T/2380/63.

Dr. Szili katalin

az Országgyűlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a földgázszolgáltatásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 25. §-a megváltozik.

25. § A fogyasztók a földgázszállítás, -elosztás bővítésére és fejlesztésére a földgázellátásba történő bekapcsolásuk vagy földgázigényük növekedése esetén a miniszter által rendeletben meghatározott mértékű csatlakozási díjat fizetnek a szállító-, illetve az elosztóvezeték tulajdonosának. A törvény hatálybalépése előtt hálózatfejlesztési hozzájárulással megépült, illetve 2003. évben már építés alatt álló rendszerek finanszírozásához szükséges, a Hivatal által jóváhagyott fogyasztói hozzájárulásra az elosztói vagy közüzemi szolgáltató engedélyes, illetve az elosztóhálózat tulajdonosa újabb fogyasztó bekapcsolása esetén [2006. december 31-ig] a Hivatalhoz benyújtott kérelemben szereplő időtartamig tarthat igényt. A csatlakozási díj általános forgalmi adó-fizetési kötelezettségére külön törvény rendelkezései irányadók.

Indokolás:

Pontosítás. Az elosztói vagy közüzemi szolgáltató engedélyes a létesítés előtt köteles a Hivatalhoz benyújtani a gazdaságossági számítás amely a hozzájárulás fizetésének alapja. A számításban rögzített az időtartam. Ennek birtokában történt a korábbi döntés, most nem célszerű ezt törvénnyel felülírni.

Budapest, 2003. április 1.

Göndör István
országgyűlési képviselő