MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS

Fidesz-Magyar Polgári Párt

Tóth István

T/2380/53.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdés és a 102.§ (1) bekezdése alapján T/2380 számú a "Földgázellátásról" című törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztek elő a törvényjavaslat 36.§ (1) bekezdéséhez:

36.§ (1) E törvény hatálybalépését követően feljogosított fogyasztónak minősül minden földgáztüzelésű villamos energia - termelő, valamint az egybefüggő telephelyen legalább 800 [500] m /óra lekötéssel rendelkező fogyasztó. A továbbiakban a Kormány rendeletben határozza meg a feljogosított fogyasztók körét, a feljogosított fogyasztóvá válás feltételeit és időpontját.

INDOKOLÁS

A törvényjavaslat lényegi eleme a piac nyitás azaz a feljogosított fogyasztók körének megállapítása, akik önálló szerződéssel vételezhetnek földgázt, illetőleg importálhatnak földgázt. A bekezdésben szereplő 500 m /óra lekötött mennyiség irreálisan gyors piacnyitást eredményez - az előterjesztő által is bevallottan cca. 41%-ra amely az Uniós direktívának is több mint kétszerese. Az Unióban már rég kialakult piaci viszonyok között sem mertek 20 %-nál nagyobb méretű piacnyitást eszközölni, sőt a 10 éves folyamat végére is csak 33%-ig kívánnak eljutni, ezért semmiképpen nem indokolt a Magyarországon gyenge lábakon álló piacszerkezetbe ilyen nagy mértékű nyitás.

Budapest, 2003. március 31.

Tóth István