Módosító javaslat

T/2380/141.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 6. § (1) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(1) Az e törvény szerint engedélyköteles tevékenységet csak a Hivatal által kiadott működési engedély alapján lehet gyakorolni. A működési engedély - a 9. § (3) bekezdésében meghatározott kivétellel - határozatlan időre szól.

2. A törvényjavaslat 9. § (3) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(3) [Az] A határozatlan időre szóló engedély megadásának feltétele az is, hogy a földgázipari vállalkozás rendelkezzék a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök (szállító, elosztóvezetékek, illetve tárolók) és azok berendezéseinek többségi tulajdonával és azok működtetésére vonatkozó szakhatósági hozzájárulásokkal. Ha a földgázipari vállalkozás nem rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök és azok berendezéseinek többségi tulajdonával, az engedély csak határozott időre, legfeljebb 2008. december 31-ig adható.

3. A törvényjavaslat 84. § (4) bekezdésének az elhagyását javasoljuk:

(A javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik.)

[(4) Az e törvény hatálybalépésekor érvényes működési engedéllyel rendelkező engedélyeseknek legkésőbb 2008. január 1-től kell megfelelni a 9. § (3) bekezdésében előírt feltételeknek.]

Indokolás

Tekintettel arra, hogy a jelenleg hatályos szabályozás nem írja elő engedélyezési feltételként az eszközök tulajdonlását, számos önkormányzati és egyéb tulajdonban lévő elosztóvezeték van. Az előterjesztő ezt a problémát felismerve a törvényjavaslatban a jelenlegi engedélyesek számára lehetővé tette, hogy e követelmény alól 2008. január 1-ig felmentést kapjanak.

Ez a szabályozási megoldás azonban jogharmonizációs szempontból kifogásolható, mivel a földgáz belső piacának kialakítását célzó irányelv az engedélyezés feltételeivel szemben előírja, hogy azok nem lehetnek diszkriminatívak, vagyis azonos feltételeket szükséges támasztani a jelenlegi érvényes működési engedéllyel rendelkező és az újonnan piacra lépni szándékozó vállalatokkal szemben az engedélyezés során.

A módosító javaslat e probléma feloldására irányul, úgy, hogy az előterjesztő szándéka is megvalósuljon, így az átmeneti 5 éves felmentést megadja minden engedélyért folyamodónak.

Budapest, 2003. március 31.

Podolák György
országgyűlési képviselő

Józsa István
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

Szabó József
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő