Módosító javaslat

T/2380/121.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 36. § (3) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

"(3) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztó közüzemi szerződését 2003. október 31-ig a törvény hatálybalépésének időpontjára felmondhatja. Amennyiben nem élt ezzel a jogával, a közüzemi szerződését tárgyév [május 31-ig] február 28-ig mondhatja fel, [a felmondást követő év június 30-i hatállyal] tárgyév szeptember 1-i hatállyal."

2. A törvényjavaslat 36. § (5) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

"(5) A feljogosított fogyasztó tárgyév [május 31] június 30-ig kezdeményezheti korábbi közüzemi szolgáltatójánál a közüzemi fogyasztói körbe történő visszatérését, közüzemi szerződés kötését. A szerződést az érintett közüzemi szolgáltatónak legkorábban a bejelentést követő év [december 31-én] július 1-jén, legkésőbb a bejelentést követő második év július 1-jei hatállyal kell megkötnie."

Indokolás

A feljogosított fogyasztók szabad piacra történő kilépése extrém esetben akár két év is lehet. Ahhoz, hogy a feljogosított fogyasztók élni tudjanak a szabad piac által nyújtott lehetőségekkel, szükséges a kilépési időintervallumnak a realitásokat figyelembevevő, de jelentős lerövidítése.

A törvényjavaslatban a feljogosított fogyasztó közüzemi rendszerbe történő visszatérésére előírt másfél év indokolatlanul hosszú, ugyanakkor az egy évnél rövidebb idő alatti visszatérést nem célszerű megengedni, tekintettel arra, hogy a földgáz ár éves szezonális ingadozására spekuláló feljogosított fogyasztó mind a közüzemi, mind a versenypiacon jelentős károkat okozhatna.

Budapest, 2003. március 31.

Podolák György
országgyűlési képviselő

Göndör István
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

Szabó József
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő