T/2380/155.

Az Országgyűlés

Gazdasági
bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Környezetvédelmi
bizottságának

Területfejlesztési
bizottságának

a j á n l á s a

a földgázellátásról szóló T/2380. sz. törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága - mint első helyen kijelölt bizottság -, Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság), Környezetvédelmi bizottsága, valamint Területfejlesztési bizottsága megvitatta a földgázellátásról szóló, T/2380. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/2380/4-153., 154. számú módosító javaslatokat.

A Gazdasági bizottság ülésén Göndör István képviselő a T/2380/73., T/2380/58. számú módosító indítványait, valamint Ivanics István, Dr. Latorczai János és Soltész Miklós képviselők a T/2380/9. számú módosító indítványukat visszavonták, ezért azokat az ajánlás nem tartalmazza.

A Gazdasági bizottság a restanciába tett módosító javaslatokról a 2003. április 14-i ülésén foglal állást.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [ ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról, vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

  1. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat preambulumának a következő módosítását javasolják:
  2. "Az Országgyűlés a fogyasztók biztonságos, megfelelő minőségű földgázellátása, az átlátható, megkülönböztetés-mentes szabályozás kialakítása, a földgáz versenypiaca létrehozásának elősegítése céljából, az Európai Unió jogszabályaihoz való közelítés érdekében, az energiahatékonyság, az energiatakarékosság a piacgazdaság, a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem követelményeire figyelemmel a következő törvényt alkotja:"

    Indokolás: Lásd a T/2380/146. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Tóth István képviselő a törvényjavaslat preambulumának a következő módosítását javasolja:
  4. "Az Országgyűlés a fogyasztók biztonságos, megfelelő minőségű földgázellátása, az átlátható, megkülönböztetés-mentes szabályozás kialakítása, a társadalmi érdekek érvényesítése és a földgáz versenypiaca létrehozásának elősegítése céljából, az Európai Unió jogszabályaihoz való közelítés, a jövőbeli energia igények és a számításba vehető energiaforrások tartós összhangjának biztosítása a legkisebb költség elvének alkalmazásának érdekében, [az energiahatékonyság, az energiatakarékosság és] a környezetvédelem követelményeire figyelemmel a következő törvényt alkotja:"

     

     

    Indokolás: Lásd a T/2380/32. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Gyárfás Ildikó képviselő a törvényjavaslat 1. § e) pontjának elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további pontok jelölése értelemszerűen változik)
  6. /1. § E törvény hatálya kiterjed:/

    "[e) a szállító-, az elosztóvezeték és a tároló tulajdonosaira,]"

    Indokolás: Lásd a T/2380/93. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 1. § g) pontjának a következő módosítását javasolják:
  8. /1. § E törvény hatálya kiterjed:/

    "g) a [földgázt] földgáztermelőre e törvény 3. § 25. pontja, 30., 32-33., [és] 38. és 50. §-a vonatkozásában."

    T/2380/140/2.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 76. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/140/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

     

     

  9. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István, dr. Dávid Gyula Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 1. §-át új h) ponttal kiegészíteni javasolják:
  10. /1. § E törvény hatálya kiterjed:/

    "h) a földgázszállítás - a tranzit kivételével -, -elosztás, - a közüzemi célú tárolás díjának, továbbá a közüzemi nagykereskedő és a közüzemi szolgáltató közötti kereskedelem, valamint a közüzemi fogyasztó részére értékesített földgáz hatósági árának az árszabályozási és az áralkalmazási feltételek megállapítására."

    T/2380/117/2., T/2380/117/3.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 105., 149. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/117/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  11. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 3. § 1. pontjának a következő módosítását javasolja:
  12. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "1. Célvezeték: a földgáztermelőhöz, a föld alatti gáztárolóhoz, vagy a szállító-, illetve elosztóvezetékhez csatlakozó gázvezeték, amely a [feljogosított] fogyasztó egy fogyasztási helyének ellátására szolgál.

    Indokolás: Lásd a T/2380/80. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  13. Nagy Kálmán képviselő a törvényjavaslat 3. § 2. pontjának a következő módosítását javasolja:
  14. /3. § E törvény alkalmazásában/

     

     

    "2. Csatlakozóvezeték: [a fogyasztási hely telekhatárától a gázmérő főcsapjáig, vagy - gázmérő hiányában -] a fogyasztói főelzárótól a fogyasztói főcsapig terjedő vezeték."

    Indokolás: Lásd a T/2380/153. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  15. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 3. § 2. pontjának a következő módosítását javasolja:
  16. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "2. Csatlakozóvezeték: a fogyasztási hely telekhatárától a gázmérő főcsapjáig, vagy - gázmérő hiányában - a fogyasztói főcsapig terjedő vezeték és tartozékai.

    Indokolás: Lásd a T/2380/50. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  17. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 3. § 5. pontjának a következő módosítását javasolja:
  18. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "5. Elosztóvezeték: az a csővezeték, a hozzá tartozó nyomásszabályozó berendezésekkel, amelyen keresztül a földgázt, a propán- és butángázt, valamint ezek elegyét a fogyasztókhoz továbbítják, amelynek kezdőpontja a gázátadó állomások vagy propán-butángáz tárolótelep kilépő pontja, végpontja a fogyasztási hely telekhatára. Az elosztó vezeték alkotórészének minősül az elosztóvezeték üzemeltetését, irányítását, ellenőrzését szolgáló létesítmények és berendezések /távfelügyeleti, hírközlési, korrózióvédelem/, a távadat átvitelt biztosító szolgáltatás hozzáférési pontjáig. Az engedélyes tulajdonában lévő távadat átviteli eszközök az elosztó vezeték tartozékai."

    Indokolás: Lásd a T/2380/15. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  19. Nagy Kálmán képviselő a törvényjavaslat 3. § 5. pontjának a következő módosítását javasolja:
  20. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "5. Elosztóvezeték: az a csővezeték, a hozzá tartozó nyomásszabályozó berendezésekkel, amelyen keresztül a földgázt, a propán- és butángázt, valamint ezek elegyét a fogyasztókhoz továbbítják, amelynek kezdőpontja a gázátadó állomások vagy propán-butángáz tárolótelep kilépő pontja, végpontja a [fogyasztási hely telekhatára] fogyasztói főelzáró."

    Indokolás: Lásd a T/2380/153. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  21. Podolák György képviselő a törvényjavaslat 3. § 5. pontjának a következő módosítását javasolja:
  22. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "5. Elosztóvezeték: az a csővezeték, a hozzá tartozó nyomásszabályozó berendezésekkel, amelyen keresztül a földgázt, a propán- és butángázt, valamint ezek elegyét a fogyasztókhoz továbbítják, amelynek kezdőpontja a gázátadó állomások vagy propán-butángáz tárolótelep kilépő pontja, végpontja a fogyasztási hely telekhatára, ideértve a Magyar Köztársaság határán kívül eső fogyasztási hely telekhatárát is."

    Indokolás: Lásd a T/2380/114. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  23. Dr. Gruber Attila képviselő a törvényjavaslat 3. § 6. pontjának a következő módosítását javasolja:
  24. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "6. Elszámolási mérés: az üzemi és kereskedelmi szabályzat szerint kialakított, a földgázforgalom [hiteles] mérésére szolgáló, a szállítói, tárolói, illetve az elosztói engedélyes felügyelete alatt működő gázmérőrendszer."

    Indokolás: Lásd a T/2380/36. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  25. Németh Zsolt képviselő a törvényjavaslat 3. § 9. pontjának a következő módosítását javasolja:
  26. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "9. Fogyasztó: az, aki földgázt, vagy cseppfolyós propán-bután gázt és ezek elegyét vezetéken keresztül saját felhasználás céljára vásárol."

    Indokolás: Lásd a T/2380/47. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  27. Nagy Kálmán képviselő a törvényjavaslat 3. § 11. pontjának a következő módosítását javasolja:
  28. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "11. Fogyasztói főcsap: a [gázmérőnél] gázmérő után lévő, ennek hiányában a csatlakozóvezeték és a fogyasztói vezeték közé beépített [csap] elzáró szerelvény."

    Indokolás: Lásd a T/2380/153. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  29. Nagy Kálmán képviselő a törvényjavaslat 3. § 14. pontjának a következő módosítását javasolja:
  30. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "14. Fogyasztói vezeték: a fogyasztó tulajdonában lévő vezetékszakasz tartozékaival együtt, amely [a gázmérőtől - ennek hiányában] a fogyasztói főcsaptól [-] a gázfogyasztó készülékig terjed."

    Indokolás: Lásd a T/2380/153. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  31. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 3. § 17. pontjának a következő módosítását javasolják:
  32. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "17. Földgáz bértárolása: nem belföldi fogyasztó ellátása érdekében történő tárolás, valamint a belföldi fogyasztó ellátása érdekében történő külföldön végzett tárolás."

    Indokolás: Lásd a T/2380/111. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  33. Podolák György, Kovács Tibor, Göndör István, dr. Dávid Gyula és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 3. § 26. pontjának a következő módosítását javasolják:
  34. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "26. Gázátadó állomás: az a létesítmény, amely a szállítóvezetékről a gázt átadja, méri és az elosztáshoz szükséges nyomáscsökkentést végzi. A gázátadó állomás a szállítóvezeték alkotórésze."

    Indokolás: Lásd a T/2380/145. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  35. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 3. § 28. pontjának a következő módosítását javasolják:
  36. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "28. Háztartási fogyasztó: egy vagy több fogyasztási helyet képező lakóépület, lakás vagy üdülő használója[.], aki földgázt vásárol saját háztartási fogyasztás céljából."

    Indokolás: Lásd a T/2380/108. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  37. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 3. § 34. pontjának a következő módosítását javasolja:
  38. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "34. Közüzemi szolgáltatás: közüzemi szerződés alapján a közüzemi és feljogosított fogyasztó számára a fogyasztói szerződésben rögzített igénye szerint nyújtott gázszolgáltatás."

    Indokolás: Lásd a T/2380/78., 79. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  39. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 3. § 39. pontjának a következő módosítását javasolja:
  40. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "39. Szállítóvezeték: [az a csővezeték tartozékaival és szerelvényeivel együtt, amelyen keresztül a földgázt továbbítják, amelynek kezdőpontja az országhatár, a termelés betáplálási pontjai, a gáztároló be- és kitáplálási pontja, végpontja az országhatár, a gázátadó állomások kilépő pontjai, a gáztároló be- és kitáplálási pontja.] A Bányászatra vonatkozó 1993. évi XLVIII. tv. 49. § 22. pontjában rögzített fogalom szerint."

    Indokolás: Lásd a T/2380/16. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  41. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 3. §-át új 42. ponttal kiegészíteni javasolja:
  42. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "42. vagyonkezelő: e törvényben az a vállalkozás amely földgázellátó rendszert a kezelésében tart és üzemeltetésre a szolgáltatói engedélyes részére szerződés keretében átad."

    T/2380/76.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 37. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/77. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  43. Mécs Imre képviselő a törvényjavaslat 3. §-át új 42. ponttal kiegészíteni javasolja:
  44. /3. § E törvény alkalmazásában/

     

     

    "42. Üzemi és kereskedelmi szabályzat: az együttműködő földgázrendszert működtető engedélyesek és rendszerhasználók viszonyát szabályozó, az engedélyesek által kötelezően elkészítendő szabályzat."

    Indokolás: Lásd a T/2380/150. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  45. Mécs Imre képviselő a törvényjavaslat 3. §-át új 42. ponttal kiegészíteni javasolja:
  46. /3. § E törvény alkalmazásában/

    "42. Üzletszabályzat: az engedélyesek által elkészítendő, az engedélyesek és fogyasztóik közötti jogviszonyt rendező szabályzat."

    Indokolás: Lásd a T/2380/149. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  47. Ékes József, valamint Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselő a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdés i) pontjának a következő módosítását javasolja:
  48. /4. § (1) A Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) földgázellátással kapcsolatos hatósági feladatai a következők:/

    "i) jogosult [az engedélyhez kötött tevékenységekkel kapcsolatos iratokba] az engedélyes társaság irataiba betekinteni még akkor is, ha azok üzleti titkot tartalmaznak,"

    Indokolás: Lásd a T/2380/29., 81. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  49. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdés i) pontjának a következő módosítását javasolják:
  50. /(1) A Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) földgázellátással kapcsolatos hatósági feladatai a következők:

    "i) jogosult [az engedélyhez kötött tevékenységekkel kapcsolatos iratokba] engedélyes társasági irataiba betekinteni még akkor is, ha azok üzleti titkot tartalmaznak,"

    Indokolás: Lásd a T/2380/107. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  51. Podolák György, dr. Bőhm András, Józsa István, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdés i) pontjának a következő módosítását javasolják:
  52. /(1) A Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) földgázellátással kapcsolatos hatósági feladatai a következők:/

    "i) jogosult [az engedélyhez kötött tevékenységekkel kapcsolatos iratokba] feladatának ellátása érdekében, külön jogszabályban meghatározott módon az engedélyes társaság irataiba betekinteni még akkor is, ha azok üzleti titkot tartalmaznak,"

    Indokolás: Lásd a T/2380/130. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  53. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdés k) pontjának a következő módosítását javasolják:
  54. /(1) A Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) földgázellátással kapcsolatos hatósági feladatai a következők:/

     

     

    "k) jogosult az engedélyben meghatározott tevékenységekre vonatkozó iratokról másolatot, kivonatot készíteni, feladatai ellátásához az engedélyestől - a Hivatal által meghatározott módon - eseti és rendszeres információkat kérni, [amelyeket köteles zártan kezelni, kivéve, ha az információk, adatok nyilvánosságra hozatalát jogszabály írja elő,]"

    Indokolás: Lásd a T/2380/81. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  55. Podolák György, Józsa István, Szabó József, dr. Dávid Gyula és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdés k) pontjának a következő módosítását javasolják:
  56. /(1) A Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) földgázellátással kapcsolatos hatósági feladatai a következők:/

    "k) jogosult az engedélyben meghatározott tevékenységekre vonatkozó iratokról másolatot, kivonatot készíteni, feladatai ellátásához az engedélyestől - a [Hivatal] miniszter által rendeletben meghatározott módon - eseti és rendszeres információkat kérni, amelyeket köteles zártan kezelni, kivéve, ha az információk, adatok nyilvánosságra hozatalát jogszabály írja elő,"

    Indokolás: Lásd a T/2380/143/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  57. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdés k) pontjának a következő módosítását javasolja:
  58. VISSZAVONVA!

    Indokolás: Lásd a T/2380/73. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

  59. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdését új v) ponttal kiegészíteni javasolja:
  60. /4. § (1) A Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) földgázellátással kapcsolatos hatósági feladatai a következők:/

    "v) Vizsgálja az 1998. január 1. előtt termelésbe állított földgáz készletekből történő kiemelés indokolt költségét."

    Indokolás: Lásd a T/2380/30. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  61. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 4. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  62. "(4) A Hivatal eljárására az e törvényben foglalt eltérésekkel az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény (a továbbiakban: Áe.) rendelkezései az irányadók. Az ügyintézés határideje [90] 60 nap. A Hivatal határozata ellen kizárólag bírói úton van jogorvoslatnak helye. A bíróság a Hivatal határozatát jogosult megváltoztatni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/55. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  63. Füle István képviselő a törvényjavaslat 5. § a) pontjának a következő módosítását javasolja:
  64. /A Hivatal a fogyasztók érdekeinek érvényesítése érdekében - a fogyasztóvédelemről szóló törvényben foglaltak figyelembevételével - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és a területi felügyelőségekkel (a továbbiakban együtt: fogyasztóvédelmi felügyelőségek) együttműködve a földgázellátás területén a következő fogyasztóvédelmi feladatokat látja el:/

    "a) kivizsgálja a mennyiségi elszámolással, számlázással, díjfizetéssel, méréssel, minőséggel kapcsolatos fogyasztói panaszokat,"

     

     

    Indokolás: Lásd a T/2380/5. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  65. Ékes József, valamint Dr. Latorczai János, Balla György, Ivanics István, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 5. § e) pontjának a következő módosítását javasolják:
  66. /5. § A Hivatal a fogyasztók érdekeinek érvényesítése érdekében - a fogyasztóvédelemről szóló törvényben foglaltak figyelembevételével - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és a területi felügyelőségekkel (a továbbiakban együtt: fogyasztóvédelmi felügyelőségek) együttműködve a földgázellátás területén a következő fogyasztóvédelmi feladatokat látja el:/

    "e) a fogyasztók biztonságos ellátása érdekében ellenőrzi a szolgáltatás színvonalát és a [közüzemi] fogyasztói igény kielégítését."

    Indokolás: Lásd a T/2380/10., T/2380/28., T/2380/82., T/2380/102, sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  67. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 5. §-át új f) ponttal kiegészíteni javasolják:
  68. /5. § A Hivatal a fogyasztók érdekeinek érvényesítése érdekében - a fogyasztóvédelemről szóló törvényben foglaltak figyelembevételével - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és a területi felügyelőségekkel (a továbbiakban együtt: fogyasztóvédelmi felügyelőségek) együttműködve a földgázellátás területén a következő fogyasztóvédelmi feladatokat látja el:/

    "f) biztosítja a fogyasztók érdekében és tájékoztatásukra a gázminőség ellenőrzését, amihez a vonatkozó eljárásrendet az engedélyesek üzletszabályzatában rögzítik."

    Indokolás: Lásd a T/2380/100. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  69. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 5. §-át új f) és g) pontokkal kiegészíteni javasolják:
  70. /5. § A Hivatal a fogyasztók érdekeinek érvényesítése érdekében - a fogyasztóvédelemről szóló törvényben foglaltak figyelembevételével - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és a területi felügyelőségekkel (a továbbiakban együtt: fogyasztóvédelmi felügyelőségek) együttműködve a földgázellátás területén a következő fogyasztóvédelmi feladatokat látja el:/

    "f) a fogyasztóvédelem területén felmerült vitás ügyekben dönt és határozatban utasítja az érintetteket a helyzet megszűntetésére, amelyet azok kötelesek betartani az előírt határidőkig,

    g) a határidők be nem tartása miatt e törvény végrehajtási rendeletében szabályozott módon bírságot szabhat ki."

    Indokolás: Lásd a T/2380/105. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  71. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 6. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  72. "(1) Az e törvény szerint engedélyköteles tevékenységet csak a Hivatal által kiadott működési engedély alapján lehet gyakorolni. A működési engedély - a 9. § (3) bekezdésében meghatározott kivétellel - határozatlan időre szól."

    T/2380/141/2., T/2380/141/3.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 42., 160. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/141/1. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  73. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 7. §-át új k) ponttal kiegészíteni javasolja:
  74. /7. § Engedélyköteles tevékenységek a következők:/

    "k) a földgázvezeték létesítése, vagyonkezelése és bérbeadása."

    T/2380/77.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 21. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/76. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  75. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István, dr. Dávid Gyula, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 8. §-ának helyébe az alábbi rendelkezés felvételét javasolják:
  76. "8. § [(1) A földgázipari vállalkozás - a (2)-(3) bekezdésekben foglaltak kivételével - csak egy működési engedéllyel rendelkezhet.

    (2) A közüzemi nagykereskedelmi engedélyes és a kereskedelmi engedélyes a határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez való hozzáférési engedéllyel, az elosztói engedélyes közüzemi szolgáltatói engedéllyel, egy szállítói engedélyes pedig rendszerirányítási engedéllyel is rendelkezhet.

    (3) A rendszerirányító a rendszeregyensúly megtartásának biztosításához szükséges földgázbehozatal mértékéig a határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez hozzáférési engedéllyel rendelkezhet.

    (4) A feljogosított fogyasztó és a földgáztermelő hozzáférési engedéllyel rendelkezhet a határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez.]

    "(1) A szállítói engedélyes rendszerirányítási engedélyen kívül e törvényben szabályozott más működési engedéllyel nem rendelkezhet.

    (2) A rendszerirányító a rendszeregyensúly biztosításához szükséges földgázmennyiség mértékéig határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez való hozzáférési engedéllyel rendelkezhet.

     

     

    (3) Az elosztói engedélyes 2007. július 1-jét követően más e törvényben szabályozott működési engedéllyel nem rendelkezhet.

    (4) A szervezett földgázpiac létrehozását és működtetését végző engedélyes más működési engedéllyel nem rendelkezhet.""

    Indokolás: Lásd a T/2380/115. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  77. Ékes József, valamint Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  78. "(2) A közüzemi nagykereskedelmi engedélyes és a kereskedelmi engedélyes a határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez való hozzáférési engedéllyel, [az elosztói engedélyes közüzemi szolgáltatói engedéllyel,] egy szállítói engedélyes pedig rendszerirányítási engedéllyel is rendelkezhet."

    Indokolás: Lásd a T/2380/22., T/2380/83. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  79. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  80. "(2) A közüzemi nagykereskedelmi engedélyes, [és] a kereskedelmi engedélyes és a közüzemi szolgáltató a feljogosított fogyasztó kilépése miatt befagyott földgáz mennyiség mértékéig a határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez való hozzáférési engedéllyel, az elosztói engedélyes közüzemi szolgáltatói engedéllyel, egy szállítói engedélyes pedig rendszerirányítási engedéllyel is rendelkezhet."

    T/2380/75.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 41. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/74. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  81. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 8. §-át új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  82. "(4) A közüzemi szolgáltatói engedélyes földgáz- kereskedelmi engedéllyel is rendelkezhet a feljogosított fogyasztó kilépése következtében megmaradt földgáz mennyiség mértékéig."

    T/2380/74.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 40. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/75. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  83. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 9. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  84. "(3) [Az] A határozatlan időre szóló engedély megadásának feltétele az is, hogy a földgázipari vállalkozás rendelkezzék a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök (szállító, elosztóvezetékek, illetve tárolók) és azok berendezéseinek többségi tulajdonával és azok működtetésére vonatkozó szakhatósági hozzájárulásokkal. Ha a földgázipari vállalkozás nem rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök és azok berendezéseinek többségi tulajdonával, az engedély csak határozott időre, legfeljebb 2008. december 31-ig adható."

    T/2380/141/1., T/2380/141/3.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 36. és a 160. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/141/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

     

     

  85. Dr. Gruber Attila képviselő a törvényjavaslat 9. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  86. "(3) Az engedély megadásának feltétele az is, hogy az engedélyt kérő földgázipari vállalkozás rendelkezzék a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök (szállító, elosztóvezetékek, illetve tárolók) és azok berendezéseinek többségi tulajdonával és azok működtetésére vonatkozó szakhatósági hozzájárulásokkal."

    T/2380/37/2., T/2380/37/3.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 57., 160. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/37/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  87. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 9. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  88. "(3) Az engedély megadásának feltétele az is, hogy a földgázipari vállalkozás rendelkezzék a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök (szállító, elosztóvezetékek, illetve tárolók) és azok berendezéseinek többségi tulajdonával vagy használatára vonatkozó szerződéssel és azok működtetésére vonatkozó szakhatósági hozzájárulásokkal."

    Indokolás: Lásd a T/2380/72. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője nem foglalt állást

  89. Gyárfás Ildikó képviselő a törvényjavaslat 9. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  90. "(3) Az engedély megadásának feltétele az is, hogy a földgázipari vállalkozás rendelkezzék a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök (szállító, elosztóvezetékek, illetve tárolók) és azok berendezéseinek [többségi] tulajdonával és azok működtetésére vonatkozó szakhatósági hozzájárulásokkal, vagy egyéb, az eszközök és azok berendezéseinek használatára vonatkozó jogcímmel."

     

     

    Indokolás: Lásd a T/2380/94. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  91. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 10. §-ának elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)
  92. "[10. § A földgáz-kereskedelmi, közüzemi nagykereskedelmi, valamint közüzemi szolgáltatási működési engedély abban az esetben adható, ha a kérelmező a külön jogszabályban meghatározott pénzügyi biztosítékkal rendelkezik.]"

    T/2380/70.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 47. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/71. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  93. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 11. § (2) bekezdésének elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  94. "[(2) A szervezett földgázpiac működésére vonatkozó engedély kiadásának feltétele, hogy az engedélyes rendelkezzen a külön jogszabályban meghatározott pénzügyi biztosítékokkal és a szükséges eszközökkel.]"

    T/2380/71.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 46. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/70. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  95. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 13. § (1)-(2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"13. § (1) Aki a földgázipari tevékenységet a jogszabályban, az engedélyében, a Hivatal határozatában, illetőleg az üzemi és kereskedelmi szabályzatban vagy az üzletszabályzatban előírtaktól eltérő módon gyakorolja, azzal szemben a Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket, így különösen:

  1. az engedélyes figyelmét felhívja az engedélyben, a szabályzatokban, illetőleg a jogszabályokban foglalt kötelezettségei teljesítésére és határidő tűzésével kötelezi a jogsértés abbahagyására,
  2. a határidő eredménytelen eltelte után az engedélyes tevékenységét felfüggeszt[het]i,
  3. a tevékenység engedély nélküli végzése esetén azonnali hatállyal eltiltja a tevékenység folytatásától,
  4. bírságot szab[hat] ki.

(2) Ha a földgázszállító- illetve elosztóvezeték vagy a tároló tulajdonosa nem gondoskodik a jogszabályban előírt kötelezettségeinek teljesítéséről, a Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket, így különösen:

  1. felhívja a tulajdonos figyelmét a jogszabályban foglalt kötelezettségei teljesítésére és határidő tűzésével kötelezi a jogsértés abbahagyására,
  2. a határidő eredménytelen eltelte után arra vállalkozó engedélyest kérhet fel a jogszabályban előírt feladatok teljesítésére, illetve a földgázszállítási, -elosztási tevékenység folytatására,
  3. bírságot szab[hat] ki."

Indokolás: Lásd a T/2380/48. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Gyárfás Ildikó képviselő a törvényjavaslat 13. § (2)-(3) bekezdéseinek elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)

 

 

"[(2) Ha a földgázszállító- illetve elosztóvezeték vagy a tároló tulajdonosa nem gondoskodik a jogszabályban előírt kötelezettségeinek teljesítéséről, a Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket, így különösen

  1. felhívja a tulajdonos figyelmét a jogszabályban foglalt kötelezettségei teljesítésére és határidő tűzésével kötelezi a jogsértés abbahagyására,
  2. a határidő eredménytelen eltelte után arra vállalkozó engedélyest kérhet fel a jogszabályban előírt feladatok teljesítésére, illetve a földgázszállítási, -elosztási tevékenység folytatására,
  3. bírságot szabhat ki.

(3) A Hivatal az (1)-(2) bekezdésekben felsorolt intézkedéseket egyidejűleg is alkalmazhatja. A bírság ismételten kiszabható.]"

T/2380/96.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 59. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/97. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 14. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  2. "(4) Az üzemi és kereskedelmi szabályzatot az ellátásbiztonság, a minőségi követelmények, a versenysemlegesség, a rendszerhez való szabad hozzáférés, a háztartási és kommunális fogyasztók ellátásának elsőbbsége, a legkisebb költség[, valamint a tartós működéshez szükséges nyereségesség] elve figyelembevételével kell kidolgozni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/54. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  3. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 16. § (2) bekezdését új e) ponttal kiegészíteni javasolja:
  4. /(2) A rendszerirányító engedélyes feladata:/

     

     

    "e) az (a)-(d) pontban meghatározott feladatok teljesítéséhez olyan technológiai távközlési-kommunikációs rendszert kell alkalmazni, amely megfelelő módon biztosítja az együttműködő gázrendszer biztonságos üzemeltetését, továbbá megfelelő információt biztosít az érdekelt felek részére."

    Indokolás: Lásd a T/2380/17. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 17. § (1) bekezdés b) pontjának a következő módosítását javasolja:
  6. /(1) Az energiapolitikai irányelvek teljesítése, az együttműködő földgázrendszer távlati fejlesztési feladatainak összehangolása, az együttműködő földgázrendszer biztonságos és hatékony működése érdekében a Hivatal rendszerfelügyeleti feladatokat lát el. Ennek érdekében különösen a következő feladatokat végzi:/

    "b) az együttműködő földgázrendszer folyamatos, biztonságos és megfelelő üzemeltetése érdekében a földgázszállítói, -tárolói és -elosztói vagyonkezelői engedélyesek által készített fejlesztési javaslatok figyelembevételével a legkisebb költség elvével összhangban az üzemi és kereskedelmi szabályzatban meghatározott szállító-, elosztóvezeték és föld alatti gáztároló fejlesztési irányelveinek elkészítése;"

    Indokolás: Lásd a T/2380/69. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 17. § (1) bekezdés d) pontjának a következő módosítását javasolják:
  8. /(1) Az energiapolitikai irányelvek teljesítése, az együttműködő földgázrendszer távlati fejlesztési feladatainak összehangolása, az együttműködő földgázrendszer biztonságos és hatékony működése érdekében a Hivatal rendszerfelügyeleti feladatokat lát el. Ennek érdekében különösen a következő feladatokat végzi:/

     

     

    "d) a szállítóvezeték, az elosztóvezeték és a gáztároló létesítésre a Hivatal pályázatot írhat ki és azt elbírálhatja, ha a fejlesztési irányelvben foglaltakat az engedélyesek nem hajtják végre."

    Indokolás: Lásd a T/2380/138. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 17. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  10. "(2) A [Hivatal hosszú távú fejlesztési irányelvében nem szereplő] szállítóvezeték és a gáztároló létesítését az engedélyes köteles bejelenteni a Hivatalnak."

    Indokolás: Lásd a T/2380/68. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  11. Nagy Kálmán képviselő a törvényjavaslat 18. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  12. "(2) Szállítóvezetéket szállítói engedélyes, elosztóvezetéket elosztói engedélyes, célvezetéket bármely szállítói vagy elosztói engedélyes, földgáztárolót tárolói engedélyes üzemeltethet."

    Indokolás: Lásd a T/2380/152. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  13. Németh Zsolt képviselő a törvényjavaslat 18. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés felvételét javasolja:
  14.  

     

    "(3) [A célvezeték műszaki üzemeltetési jogáról a bányafelügyelet az engedélyezési eljárása során dönt.] Célvezetéket bármely szállítói, vagy elosztói engedélyes üzemeltethet."

    Indokolás: Lásd a T/2380/41. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  15. Dr. Gruber Attila képviselő a törvényjavaslat 19. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  16. "(1) A szállító- és az elosztóvezeték, valamint a földgáztároló tulajdonosa - az engedélyt kérő földgázipari vállalkozás - köteles azok működtetéséről, fenntartásáról és karbantartásáról gondoskodni."

    T/2380/37/1., T/2380/37/3.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 43., 160. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/37/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  17. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 19. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  18. "(1) A szállító- és az elosztóvezeték, valamint a földgáztároló [tulajdonosa] üzemeltetője köteles azok működtetéséről, fenntartásáról és karbantartásáról gondoskodni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/67. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  19. Gyárfás Ildikó képviselő a törvényjavaslat 19. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  20. "(1) A szállító- és az elosztóvezeték, valamint a földgáztároló [tulajdonosa] engedélyese köteles azok működtetéséről, fenntartásáról és karbantartásáról gondoskodni."

    T/2380/97.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 49. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/96. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  21. Dr. Gruber Attila képviselő a törvényjavaslat 19. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  22. "(2) A szállítói, tárolói és elosztói engedélyes a földgázrendszer együttműködése és a rendszerhez való hozzáférés biztosítása érdekében köteles az általa üzemeltetett és többségi tulajdonában lévő rendszert biztonságosan, hatékonyan és a környezetvédelmi követelmények figyelembevételével üzemeltetni és a földgáz minőségének meghatározására vonatkozó mérések elvégzéséről gondoskodni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/37/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  23. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 21. §-ának a következő módosítását javasolja:
  24. "21. § A csatlakozóvezeték és fogyasztói berendezés létesítésére, biztonsági előírást érintő leszerelésére a külön jogszabályban meghatározott, nyilvántartott gázszerelő jogosult. A jogosultságot az elosztói engedélyesnél, illetve a közüzemi szolgáltatónál a létesítés előtt igazolni kell."

     

     

    T/2380/64., T/2380/65.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 62., 63. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/66. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  25. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 22. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  26. "(2) A csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés kiviteli tervét - a kivitelezés megkezdése előtt - be kell nyújtani az elosztói engedélyeshez vagy a közüzemi szolgáltatóhoz műszaki-biztonsági szempontok szerinti felülvizsgálatra. Az elosztó a felülvizsgálatot 15 munkanapon belül köteles elvégezni a felülvizsgálathoz szükséges engedélyek rendelkezésre állása esetén. Az [elosztói] engedélyesnek kivitelezésre alkalmasságot megállapító nyilatkozata hiányában a létesítményt kivitelezni nem szabad. Az 50 m3/óra alatti teljesítményt igénylő fogyasztók esetében a felülvizsgálat díjmentes."

