Módosító javaslat

T/2380/122.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 54. § (2) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

54. §

(2) E törvény 4. §-ának (3) és (4) bekezdése, 36. §-a, 57. §-a és 80. §-a a kihirdetést követő hónap első napján lép hatályba [, egyidejűleg hatályát veszti az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. § (2) bekezdésének f) pontja].

Indokolás

Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. §-a (2) bekezdésének f) pontja a népjóléti minisztert hatalmazta fel arra, hogy az egészségügyi ágazat radiológiai mérő és adatszolgáltató hálózata felépítésének és működésének szabályait rendeletben megállapítsa. A miniszteri rendelet a felhatalmazás alapján elkészült, és 2002. szeptember 1-jén hatályba lépett [8/2002. (III. 12.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat radiológiai mérő és adatszolgáltató hálózata felépítéséről és működéséről]. A miniszteri rendelet megalkotása jogharmonizációs kötelezettségünk volt, ugyanis összeegyeztethető szabályozást tartalmaz az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó szerződés 2. cím III. fejezetének 35. cikkével, valamint a Tanácsnak az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelvének 7. cikkével. A jogbiztonság érdekében szükséges a felhatalmazó rendelkezés megtartása, ugyanis amennyiben az irányelvet az Európai Közösség valamely szerve módosítaná, felhatalmazás hiányában az egészségügyi tárca nem tudná a szükséges módosítást elvégezni. Megjegyzem továbbá, hogy a radiológiai mérő és adatszolgáltató hálózat egységes rendszerének felépítése jelenleg van folyamatban, a lakosság természetes és mesterséges eredetű sugárterhelését meghatározó környezeti sugárzási viszonyok és a környezetben mérhető radioaktív anyagkoncentrációk országos ellenőrzési eredményeinek gyűjtését a 275/2002. (XII. 21.) Korm. rendelet alapján az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer (OKSER) végzi, az ehhez szükséges adatokat pedig az érintett tárcák által felállítandó adatgyűjtő és szolgáltató központok szolgáltatják. A lakosság sugárterhelésének meghatározásához, illetve a megfelelő védelemhez tehát elengedhetetlenül szükséges mind az OKSER, mind a fenti miniszteri rendelettel felállított Egészségügyi Radiológiai Mérő és Adatszolgáltató Hálózat, illetve az érintett tárcák által a jövőben létrehozandó központok munkája.

Budapest, 2003. március 31.

Podolák György
országgyűlési képviselő

Józsa István
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

Szabó József
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő