T/2380/17.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin úrhölgynek

az Országgyűlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján "A földgázellátás"-ról szóló T/2380/2003 számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 16. §. (2) bekezdése kiegészül az alábbiakkal:

"16. § (2) A rendszerirányító engedélyes feladata:

    1. a nemzetközi üzemviteli kapcsolatok irányítása és koordinálása,
    2. a szállítóvezetékhez való átlátható és diszkriminációmentes hozzáférés biztosítása,
    3. a rendszerszintű szolgáltatások tervezése, biztosítása, igénybevételének szabályozása és mennyiségi és pénzügyi elszámolása, különös tekintettel a rendszeregyensúly biztosításának eszközeire /többek között a napon belüli kereskedelem összehangolása, a megszakítható kapacitások, valamint tárolói készletek feletti rendelkezés az üzemi és kereskedelmi szabályzatban és a szerződésekben előírtak szerint/,
    4. az együttműködő földgázrendszer biztonságos és hatékony működése érdekében az időszakos és kiegyenlítő fogyasztók ellátási menetrendjének megtervezése, valamint a szükséges fogyasztást korlátozó intézkedések elrendelése, az üzemi és kereskedelmi szabályzatban rögzített elvek szerint.

e) az (a)-(d) pontban meghatározott feladatok teljesítéséhez olyan technológiai távközlési-kommunikációs rendszert kell alkalmazni, amely megfelelő módon biztosítja az együttműködő gázrendszer biztonságos üzemeltetését, továbbá megfelelő információt biztosít az érdekelt felek részére."

Indokolás

A gázrendszer biztonságos üzemeltetésére vonatkozóan a törvényi szabályozásban kell rögzíteni a távközlési- kommunikációs rendszer igényét. Ennek hiányában különböző kiépítési lehetőségek valósulhatnak meg, amelynek következtében az eltérő színvonal miatt zavarok, problémák léphetnek fel a gázellátásban, az adatok, információk áramlásában.

Budapest, 2003. március 28.

Ékes József
MDF