    T/2380/64., T/2380/66.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 61., 63. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/65. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  27. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 22. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  28. "(3) Ha az elosztói vagy közüzemi szolgáltató engedélyes nyilatkozatával a tervet kivitelezésre alkalmatlannak minősítette, az ingatlan tulajdonosa a területi műszaki biztonsági felügyelettől kérheti az alkalmassági nyilatkozat kiadását. A kivitelezésre való alkalmasság megállapítására indított eljárásra az Áe. rendelkezéseit kell alkalmazni."

    T/2380/65., T/2380/66.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 61., 62. számú pontjában foglaltakkal.

     

     

    Indokolás: Lásd a T/2380/64. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  29. Németh Zsolt képviselő a törvényjavaslat 22. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  30. "(5) A csatlakozóvezeték és a fogyasztói vezeték üzembe helyezéséről az elosztói engedélyes köteles gondoskodni. A[z üzembe helyezés díját] csatlakozási díjat a 25. § szerinti külön jogszabály tartalmazza. A gázfogyasztó készülék és gázfelhasználó technológia üzembe helyezésére a készülék gyártója, vagy a gyártó feljogosított megbízottja is jogosult. Az elosztói engedélyes a gázkészülék üzembe helyezése nélkül is köteles a fogyasztói vezeték üzembe helyezését elvégezni, ha a berendezés a műszaki-biztonsági előírásoknak megfelel."

    T/2380/39.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 68. számú pontjában foglaltakkal.

    Megjegyzés: A módosító javaslatban szereplő gépelési hibát az ajánlásban korrigáltuk.

    Indokolás: Lásd a T/2380/38. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  31. Dr. Dávid Gyula, Podolák György és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 22. § (7) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  32. "(7) A csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége; ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, és azok legalább [tízévenkénti] ötévenkénti műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. [Ha valaki gázszivárgást vagy egyéb veszélyhelyzetet észlel, köteles azt az elosztói engedélyesnek azonnal bejelenteni.]"

    Indokolás: Lásd a T/2380/133. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  33. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István és Kovács Tibor képviselők a törvényjavaslat 25. §-ának a következő módosítását és új (2) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják:
  34. "(1) A fogyasztók a földgázszállítás, -elosztás bővítésére és fejlesztésére a földgázellátásba történő bekapcsolásuk vagy földgázigényük növekedése esetén a miniszter által rendeletben meghatározott mértékű csatlakozási díjat fizetnek a szállító-, illetve az elosztóvezeték tulajdonosának. A törvény hatálybalépése előtt hálózatfejlesztési hozzájárulással megépült, illetve 2003. évben már építés alatt álló rendszerek finanszírozásához szükséges, a Hivatal által e törvény hatálybalépését megelőzően jóváhagyott fogyasztói hozzájárulásra az elosztói engedélyes, illetve az elosztóhálózat tulajdonosa újabb fogyasztó bekapcsolása esetén legfeljebb [2006.] 2010. december 31-ig tarthat igényt. A csatlakozási díj általános forgalmi adó-fizetési kötelezettségére külön törvény rendelkezései irányadók.

    (2) A csatlakozási díjat úgy kell meghatározni, hogy az fedezetet nyújtson a hatékonyan működő elosztóvezeték tulajdonosnál a csatlakozó vezeték létesítése miatt felmerült indokolt költségekre."

    T/2380/119/2., T/2380/119/3.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 72., 135. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/119/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője a Költségvetési bizottság ülésén egyetért, a Gazdasági bizottság ülésén nem ért egyet

  35. Ivanics István, Dr. Latorczai János és Soltész Miklós, valamint Ékes József, továbbá Balla György, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán és Márton Attila képviselők a törvényjavaslat 25. §-ának a következő módosítását javasolják:
  36.  

     

    "25. § A fogyasztók a földgázszállítás, -elosztás bővítésére és fejlesztésére a földgázellátásba történő bekapcsolásuk vagy földgázigényük növekedése esetén a miniszter által rendeletben meghatározott mértékű csatlakozási díjat fizetnek a szállító-, illetve az elosztóvezeték tulajdonosának. [A törvény hatálybalépése előtt hálózatfejlesztési hozzájárulással megépült, illetve 2003. évben már építés alatt álló rendszerek finanszírozásához szükséges, a Hivatal által jóváhagyott fogyasztói hozzájárulásra az elosztói engedélyes, illetve az elosztóhálózat tulajdonosa újabb fogyasztó bekapcsolása esetén 2006. december 31-ig tarthat igényt.] A csatlakozási díj általános forgalmi adó-fizetési kötelezettségére külön törvény rendelkezései irányadók."

    Indokolás: Lásd a T/2380/12., T/2380/19., T/2380/84., T/2380/110. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  37. Németh Zsolt képviselő a törvényjavaslat 25. §-ának a következő módosítását javasolja:
  38. "25. § A fogyasztók a földgázszállítás, -elosztás bővítésére és fejlesztésére a földgázellátásba történő bekapcsolásuk vagy földgázigényük növekedése esetén [a miniszter által rendeletben meghatározott mértékű] csatlakozási díjat fizetnek a szállító-, illetve az elosztóvezeték tulajdonosának. A csatlakozási díj mértékét, annak ellentételezési módját a miniszter rendeletben állapítja meg. A törvény hatálybalépése előtt hálózatfejlesztési hozzájárulással megépült, illetve 2003. évben már építés alatt álló rendszerek finanszírozásához szükséges, a Hivatal által jóváhagyott fogyasztói hozzájárulásra az elosztói engedélyes, illetve az elosztóhálózat tulajdonosa újabb fogyasztó bekapcsolása esetén 2006. december 31-ig tarthat igényt. A csatlakozási díj általános forgalmi adó-fizetési kötelezettségére külön törvény rendelkezései irányadók."

    T/2380/38.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 64. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/39. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  39. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 25. §-ának a következő módosítását javasolja:
  40. "25. § A fogyasztók a földgázszállítás, -elosztás bővítésére és fejlesztésére a földgázellátásba történő bekapcsolásuk vagy földgázigényük növekedése esetén a miniszter által rendeletben meghatározott mértékű csatlakozási díjat fizetnek a szállító-, illetve az elosztóvezeték tulajdonosának. A törvény hatálybalépése előtt hálózatfejlesztési hozzájárulással megépült, illetve 2003. évben már építés alatt álló rendszerek finanszírozásához szükséges, a Hivatal által jóváhagyott fogyasztói hozzájárulásra az elosztói vagy közüzemi szolgáltató engedélyes, illetve az elosztóhálózat tulajdonosa újabb fogyasztó bekapcsolása esetén [2006. december 31-ig] a Hivatalhoz benyújtott kérelemben szereplő időtartamig tarthat igényt. A csatlakozási díj általános forgalmi adó-fizetési kötelezettségére külön törvény rendelkezései irányadók."

    Indokolás: Lásd a T/2380/63. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  41. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 26. §-ának a következő módosítását javasolja:

"26. § (1) A szállító- illetve az elosztói[vezeték tulajdonosa], közüzemi engedélyes köteles a földgázellátásba történő bekapcsolás iránti igényt teljesíteni, kivéve, ha

  1. a fogyasztói igénnyel jelentkező a 25. § alapján megállapított csatlakozási díj megfizetését nem vállalja,
  2. jogszabály másként rendelkezik, vagy
  3. az igény kielégítését hatósági engedély vagy szakhatósági hozzájárulás hiánya akadályozza, amiről az igénybejelentőt - az indokok ismertetésével - 30 napon belül írásban tájékoztatni kell.

(2) Ha a szállító, illetve az elosztó a rendszerhez való csatlakozás iránti igényt más okból utasítja el, az igénybejelentő a bekapcsolásra kötelezés iránt a Hivatalhoz fordulhat. A Hivatal a fogyasztó hálózatra való csatlakoztatására kötelezheti a szállító-, illetve az elosztó[vezeték tulajdonosát]i közüzemi engedélyest ."

Indokolás: Lásd a T/2380/62. sz. módosító javaslat indokolását.

 

 

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Gyárfás Ildikó képviselő a törvényjavaslat 26. §-ának a következő módosítását javasolja:

"26. § (1) A szállítói- illetve az elosztó[vezeték tulajdonosa]i engedélyes köteles a földgázellátásba történő bekapcsolás iránti igényt teljesíteni, kivéve, ha

  1. a fogyasztói igénnyel jelentkező a 25. § alapján megállapított csatlakozási díj illetve hozzájárulás megfizetését nem vállalja,
  2. jogszabály másként rendelkezik, vagy
  3. az igény kielégítését hatósági engedély vagy szakhatósági hozzájárulás hiánya akadályozza, amiről az igénybejelentőt - az indokok ismertetésével - 30 napon belül írásban tájékoztatni kell.

(2) Ha a szállító, illetve az elosztó a rendszerhez való csatlakozás, fejlesztés iránti igényt más okból utasítja el, az igénybejelentő a bekapcsolásra kötelezés iránt a Hivatalhoz fordulhat. A Hivatal a fogyasztó hálózatra való csatlakoztatására, fejlesztésére kötelezheti a szállítói-, illetve az elosztó[vezeték tulajdonosát]i engedélyest."

Indokolás: Lásd a T/2380/98. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István és Kovács Tibor képviselők a törvényjavaslat 26. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(1) A szállító- illetve az elosztóvezeték tulajdonosa köteles a földgázellátásba történő bekapcsolás iránti igényt teljesíteni, kivéve, ha

a) a fogyasztói igénnyel jelentkező a 25. § alapján megállapított csatlakozási díj vagy hálózatfejlesztési hozzájárulás megfizetését nem vállalja,

  1. jogszabály másként rendelkezik, vagy
  2. az igény kielégítését hatósági engedély vagy szakhatósági hozzájárulás hiánya akadályozza, amiről az igénybejelentőt - az indokok ismertetésével - 30 napon belül írásban tájékoztatni kell."

T/2380/119/1., T/2380/119/3.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 66., 135. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/119/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

- a Költségvetési biz. támogatja

- a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Nagy Kálmán és Németh Zsolt képviselők a törvényjavaslat 27. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  2. "(1) A feljogosított fogyasztó földgázellátás iránti igényének kielégítése érdekében a Hivatal előzetes hozzájárulásával célvezeték létesíthető. A Hivatal a célvezeték létesítéséhez akkor adhat előzetes hozzájárulást, ha [a feljogosított fogyasztó igényének kielégítését a szállítói-, illetve az elosztói engedélyes visszautasította, továbbá] a célvezeték létesítése nem sérti az országos gázellátás rendszerszinten értékelt legkisebb költségének elvét."

    Indokolás: Lásd a T/2380/151., T/2380/40. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  3. Füle István képviselő a törvényjavaslat 28. § (8) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  4. "(8) Tervszerű megelőző karbantartás esetén az előzetes bejelentés elmulasztása vagy késése, illetve a bejelentett szüneteltetés [indokolatlan, jelentős] túllépése a közüzemi szerződésben meghatározott mértékű kötbér és kártérítés fizetési kötelezettséget von maga után."

    Indokolás: Lásd a T/2380/4. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  5. Ékes József, valamint Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós, továbbá Podolák György, dr. Bőhm András, Dr. Dávid Gyula, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 28. § (11) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  6. "(11) [Közüzemi szerződés alapján vételező] Háztartási és kommunális fogyasztónál fizikai forráshiány miatt szükségessé vált korlátozást végső esetben és akkor lehet alkalmazni, ha a [feljogosított fogyasztóknál és az egyéb közüzemi szerződés alapján vételező] többi fogyasztónál elrendelt korlátozás után az még szükséges."

    Indokolás: Lásd a T/2380/26., T/2380/85., T/2380/128. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Területfejlesztési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  7. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 30. § (1)-(2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  8. "(1) A szállítói, tárolói engedélyes köteles a közüzemi nagykereskedő, a kereskedők, saját felhasználásuk mértékéig a feljogosított fogyasztók, az általa termelt földgáz mértékéig a földgáztermelő és a rendszeregyensúly fenntartása érdekében szükséges mértékig a rendszerirányító részére az üzemeltetésében álló rendszer szabad kapacitását díj ellenében rendelkezésre bocsátani.

    (2) Az elosztói engedélyes köteles a közüzemi szolgáltatók, a kereskedők, - saját felhasználásuk mértékéig - a feljogosított fogyasztók, az általa termelt földgáz mértékéig a földgáztermelő és a rendszer-egyensúly fenntartása érdekében szükséges mértékig a rendszerirányító részére az üzemeltetésében álló rendszer szabad kapacitását díj ellenében rendelkezésre bocsátani."

     

     

    T/2380/140/1.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 4. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/140/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Területfejlesztési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Podolák György, dr. Bőhm András, Kovács Tibor és dr. Dávid Gyula képviselők a törvényjavaslat 31. §-ának tartalmi és szerkezeti módosítását javasolják:

"(1) A háztartási fogyasztók és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók ellátását szolgáló földgáz tárolása, szállítása, elosztása elsőbbséget élvez.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztókat követően a nem feljogosított közüzemi fogyasztók ellátását szolgáló földgáz tárolása, szállítása, elosztása elsőbbséget élvez.

[(2)] (3) A szállítói, az elosztói és a tárolói engedélyes az üzemeltetésében lévő rendszerhez való hozzáférést visszautasíthatja, ha

  1. az igény kielégítéséhez szükséges szabad kapacitás hiányzik,
  2. a hozzáférés az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott fogyasztók földgázellátását akadályozza,
  3. az együttműködő földgázrendszer súlyos üzemzavara, válsághelyzete következik be,
  4. a rendszerbe betáplálni kívánt földgáz minősége az üzemi és kereskedelmi szabályzatban foglalt követelményeknek nem felel meg.

[(3)] (4) A tárolói, a szállítói engedélyes az üzemeltetésében lévő rendszer kapacitását először a közüzemi nagykereskedőnek, illetve az elosztói engedélyes a közüzemi szolgáltatónak köteles felajánlani az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztók ellátása céljából, és az ehhez szükséges szerződést megkötni. Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztók tárolási, szállítási és elosztási igényének kielégítése után rendelkezésre álló szabad kapacitásokat köteles a tárolói, a szállítói és az elosztói engedélyes a többi közüzemi fogyasztó ellátása érdekében a közüzemi nagykereskedőnek, illetőleg a közüzemi szolgáltatónak, az ezt követően még rendelkezésre álló szabad kapacitásokat a kereskedőknek és a feljogosított fogyasztóknak hozzáférhetővé tenni.

 

 

[(4)] (5) Amennyiben a Hivatal a 38. § (4) bekezdés alapján a határon keresztüli szállítóvezetékhez való hozzáférést megtiltotta, a földgázszállítói, az -elosztói és a -tárolói engedélyes a rendszerhez való hozzáférést a vonatkozó mennyiség tekintetében köteles visszautasítani.

[(5)] (6) A hozzáférés megtagadását indokolni kell.

[(6)] (7) A Hivatal a rendszerhasználó kérelmére 8 napon belül megvizsgálja és elbírálja, hogy a megtagadás feltételei fennálltak-e.

[(7)] (8) Amennyiben a megtagadás feltétele nem áll fenn, a Hivatal határozatában bírságot szabhat ki és az engedélyest kötelezi a hozzáférés biztosítására. A Hivatal a határozatot azonnal végrehajthatóvá nyilváníthatja."

Indokolás: Lásd a T/2380/116. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

- a Területfejlesztési biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 31. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  2. "(3) A tárolói, a szállítói és az elosztói engedélyes az üzemeltetésében lévő rendszer kapacitását először [a közüzemi nagykereskedőnek, illetve az elosztói engedélyes a közüzemi szolgáltatónak köteles felajánlani] az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztóknak, illetve az őket ellátó engedélyeseknek köteles felajánlani az érintett fogyasztók fogyasztásának mértékéig [ellátása céljából,] és az ehhez szükséges szerződést megkötni. Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztók tárolási, szállítási és elosztási igényének kielégítése után rendelkezésre álló szabad kapacitásokat köteles a tárolói, a szállítói és az elosztói engedélyes a többi közüzemi fogyasztó ellátása érdekében a közüzemi nagykereskedőnek, illetőleg a közüzemi szolgáltatónak, a kereskedőknek és a feljogosított fogyasztóknak hozzáférhetővé tenni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/27. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  3. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 31. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  4. "(3) A tárolói, a szállítói engedélyes az üzemeltetésében lévő rendszer kapacitását először [a közüzemi nagykereskedőnek, illetve az elosztói engedélyes a közüzemi szolgáltatónak köteles felajánlani] az (1) bekezdésben meghatározott [fogyasztók ellátása céljából,] fogyasztóknak, illetve az őket ellátó engedélyeseknek köteles felajánlani az érintett fogyasztók fogyasztásának mértékéig [és az ehhez szükséges szerződést megkötni]. Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztók tárolási, szállítási és elosztási igényének kielégítése után rendelkezésre álló szabad kapacitásokat köteles a tárolói, a szállítói és az elosztói engedélyes a többi közüzemi fogyasztó ellátása érdekében a közüzemi nagykereskedőnek, illetőleg a közüzemi szolgáltatónak, a kereskedőknek és a feljogosított fogyasztóknak hozzáférhetővé tenni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/86. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 31. § (5)-(7) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(5) A hozzáférés [megtagadását] visszautasítását indokolni kell.

