AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS MANDÁTUMVIZSGÁLÓ
BIZOTTSÁGA

Országgyűlési határozati javaslat

H/2153.

Az Országgyűlés
.../2003.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
Tóth Károly mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Tóth Károly országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Gyulai Városi Bíróság 6. B. 1116/2002/5. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Gyulai Városi Bíróság 6. B. 1116/2002/5 szám alatti megkeresésében kérte az Országgyűlés állásfoglalását Tóth Károly országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztése tárgyában, mivel ellene rágalmazás vétsége miatt feljelentést tett Domokos László országgyűlési képviselő, Békés Megye Képviselőtestületének elnöke.

A feljelentés szerint : Az önkormányzati választás kampányidőszakában egy MSZP lógóval ellátott szórólap került terjesztésre Békés megye településein, így Gyulán is, amely valótlan tényállításokat tartalmazott és ezért feljelentő becsülete csorbítására alkalmas. Feljelentő különösképpen sérelmezte a következő kitételeit a szórólapnak: "a 4 éves megyei önkormányzati tevékenységemhez kapcsolódóan "tényként" az alábbiakat állítják rólam:

- évente 18,4 millió forint jutalmat utalok ki saját magamnak,

- a megye 31 településének belvízrendezési programját a parlamentben megfúrtam,

- kísérletet tettem a Békéscsabai Főiskola tönkretételére, átjátszására,

- biztosítottam a Fidesz megyei vezetőinek teljesítmény nélküli gazdagodását."

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. február 5-i ülésén tárgyalta. Tóth Károly az ülésen egyéb elfoglaltsága miatt személyesen nem jelent meg, de írásban közölte az üggyel kapcsolatos álláspontját: "A történet úgy kezdődött, hogy a FIDESZ Békés megyében a többpárti demokrácia történetében először, olyan szórólapot adott ki az önkormányzati választási kampányban, amelyben Domokos László, akkori megyei közgyűlési elnök nem Orbán Viktorral, hanem a versenytárs MSZP-SZDSZ-es koalíció miniszterelnök-jelöltjével, Medgyessy Péterrel népszerűsítette magát, az érintett tudta nélkül, egy nyilvános rendezvényen készült fényképfelvétellel. Azt sugallva, mintha Medgyessy Péter miniszterelnök úr és az MSZP őt támogatná a választási kampányban. Még a szórólap színére is vigyáztak, elfelejtették a narancsot, és átvették az MSZP-s szórólapok kék színét! Ezt nem lehetett válasz nélkül hagyni, ezért született a válasz, az MSZP-s szórólap címe:"Mi nem akarunk és nem fogunk idegen tollakkal ékeskedni" címmel."

Ezt követően levelében felsorolja azokat az érveit, amelyek szerinte alátámasztják a szórólapban foglalt kitételeket. A bizottság előtt bemutatott szórólapok a feljelentésben közölteknél közvetettebb módon fogalmazzák meg az állításokat.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a büntetőjogi felelősség kérdésével, és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást.

A Mentelmi bizottság álláspontja szerint az országgyűlési képviselők egymás közötti kampány ügyei kapcsán nem használ az Országgyűlés tekintélyének, az, ha ezekben az ügyekben büntető feljelentés születik.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság többségi szavazattal (8 igen, 2 tartózkodás) azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

Tóth Károly országgyűlési képviselő
mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel

Előadó: dr. Kerényi János

Budapest, 2003. február 6.

Dr. Géczi József Alajos
elnök