ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/2275/7.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján az egyes adótörvények módosításáról T /2275. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

Az előterjesztés 6. § (18) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(18) A 2002. évre érvényesíthető adójóváírás összege [nem lehet kevesebb, mint az Szja tv. 201. december 31-én hatályos rendelkezései szerint megállapított adójóváírás.] a következőképpen kell számítani:

B 10 %-a, de legfeljebb Ax3000 + Cx3000

+ D 18 %-a, de legfeljebb Ax3000 + Cx9000, ahol

A az első nyolc hónapra eső jogosultsági hónapok száma

B az első nyolc hónap bérjövedelme

C az utolsó négy hónapra eső jogosultsági hónapok száma

Indokolás:

Az adózónak az Szja törvény szerint kell benyújtania adóbevallását. Az elmúlt időszakban kialakult kettős jogértelmezés miatt szintén nem várható el az adózótól az egy-két nap alatti helyes jogértelmezés.

A fentiek miatt csak olyan törvénymódosítás képzelhető el, amelyik konkrét számítási módot - képletet - tartalmaz. Ez megfelelne az Adózás rendjéről szóló törvény 23. § (1) bekezdésének és az Adózás rendjéről szóló törvény 1. § (5) bekezdésének is, hiszen a kihirdetett törvény sem jogértelmezést, sem külön tájékoztatást nem igényelne.

Az Magyar Demokrata Fórum ezen javaslata az, amely egyedül megfelel a törvénynek, a jogalkotói szándéknak, és nem von el az indokoltnál több személyi jövedelemadót az adózótól.

Budapest, 2003. március 4.

Font Sándor
MDF

Pettkó András
MDF