  1. A Hivatal a rendszerhasználó kérelmére 8 napon belül megvizsgálja és elbírálja, hogy a [megtagadás] visszautasítás feltételei fennálltak-e.
  2. Amennyiben a [megtagadás] visszautasítás feltétele nem áll fenn, a Hivatal határozatában bírságot szabhat ki és az engedélyest kötelezi a hozzáférés biztosítására. A Hivatal a határozatot azonnal végrehajthatóvá nyilváníthatja."

Indokolás: Lásd a T/2380/144. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

 

 

  1. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 33. § (4)-(5) bekezdésének a következő módosítását javasolja: (a javaslat elfogadása esetén az a) pont elhagyásra kerül)

"(4) A közüzemi nagykereskedő és a közüzemi szolgáltató között fennálló szerződést újra kell tárgyalni, ha a közüzemi szolgáltató engedélyében meghatározott településeken a közüzemi szolgáltatásból feljogosított fogyasztó lépett ki. Amennyiben a szerződés újratárgyalása 90 napon belül nem fejeződik be sikeresen, akkor:

  1. a szerződött mennyiséget a kilépett fogyasztó által korábban szerződött földgázmennyiséggel csökkenteni kell.[, ha a fogyasztót a közüzemi nagykereskedővel szervezeti kapcsolatban lévő vagy azzal közös, összehangoltan fellépő tulajdonosi csoport által irányított vállalkozás látja el,
  2. a szerződést a feleknek teljesíteniük kell, ha a fogyasztót a közüzemi szolgáltatóval szervezeti kapcsolatban lévő vagy azzal közös, összehangoltan fellépő tulajdonosi csoport által irányított vállalkozás látja el,
  3. a szerződött mennyiséget a kilépett fogyasztó által korábban szerződött földgáz mennyiségének felével csökkenteni kell, ha a feljogosított fogyasztót mind a közüzemi nagykereskedőtől, mind a közüzemi szolgáltatótól teljes mértékben független kereskedő látja el.]

(5) A (4) bekezdés a) [és c)] pontjában meghatározott földgázmennyiséget a közüzemi nagykereskedő [, a b) és c) pontja szerinti földgázmennyiséget a közüzemi szolgáltató] nyilvános, átlátható módon kereskedőnek, szervezett földgázpiacon vagy külön engedély birtokában határon keresztüli szállítással értékesítheti."

Megjegyzés: A módosító javaslat elfogadása esetén az (5) bekezdés jogtechnikai pontosítást igényel.

Indokolás: Lásd a T/2380/61. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Podolák György, dr. Bőhm András, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 33. §-át új (7)-(9) bekezdéssel kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  2.  

     

    "(7) Ha az (1)-(6) bekezdésekben előírt eljárásokat követően a közüzemi nagykereskedő, illetve a közüzemi szolgáltató bizonyítja, hogy a feljogosított fogyasztó szabad piacra történő kilépése számára elháríthatatlan veszteséget okoz, akkor az e § alapján létrehozott pénzügyi alapból a keletkező gazdasági és pénzügyi veszteségek fedezetére jogosult.

    (8) A pénzügyi alap működési elveit és a befizetések rendjét úgy kell megállapítani, hogy a befizetési kötelezettség a földgázipari engedélyeseket a földgázipari tevékenységükből származó éves árbevétel arányában terhelje. Az alapba történő befizetéseket és az alapból történő kifizetéseket a Hivatal javaslata alapján a miniszter rendeli el. A pénzügyi alap képzésének és felhasználásának részletes szabályait a Kormány rendeletben állapítja meg.

    (9) Az e §-ban szabályozott alapba történő befizetés az árszabályozás szempontjából indokolt költségként nem vehető figyelembe."

    T/2380/120/2.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 133. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/120/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  3. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 33. § (9) bekezdésének elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  4. "[(9) A közüzemi nagykereskedő a közüzemi szolgáltatóval kötött szerződésének módosulása esetén a megmaradó földgázmennyiséget - a (11) bekezdésben meghatározott kivétellel - az üzemi és kereskedelmi szabályzatban meghatározott feltételek szerint szabadon értékesítheti.]"

    Indokolás: Lásd a T/2380/147/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

     

     

  5. Dr. Dávid Gyula, Podolák György és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 34. §-át új (3) bekezdéssel kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  6. "(3) A közüzemi szolgáltató köteles a fogyasztói bejelentések intézésére, panaszok kivizsgálására és orvoslására, a fogyasztók tájékoztatására ügyfélszolgálatot működtetni, telefonos és Internetes eléréssel és az ügyfelek részére nyitva álló helyiségben."

    Indokolás: Lásd a T/2380/134. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  7. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 34. §-át új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:
  8. "(4) A közüzemi szolgáltató a feljogosított fogyasztók közül csak az engedélyében meghatározott fogyasztóknak, közüzemi szerződés keretében szolgáltathat földgázt."

    Indokolás: Lásd a T/2380/147/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Farkas Imre, Jauernik István és Botka Lajosné képviselők a törvényjavaslat 35. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  10. "(1) A vezetékes propán, bután gázelosztó és -szolgáltató köteles az engedélyében meghatározott településeken, településrészeken, területeken a propán-, butángázok és ezek elegyeiből álló vezetékes gázszolgáltatást (továbbiakban: vezetékes pb-gáz) nyújtani."

    Indokolás: Lásd a T/2380/42. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  11. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 36. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  12. "(1) E törvény hatálybalépését követően feljogosított fogyasztónak minősül minden földgáztüzelésű villamosenergia-termelő, valamint az egybefüggő telephelyen legalább [500] 800 m3/óra lekötéssel rendelkező fogyasztó. A továbbiakban a Kormány rendeletben határozza meg a feljogosított fogyasztók körét, a feljogosított fogyasztóvá válás feltételeit és időpontját."

    Indokolás: Lásd a T/2380/53. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  13. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 36. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  14. "(3) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztó közüzemi szerződését 2003. október 31-ig a törvény hatálybalépésének időpontjára felmondhatja. Amennyiben nem élt ezzel a jogával, a közüzemi szerződését tárgyév [május 31-ig] február 28-ig mondhatja fel, [a felmondást követő év június 30-i] a tárgyév július 1-i hatállyal."

    Megjegyzés: A módosító javaslat az ajánlás 89. pontjában foglalt módosító javaslattal azonos tartalmú, csupán egy névelő használatával tér el.

    T/2380/25.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 94. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/24. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  15. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 36. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  16.  

     

    "(3) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztó közüzemi szerződését 2003. október 31-ig a törvény hatálybalépésének időpontjára felmondhatja. Amennyiben nem élt ezzel a jogával, a közüzemi szerződését tárgyév [május 31-ig] február 28-ig mondhatja fel, [a felmondást követő év június 30-i] tárgyév július 1-jei hatállyal."

    Indokolás: Lásd a T/2380/87. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  17. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 36. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  18. "(3) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztó közüzemi szerződését 2003. október 31-ig a törvény hatálybalépésének időpontjára felmondhatja. Amennyiben nem élt ezzel a jogával, a közüzemi szerződését tárgyév [május 31-ig] január 31-ig mondhatja fel, [a felmondást követő év] június 30-i hatállyal."

    Indokolás: Lásd a T/2380/106. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  19. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 36. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  20. "(3) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztó közüzemi szerződését 2003. október 31-ig a törvény hatálybalépésének időpontjára felmondhatja. Amennyiben nem élt ezzel a jogával, a közüzemi szerződését tárgyév [május 31-ig] február 28-ig mondhatja fel, [a felmondást követő év június 30-i hatállyal] tárgyév szeptember 1-i hatállyal."

