ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Módosító javaslat

T/2052/6.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, valamint az ezzel összefüggő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/2052. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat az alábbi új 15.§-al egészül ki:

"15.§

A Mt. 92.§-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"92.§ (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A felmondási idő gyermekgondozási díjról vagy gyermekgondozási támogatásról visszatérő szülő esetében legalább kilencven nap.

(3) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

  1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik."

A módosító javaslat elfogadása esetén a további paragrafusok számozása értelemszerűen változik.

Indokolás

Az elmúlt esztendőkben évente mintegy 35-40 ezer fővel csökken hazánk lakossága. A Nemzeti Fejlesztési Terv is a veszélyek sorában említi: "A születés számcsökkenése miatt az aktív korúak és eltartottak arányának további romlása....súlyos terheket róhat a társadalom aktív tagjaira és veszélyeztetheti a gazdaság versenyképességét".

A gyermekvállalás időbeli eltolódásának egyik fő oka a munkahely elvesztésétől való félelem. Az idősebb korban megszült első gyermek jelentős mértékben csökkenti további gyermek(ek) vállalását. Erre tekintettel a gyermekgondozási díjról, vagy gyermekgondozási támogatásról (GYES, GYET) a munkavállalók munka világába történő visszatérése fokozott támogatást igényel, azaz a felmondással szemben fokozottabb védelmet kell, hogy kapjanak. A módosító javaslat ezt a célt kívánja szolgálni.

A T/2052. Számú törvényjavaslat 13.§-a a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos kérdéseket tárgyalja. Jelen módosítás ezzel összefüggésben került megfogalmazásra és ezt az AIB 1994. december 13-án elfogadott határozata lehetővé teszi.

Budapest, 2003. február 24.

Dr. Csáky András
MDF