T/2380/27.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin úrhölgynek

az Országgyűlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján "A földgázellátás"-ról szóló T/2380/2003 számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 31. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"31. § (3) A tárolói, a szállítói és az elosztói engedélyes az üzemeltetésében lévő rendszer kapacitását először [a közüzemi nagykereskedőnek, illetve az elosztói engedélyes a közüzemi szolgáltatónak köteles felajánlani] az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztóknak, illetve az őket ellátó engedélyeseknek köteles felajánlani az érintett fogyasztók fogyasztásának mértékéig [a fogyasztók ellátása céljából,] és az ehhez szükséges szerződést megkötni. Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztók tárolási, szállítási és elosztási igényének kielégítése után rendelkezésre álló szabad kapacitásokat köteles a tárolói, a szállítói és az elosztói engedélyes a többi közüzemi fogyasztó ellátása érdekében a közüzemi nagykereskedőnek, illetőleg a közüzemi szolgáltatónak, a kereskedőknek és a feljogosított fogyasztóknak hozzáférhetővé tenni."

Indokolás:

A háztartási és kommunális fogyasztók ellátásának elsőbbsége (31. § (1)) önmagában elfogadható célkitűzés. Mivel azonban belátható időn belül a kommunális és háztartási fogyasztók is feljogosítottá válnak /vagyis kiléphetnek a közüzemből/, az ellátásukhoz szükséges kapacitásokat nem feltétlenül a közüzemi kereskedőnek, hanem nekik, illetve az őket ellátó közüzemi vagy versenypiaci kereskedőnek kell felajánlani.

Budapest, 2003. március 28.

Ékes József
MDF