K/2080/1.

Halász János képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

K/2080. számú írásbeli kérdésére válaszolva az alábbiakról tájékoztatom:

A kulturális tárca természetesen tudatosan nevezte el a Magyarországon és a határon túl élő, hosszú ideje különösen értékes, nem hivatásos, amatőr színjátszó, vers-és prózamondó, bábjátszó, kórus- és zeneművészeti, képző-, fotó-, film-, videó-művészeti, táncművészeti, valamint hagyományőrző, tárgyalkotó- és előadó népművészeti tevékenységet végző egyéni alkotók és alkotó közösségek munkájának állami rangú elismerését kifejező díjakat Csokonai Vitéz Mihályról. A rendkívüli tehetségű és sokoldalú költő, polihisztor irodalmi, pedagógusi, fordítói stb. munkássága mellett megalapítója a csurgói diákszínjátszó fesztiválnak, amely a mai napig az egyik legfontosabb országos ifjúsági amatőr művészeti esemény.

Azt, hogy ilyen típusú kitüntetés létrejöjjön, évtizedek óta kezdeményezték hivatásos és nem hivatásos művészek, közművelődési szakemberek egyaránt. Névadónak Pesovár Ernő Kossuth Díjas tánctörténészt tekintik, aki - saját bevallása szerint - éppen 20 esztendeje javasolta, teljes egyetértésre találva, a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói és Közösségi Díj elnevezést.

A kérdés szempontjából most érdektelen, hogy miért ilyen sokára jutott az ügy erre a szintre, mindenesetre a nemzeti kulturális örökség minisztere által adományozható művészeti és egyéb szakmai díjakról szóló 3/1999. (II. 24.) NKÖM rendelet módosítására, az új kitüntetések létesítésére vonatkozó előterjesztés a 2002. 01. 29-i NKÖM államtitkári értekezlet napirendjén szerepelt, amikor Ön volt a tárca politikai államtitkára.

Az előterjesztést megelőző, legalább egy évig tartó előkészítő munkát a Közművelődési Főosztály munkatársai végezték. Előzetes egyeztetést folytattak 25 országos hatókörű szervezettel, illetve a Magyar Művelődési Intézettel. Ezt követően megfogalmazták a rendelet szövegének tervezetét, indoklását stb.

A munkatársaim, akkor még az Ön munkatársai, természetesen ismerték Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/1997.(XII. 20.) Kr. számú rendeletét, amely a város érdekeinek előmozdításában, fejlődésének elősegítésében kimagasló, példamutató tevékenységet kifejtő állampolgárok, közösségek munkáját ismeri el - többek között - a "Debrecen Város Csokonai Díja" címmel.

Ez a cím a társadalomtudományok, a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén, illetve a közművelődés területén végzett kimagasló, a város közéletére kifejtett hatása elismeréseként adományozható, ellentétben a Csokonai Vitéz Mihály amatőr, népművészeti országos, sőt határon túli hatású kitüntetéssel. Ennek ellenére szerepelt a kitüntetési rendelet-tervezet "Indokolás" részében, ahol több helyi kitüntetés is említésre került, a "Debrecen városa által alapított, hasonló elnevezésű díj" szövegrész. Az előterjesztés-tervezet a rendelkezések szerint minisztériumi belső egyeztetésen is járt, valamennyi érintett főosztály, így a Jogi Főosztály is megkapta. Csak pártfogó, egyetértő észrevételek érkeztek.

Ezután került sor a 2002. január 29.-i államtitkári értekezletre, amely a korábbi szándékkal ellentétben úgy döntött, őszre halasztja az ügy további tárgyalását, mert a 2003. évi költségvetés terhére nem vállaltak kötelezettséget.

A 2002. 10. 10.-i miniszteri értekezleten a dokumentum teljes szövege, Halász János politikai államtitkár úr által ismert, semmiben sem kifogásolt formában került elfogadásra.

Mindössze az előzéklap dátuma és az előterjesztésért felelős helyettes államtitkár neve változott.

Budapest, 2003. február 6.

Üdvözlettel:
Görgey Gábor