T/2380/14.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin úrhölgynek

az Országgyűlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján "A földgázellátás"-ról szóló T/2380/2003 számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 83. §-át teljes egészében törölni javaslom:

"[83. § (1) A villamos energiáról szóló 2001. évi CX. törvény /a továbbiakban: VET/ 7. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A hivatal élén főigazgató áll. A Hivatal főigazgatóját és főigazgató-helyettesét - a miniszter javaslatára - a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel. A főigazgató és a főigazgató-helyettes tekintetében a munkáltatói jogokat - a kinevezés és a felmentés kivételével - a miniszter gyakorolja. A főigazgatót a közigazgatási államtitkár havi illetményével azonos díjazás, illetőleg azonos juttatások, a főigazgató-helyettest a helyettes államtitkár havi illetményével azonos díjazás, illetőleg azonos juttatások illetik meg."

(2) A VET 7. §-a (2) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A Hivatal főigazgatójának és főigazgató-helyettesének megbízatása megszűnik, ha"

(3) A VET 7. §-a (3) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"Felmentéssel szűnik meg a Hivatal főigazgatójának és főigazgató-helyettesének megbízatása, ha"

(4) A VET 9. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A Hivatal tevékenységéről a Hivatal főigazgatója évente beszámol az Országgyűlésnek, továbbá közzéteszi éves tájékoztatóját."

(5) A VET 96. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"96. §. Az árképzés és az áralkalmazás részletes szabályait a legkisebb költség elvének figyelembevételével a Hivatal alakítja ki. Az árszabályozás kereteit és az árakat a miniszter állapítja meg, és rendelettel hirdeti ki. A Hivatal az árszínvonalat és az árat bármelyik érdekelt fél kezdeményezésére köteles felülvizsgálni, és az eljárás eredményét nyilvánosságra hozni."]"

Indokolás:

A paragrafusban jelzett változás a Hivatal 2002. év eleje óta - éppen a törvényhozás által megerősített - szakmai függetlenségét, döntési autonómiáját jelentősen korlátozná. A változás ellentétes lenne az Európa Tanács által 2003. januárjában elfogadott, az Európai Parlament által jelenleg második olvasatban vitatott, a villamos energia- és gázpiacok liberalizálását szabályozó direktíva tervezetnek a nemzeti energiapiaci szabályozó hatóságokra vonatkozó követelményeivel. A Magyar Energia Hivatal kellő döntési szabadságfok nélkül nem képes az ellátás biztonságával, a diszkrimináció-mentes verseny biztosításával, a méltányos árazás előkészítésével, a fogyasztók védelmével kapcsolatos szakmai feladatainak oly módon eleget tenni, hogy e tevékenysége ténylegesen a köz érdekét szolgálja.

Budapest, 2003. március 28.

Ékes József
MDF