T/2275/9.

Az Országgyűlés

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Egészségügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Önkormányzati
bizottságának

a j á n l á s a

az egyes adótörvények módosításáról szóló T/2275. sz. törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) - mint első helyen kijelölt bizottság -, Egészségügyi bizottsága, Gazdasági bizottsága, valamint Önkormányzati bizottsága megvitatta az egyes adótörvények módosításáról szóló, T/2275. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/2275/5-8. számú módosító javaslatokat.

Dr. képviselő a T/2275/. számú módosító indítványát visszavonta, ezért az ajánlás nem tartalmazza.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról, vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

  1. A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat 5. § (2) bekezdésében a Társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 43. § (1) bekezdését a következő c) ponttal kiegészíteni javasolja:
  2. "(2) A Tbj. 43. §-a (1) bekezdésének a) és c) pontjai helyébe a következő rendelkezés lép:

    /A 42. § (1) bekezdés alapján nyilvántartásba vett adatokból/

    "a) az állami adóhatóság, az önkormányzati adóhatóság, az illetékhivatal, valamint a vámhivatal az adókötelezettség ellenőrzése és az adóvégrehajtási eljárás lefolytatása érdekében az a) pontja szerinti adatok, valamint a d) pontból a munkahelyre vonatkozó,"

    c) az egészségügyi ellátást nyújtó szervek (személyek) az egészségügyi szolgáltatói feladataik ellátása érdekében az a)-e) és g) pontjai,

    /szerinti adatok igénylésére jogosultak./"

    Indokolás: Lásd a T/2275/8. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Font Sándor és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 6. §-ának - az adókról és járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló 2002. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Adómód. tv.) - 302. § (18) bekezdését érintően - elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)
  4. "6. §[Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló 2002. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Adómód. tv.) 302. §-a a következő (18) bekezdéssel egészül ki:

    "(18) A 2002. évre érvényesíthető adójóváírás összege nem lehet kevesebb, mint az Szja tv. 2001. december 31-én hatályos rendelkezései szerint megállapított adójóváírás."]"

    Indokolás: Lásd a T/2275/6. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Egészségügyi biz. nem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Font Sándor és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 6. §-ában az Adómód. tv. 302. § (18) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  6. "6. § Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló 2002. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Adómód. tv.) 302. §-a a következő (18) bekezdéssel egészül ki:

    "(18) A 2002. évre érvényesíthető adójóváírás összeg[e]ét [nem lehet kevesebb, mint az Szja tv. 2001. december 31-én hatályos rendelkezései szerint megállapított adójóváírás.] a következőképpen kell számítani:

    B 10 %-a, de legfeljebb Ax3000 + Cx3000

    + D 18 /-a, de legfeljebb Ax3000 + Cx9000, ahol

    A az első nyolc hónapra eső jogosultsági hónapok száma

    B az első nyolc hónap bérjövedelme

    C az utolsó négy hónapra eső jogosultsági hónapok száma

    D az utolsó négy hónap bérjövedelme."

    Megjegyzés: A módosító javaslatot jogtechnikailag pontosítottuk.

    Indokolás: Lásd a T/2275/7. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Egészségügyi biz. nem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Mádi László képviselő a törvényjavaslat 7. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)

"(2) Az Adómód tv. 305. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki és egyidejűleg a jelenlegi (10) és (11) bekezdések jelölése értelemszerűen megváltozik:

"(10) Az Áfat. 2002. december 31. napján hatályos 2. számú mellékletének 13. pontja 2003. december 31. napjáig hatályban marad."

Indokolás: Lásd a T/2275/5. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. március 5.

Varga Mihálys.k.,
a Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke

Dr. Vojnik Mária s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Bóka István s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke