T/2380/39.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin úrhölgynek

az Országgyűlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján "A földgázellátás"-ról szóló T/2380/2003 számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 25. §-a az alábbiak szerint módosul:

"25. § A fogyasztók a földgázszállítás, -elosztás bővítésére és fejlesztésére a földgázellátásba történő bekapcsolásuk vagy földgázigényük növekedése esetén [a miniszter által rendeletben meghatározott mértékű] csatlakozási díjat fizetnek a szállító-, illetve az elosztóvezeték tulajdonosának. A csatlakozási díj mértékét, annak ellentételezési módját a miniszter rendeletben állapítja meg. A törvény hatálybalépése előtt hálózatfejlesztési hozzájárulással megépült, illetve 2003. évben már építés alatt álló rendszerek finanszírozásához szükséges, a Hivatal által jóváhagyott fogyasztói hozzájárulásra az elosztói engedélyes, illetve az elosztóhálózat tulajdonosa újabb fogyasztó bekapcsolása esetén 2006. december 31.-ig tarthat igényt. A csatlakozási díj általános forgalmi adófizetési kötelezettségére külön törvény rendelkezései irányadók."

Indokolás:

A módosítás kötelezné a minisztert, hogy a csatlakozási díj mértékéről szóló rendeletében meghatározza az ellentételezés módját. Ez által lehetővé válna, hogy a hozzájárulási rész legalább 70%-át a szolgáltató a fogyasztónak ellentételezze /díjkedvezmény, visszafizetés, kötvény, kamat, részvény, vagy bármely más, a szolgáltató üzletszabályzatában megállapított juttatás formájában/.

Budapest, 2003. március 31.

Németh Zsolt

MDF országgyűlési képviselő

Németh Zsolt

országgyűlési képviselő