T/2380/18.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin úrhölgynek

az Országgyűlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján "A földgázellátás"-ról szóló T/2380/2003 számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 55. §. a)-m) pontja új n) alponttal egészül ki:

"55. § n) A 6. §. (3) bekezdés b) pontja szerinti informatikai, valamint távközlési feltételeket és alkalmazható eszközöket."

Indokolás

A magyarországi lakossági és ipari fogyasztóinak földgázellátása stratégiai kérdés. A földgázrendszer élet-, környezet- és vagyonbiztonságot kielégítő működtetése, az érdekelt felek közötti adatkommunikáció csak megfelelő informatikai és távközlési rendszerrel valósítható meg. Ennek hiányában súlyos zavarok keletkezhetnek a gázellátásban, az adatok áramlásában.

Az informatikai és távközlési rendszer megfelelő kialakítása és működése közvetlen kapcsolatban van a gázellátás biztonságával. A Bányászatra vonatkozó 1993. XLVIII. tv. (49. §. 22. pont) jelenleg is a gázszállító vezeték alkotórészének, illetve tartozékának minősíti a távfelügyeleti és adatátviteli eszközöket.

A tv. szerinti együttműködő gázrendszer működéséhez indokolt egy egységes műszaki színvonalú gázinformációs rendszer kialakítása is. Emiatt a rendszerre vonatkozó általános elvárásokat a Gáztörvényben, a részletes követelményeket a végrehajtási rendszerben tartjuk szükségesnek rögzíteni.

Budapest, 2003. március 28.

Ékes József
MDF