Módosító javaslat

T/2380/140.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 1. § g) pontjának az alábbi módosítását javasljuk:

"/1. § E törvény hatálya kiterjed:/

  1. a [földgázt] földgáztermelőre e törvény 3. § 25. pontja, 30., 32-33., [és] 38. és 50. §-a vonatkozásában."

2. A törvényjavaslat 30. § (1)-(2) bekezdéseinek az alábbi módosítását javasoljuk:

(1) A szállítói, tárolói engedélyes köteles a közüzemi nagykereskedő, a kereskedők, saját felhasználásuk mértékéig a feljogosított fogyasztók, az általa termelt földgáz mértékéig a földgáztermelő és a rendszeregyensúly fenntartása érdekében szükséges mértékig a rendszerirányító részére az üzemeltetésében álló rendszer szabad kapacitását díj ellenében rendelkezésre bocsátani.

(2) Az elosztói engedélyes köteles a közüzemi szolgáltatók, a kereskedők, - saját felhasználásuk mértékéig - a feljogosított fogyasztók, az általa termelt földgáz mértékéig a földgáztermelő és a rendszer-egyensúly fenntartása érdekében szükséges mértékig a rendszerirányító részére az üzemeltetésében álló rendszer szabad kapacitását díj ellenében rendelkezésre bocsátani.

Indokolás

A termelőnek a földgázrendszerhez való hozzáférését eddig a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény biztosította, amit jelen törvény módosít. Ahhoz, hogy a hazai termelő szabadon értékesíthesse belföldön vagy külföldön az általa termelt földgázt, a vonatkozó EU szabályozással összhangban szüksége van az együttműködő földgázrendszerhez való szabad hozzáférésre.

Budapest, 2003. március 31.

Podolák György
országgyűlési képviselő

Józsa István
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

Szabó József
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő