 2. §-a (1) bekezdésének c) pontja a következők szerint változik:

c) közösségi szint[ű]en működő vállalkozáscsoport: az olyan vállalkozáscsoport, amelynek a tagállamokon belül legalább ezer munkavállalója van, továbbá különböző tagállamokban legalább két, a vállalkozáscsoporthoz tartozó vállalkozással rendelkezik, amelyek közül az egyik - egy tagállamban - legalább százötven munkavállalót, és a másik - egy másik tagállamban - legalább százötven munkavállalót foglalkoztat;

3. A törvényjavaslat 2. §-ának (2) bekezdése a következők szerint változik:

(2) E törvény alkalmazásában "ellenőrző vállalkozás" a közösségi szint[ű]en működő vállalkozáscsoporthoz tartozó az a vállalkozás, amely tulajdonosi helyzete, pénzügyi részesedése, vagy a vállalkozáscsoport tevékenységére vonatkozó szabályozás más rendelkezése alapján meghatározó befolyást képes [tud] gyakorolni egy másik vállalkozásra (ellenőrzött vállalkozás). Az 1. § (3) bekezdés a) pontja esetén a gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvénynek a gazdasági társaságban való befolyásszerzésére vonatkozó részében[fejezetében] meghatározott uralkodó tag is ellenőrző vállalkozásnak minősül.

4. A törvényjavaslat 4. §-ának (2) bekezdése a következők szerint változik:

(2)[1] A különleges tárgyaló testület legalább három és legfeljebb huszonnyolc[tizenhét] tagból áll. Minden tagállamból, amelyben a közösségi szinten működő vállalkozásnak vagy vállalkozáscsoportnak telephelye vagy vállalkozása működik, egy munkavállalói képviselőt kell küldeni a különleges tárgyaló testületbe. A különleges tárgyaló testület tagjának jelölésével egyidejűleg gondoskodni kell póttag jelöléséről is.

5. A törvényjavaslat 4. §-ának (3) bekezdése a következők szerint változik:

(3)[2] Az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével, azokból a tagállamokból, amelyekben a közösségi szinten működő vállalkozás vagy vállalkozáscsoport által foglalkoztatott munkavállalói létszám

a) legalább huszonöt százalékát foglalkoztatják, további egy,

b) legalább ötven százalékát foglalkoztatják, további két,

c) legalább hetvenöt százalékát foglalkoztatják, további három munkavállalói képviselő[t] küldhet[nek]ő a különleges tárgyaló testületbe.

6. A törvényjavaslat 10. §-ának (2) bekezdése a következők szerint változik:

(2) Az európai üzemi tanács legalább három és legfeljebb harminc tagból áll. Minden tagállamból, amelyben a közösségi szinten működő vállalkozásnak vagy vállalkozáscsoportnak telephelye vagy vállalkozása működik, egy munkavállalói képviselőt kell küldeni az európai üzemi tanácsba. Az európai üzemi tanács tagjának jelölésével egyidejűleg gondoskodni kell póttag [ki]jelöléséről is.

7. A törvényjavaslat 10. §-ának (3) bekezdése a következők szerint változik:

(3) Az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével, azokból a tagállamokból, amelyekben a közösségi szinten működő vállalkozás vagy vállalkozáscsoport által foglalkoztatott munkavállalói létszám

a) legalább huszonöt százalékát foglalkoztatják, további kettő;

b) legalább ötven százalékát foglalkoztatják, további négy;

c) legalább hetvenöt százalékát foglalkoztatják, további hat munkavállalói képviselő[t] küldhet[nek]ő az európai üzemi tanácsba.

8. A törvényjavaslat 12. §-ának (2) bekezdése a következők szerint változik:

(2) Az európai üzemi tanács közösségi szinten működő vállalkozás vagy vállalkozáscsoport belföldön lévő telephelyein vagy vállalkozásainál választott tagjának visszahívására a tagot jelölő üzemi tanács jogosult. A visszahívás tekintetében szavazást kell tartani, ha ezt a tagot jelölő üzemi tanács tagjainak legalább harminc százaléka javasolja. A tag visszahívásához a leadott érvényes szavazatok több mint fele szükséges. Visszahívásra irányuló indítvány hat hónapon belül ismételten nem tehető.

9. A törvényjavaslat 13. §-ának (2) bekezdése a következők szerint változik:

(2) Ha az európai üzemi tanács létszámának, illetve összetételének megváltozása szükséges, az európai üzemi tanács kezdeményezi a szükséges intézkedéseket, hogy az érintett tagállamokban [a] megfelelő létszámú tagot válasszanak az európai üzemi tanácsba. Az új választással megszűnik az adott tagállam[ot]ban foglalkoztatott munkavállalók képvisel[ő]etét ellátó tag megbízatása.

Indokolás:

Az 1-3. ponthoz: A törvényjavaslat szövegében nem mindenhol egységes az egyes kifejezések használata. A törvényjavaslat a "közösségi szinten működő" vállalkozás, illetve vállalkozáscsoport kifejezést használja, de a 2. § (1) bekezdés a) és c) pontjában, valamint (2) bekezdésben a "közösségi szintű" kifejezés található. A módosító javaslat 1-3. pontja a fogalomhasználatot egységesíti.

A 4-7. és 9. ponthoz: A törvényjavaslat szövege több helyen olyan megfogalmazást tartalmaz, mintha a különleges tárgyalótestület, illetve az üzemi tanács tagját az egyes tagállamok küldenék. Mivel a képviselőket a tagállamokban működő telephelyeken, illetve vállalkozásoknál lévő üzemi tanácsok, illetve a munkavállalók képviselője jelölik, a módosító javaslat 4-7. és 9. pontja szövegpontosítást tartalmaz.

A 8. ponthoz: A törvényjavaslat 12. § (2) bekezdésének szövegpontosítását végzi el a javaslat, összhangban azzal a szöveggel, amelyet a § (1) bekezdése tartalmaz.

Budapest, 2003. március 4.

Dr. Balsai István
elnök