Módosító javaslat

T 2380/126.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 66. §-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"66. §

A Bt. 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"24. § (1) A szénhidrogén szállítóvezeték létesítésére és üzemben tartására adott koncesszió vagy hatósági engedély alapján az engedélyes jogosult a szállítóvezetéket, valamint az üzemben tartásához szükséges létesítményeket megépíteni és működtetni, továbbá a szerződésben meghatározott létesítményeket használni. A szénhidrogén szállítóvezeték önállóan forgalom tárgya lehet.

(2) Földgázszállító- és elosztóvezetéket, föld alatti gáztárolót a külön törvény alapján engedéllyel rendelkező szállítói, elosztói és tárolói engedélyes üzemeltethet.

(3) A szállító-, elosztó-, és célvezetékek, valamint tároló létesítmények tervezésére, létesítésére, felújítására, üzemeltetésére és elbontására az engedélyesnek minőségbiztosítási rendszert kell kidolgozni, amelyet a bányafelügyelet hagy jóvá és felügyel.

(4) A földgázszállító-, elosztóvezetékhez, és a föld alatti gáztárolókhoz való szabad hozzáférésre külön törvény rendelkezései az irányadók.

(5) A kőolaj- és földgáztermelésben, előkészítésben és feldolgozásban használt mezők közötti technológiai csővezetékek, a kapcsolódó gázüzemi és tároló létesítmények valamint a kőolaj szállítóvezetékek és tárolók szabad kapacitásának belföldi kitermelésű szénhidrogének szállítása, illetve tárolása céljára történő rendelkezésre bocsátása külön jogszabályban előírható. A hozzáférés akkor adható meg, ha

  1. az igény kielégítésére alkalmas szabad kapacitás rendelkezésre áll és
  2. az ásványi nyersanyag a használni tervezett rendszer működésében nem okoz zavart.""

Indokolás

Annak érdekében, hogy az engedélyes teljesíthesse a törvényjavaslat azon követelményét, amely szerint meg kell szereznie a tevékenysége folytatásához szükséges eszközök felett a tulajdonjogot, szükség van arra, hogy a szállítóvezeték a hozzátartozó földrészlet nélkül is forgalomképes legyen.

Budapest, 2003. március 31.

Podolák György
országgyűlési képviselő

dr. Dávid Gyula
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

Göndör István
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő