MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

H/2210.
ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

a harcászati repülő erők fejlesztéséről szóló
102/2001. (XII. 21.) OGY határozat módosításáról

Előadó: Juhász Ferenc
honvédelmi miniszter

2003. február


Az Országgyűlés
..../2003. ( ) OGY határozata
a harcászati repülő erők fejlesztéséről szóló
102/2001. (XII. 21.) OGY határozat módosításáról

A harcászati repülő erők fejlesztéséről szóló 102/2001. (XII. 21.) OGY határozat 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

1. Egyetért azzal, hogy a Magyar Honvédség részére 14 darab nyugati típusú, a NATO követelményeit is kielégítő, többcélú harcászati repülőgép kerüljön bérlésre a bérleti időszak lezárását követő tulajdonszerzés lehetőségével, a repülőgépek üzemeltetéséhez, alkalmazásához és fenntartásához szükséges fegyverzet, eszköz, anyag és szolgáltatás bérlésével, illetve tulajdonjogának megszerzésével együtt.

2. Ez a határozat az elfogadása napján lép hatályba.

INDOKOLÁS

a harcászati repülő erők fejlesztéséről szóló
102/2001. (XII. 21.) OGY határozat módosításáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz

A Kormány megvizsgálta a Magyar Honvédség légierejének helyzetét, különös tekintettel a Magyar Köztársaság NATO-tagságából eredő kötelezettségeink teljesítésére, és ezen belül a légierőre háruló feladatok végrehajtására, és az alábbiakat állapította meg.

A magyar légierő fejlesztése érdekében nyugati típusú, a NATO követelményeit is kielégítő, többcélú harcászati repülőgépek bérletével értett egyet az Országgyűlés. A döntés végrehajtása érdekében a Magyar Köztársaság Kormánya és a Svéd Királyság Kormánya elfogadta a 14 darab JAS-39 Gripen típusú, többfunkciós harcászati repülőgép bérletére vonatkozó Egyetértési Nyilatkozatot, majd Bérleti Megállapodás született a felek között a bérlet részletes feltételeiről.

2003. elején a Bérleti Megállapodás módosítását határozták el a felek annak érdekében, hogy teljes egészében lehetségessé váljék az országgyűlési határozatba foglalt célok (NATO-követelmények) teljesítése, valamint a Honvédelmi Minisztériumra nézve lényegesen kedvezőbb pénzügyi feltételek mellett legyen biztosítva a modernizált, korszerű és NATO-műveleti együttműködésre alkalmas repülőgépek hosszú távú alkalmazása. A módosítás alapkoncepciója az, hogy az új, a szükséges képességekkel rendelkező repülőgépek a 10 éves bérleti időszak után maradvány-értéken megvásárlásra kerüljenek, amely alapján a repülőgépeket ezt követően még 20-25 évig rendszerben lehet tartani.

A sokoldalú vizsgálatok és elemzések eredményeként a JAS 39 Gripen típusú harcászati repülőgépek bérleti időszakot követően maradvány-értéken történő megvásárlásával 14 db, összesen 35 évig rendszerben tartható vadászrepülőgép kerül a tulajdonunkba, a teljes földi támogató rendszerrel együtt, amely repülőgépek maradvány-értéken történő megvásárlásának pénzügyi feltételei is a magyar költségvetési lehetőségekhez igazodnak.

A Kormány a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 22. § (1) bekezdésében előírt feladatok végrehajtása érdekében javasolja az Országgyűlésnek, hogy értsen egyet a nyugati típusú, a NATO követelményeit is kielégítő, többcélú harcászati repülőgépeknek a bérleti időszakot követően maradvány-értéken történő megvásárlásával.