    Indokolás: Lásd a T/2380/121/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője

     

     

  21. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 36. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  22. "(5) A feljogosított fogyasztó tárgyév [május 31] június 30-ig kezdeményezheti korábbi közüzemi szolgáltatójánál a közüzemi fogyasztói körbe történő visszatérését, közüzemi szerződés kötését. A szerződést az érintett közüzemi szolgáltatónak legkorábban a bejelentést követő év [december 31-én] július 1-jén, legkésőbb a bejelentést követő második év július 1-jei hatállyal kell megkötnie."

    Indokolás: Lásd a T/2380/121/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője

  23. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 36. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  24. "(5) A feljogosított fogyasztó tárgyév [május 31-ig] január 31-ig kezdeményezheti korábbi közüzemi szolgáltatójánál a közüzemi fogyasztói körbe történő visszatérését, közüzemi szerződés kötését. A szerződést az érintett közüzemi szolgáltatónak [legkorábban a bejelentést követő év december 31-én,] legkésőbb [a bejelentést követő második év] tárgyév július 1-jei hatállyal kell megkötnie."

    Indokolás: Lásd a T/2380/106. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője

  25. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 36. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  26. "(5) A feljogosított fogyasztó tárgyév [május 31-ig] február 28-ig kezdeményezheti korábbi közüzemi szolgáltatójánál a közüzemi fogyasztói körbe történő visszatérését, közüzemi szerződés kötését. A szerződést az érintett közüzemi szolgáltatónak [legkorábban a bejelentést követő év december 31-én, legkésőbb a bejelentést követő második év július 1-jei hatállyal kell] legkésőbb a bejelentést követő év július 1-i hatállyal kell megkötnie."

    T/2380/24.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 88. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/25. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője

  27. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 36. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  28. "(5) A feljogosított fogyasztó tárgyév május 31-ig kezdeményezheti korábbi közüzemi szolgáltatójánál a közüzemi fogyasztói körbe történő visszatérését, közüzemi szerződés kötését. A szerződést az érintett közüzemi szolgáltatónak legkorábban a bejelentést követő év december 31-i[én, legkésőbb a bejelentést követő második év július 1-jei] hatállyal kell megkötnie."

    Indokolás: Lásd a T/2380/56. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  29. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 36. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  30. "(5) A feljogosított fogyasztó tárgyév [május 31-ig] február 28-ig kezdeményezheti korábbi közüzemi szolgáltatójánál a közüzemi fogyasztói körbe történő visszatérését, közüzemi szerződés kötését. A szerződést az érintett közüzemi szolgáltatónak [legkorábban a bejelentést követő év december 31-én,] legkésőbb a bejelentés[t követő második] évében július 1-jei hatállyal kell megkötnie."

    Indokolás: Lásd a T/2380/88. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője

     

     

  31. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 38. § (4) bekezdés e) pontjának elhagyását javasolja:
  32. /(4) A Hivatal a határkeresztező szállítóvezetékhez való hozzáférést megtilthatja, ha/

    "[e) a földgáz behozatala olyan országból történik, amelyben a magyar jogszabályok szerint feljogosított fogyasztó nem minősül feljogosított fogyasztónak.]"

    Indokolás: Lásd a T/2380/60. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  33. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 40. § (1) bekezdés b) pontjának a következő módosítását javasolja:
  34. /(1) A közüzemi szolgáltató a közüzemi gázszolgáltatás megkezdését vagy a már megkezdett gázszolgáltatás folytatását megtagadhatja, ha/

    "b) a fogyasztó a közüzemi szolgáltatási szerződésben megállapított kötelezettségének az engedélyes [gázszolgáltató] felszólítása ellenére nem tett eleget, különösen, ha a nyomásszabályozó, a gázmérő működését befolyásolja, azok ellenőrzését, illetve a mérő leolvasását [a gázszolgáltató vagy megbízottja részére] nem teszi lehetővé, a fogyasztói berendezést nem rendeltetésszerűen vagy az életet, a testi épséget, az egészséget, a vagyonbiztonságot veszélyeztető módon használja."

    Indokolás: Lásd a T/2380/59. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  35. Podolák György, dr. Bőhm András, Józsa István, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 40. § (1) bekezdés b) pontjának a következő módosítását javasolják:
  36. "/(1) A közüzemi szolgáltató a közüzemi gázszolgáltatás megkezdését vagy a már megkezdett gázszolgáltatás folytatását megtagadhatja, ha/

     

     

    "b) a fogyasztó a közüzemi szolgáltatási szerződésben megállapított kötelezettségének a [gázszolgáltató] közüzemi szolgáltató felszólítása ellenére nem tett eleget, különösen, ha a nyomásszabályozó, a gázmérő működését befolyásolja, azok ellenőrzését, illetve a mérő leolvasását a [gázszolgáltató] elosztói engedélyes vagy megbízottja részére nem teszi lehetővé, a fogyasztói berendezést nem rendeltetésszerűen vagy az életet, a testi épséget, az egészséget, a vagyonbiztonságot veszélyeztető módon használja."

    Indokolás: Lásd a T/2380/123. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  37. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 41. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  38. "(4) Ha a fogyasztó esedékes díjfizetési kötelezettségének nem tett eleget, a közüzemi szolgáltató kezdeményezheti a mérőeszközhöz kapcsolódó olyan berendezés felszerelését és alkalmazását, amely a fogyasztás ellenértékének előzetes megfizetéséhez köti a további gázszolgáltatást, ennek költségét a közüzemi szolgáltató viseli. Ilyen berendezés felszerelését a fogyasztó kérésére is el kell végezni, ha az vállalja a berendezés és a felszerelés költségeinek megfizetését."

    Indokolás: Lásd a T/2380/109. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  39. Dr. Dávid Gyula, Podolák György és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 41. §-át új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  40. "(4) A közüzemi szolgáltató köteles a számla fogyasztóhoz történő kiküldése előtt a fogyasztóval egyeztetni, amennyiben a számla értéke meghaladja az előző két év során a fogyasztónak kiszámlázott legmagasabb számlaösszeg kétszeresét."

    Indokolás: Lásd a T/2380/135. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  41. Dr. Dávid Gyula, Podolák György és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 43. § (1) bekezdését új h) ponttal kiegészíteni javasolják:
  42. /(1) A közüzemi szolgáltató közüzemi szerződésszegésének minősül különösen, ha/

    "h) olyan fogyasztásmérő berendezésen keresztül szolgáltat és számláz, amelynek hitelesítési érvényességi időtartama lejárt."

    T/2380/136/2.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 103. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/136/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  43. Dr. Dávid Gyula, Podolák György és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 45. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(1) A közüzemi szolgáltató köteles a közüzemi fogyasztó részére

  1. kötbért fizetni a 43. § (1) bekezdés a)-e) és g) pontjában,
  2. az arányos díjat visszafizetni, és késedelmi kamatot fizetni a 43. § (1) bekezdés f) és h) pontjában

meghatározott szerződésszegés esetén."

T/2380/136/1.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 102. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/136/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

 

 

  1. Podolák György, dr. Bőhm András, Józsa István, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 47. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A [közüzemi szolgáltató] elosztói engedélyes a fogyasztási helyre való bejutás érdekében az illetékes jegyzőhöz fordulhat, amennyiben a fogyasztó megtagadja:

  1. a fogyasztásmérő berendezés leolvasását, ellenőrzését,
  2. szerződésszegés, vagy szabálytalan vételezés esetén a gázszolgáltatásból történő kikapcsolást,
  3. a fogyasztói berendezés ellenőrzését."

Indokolás: Lásd a T/2380/124. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István, dr. Dávid Gyula Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 48. §-ának a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják:

"48. § (1) [Az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvényben meghatározott] E törvény szerint hatósági árszabályozás körébe tartozik:

  1. a földgáz szállítása - a tranzit kivételével -, elosztása és közüzemi tárolása, [a tranzit és a földgáz bértárolása kivételével,]
  2. a közüzemi nagykereskedő és a közüzemi szolgáltató közötti földgáz-kereskedelem, valamint
  3. a közüzemi fogyasztó részére értékesített földgáz

legmagasabb hatósági árának, illetőleg díjának, valamint a díjalkalmazási feltételeknek megállapítása.

(2) A hatósági árnak, díjnak tartalmaznia kell az indokoltan befektetett eszközök és a hatékonyan működő engedélyesek költségeinek megtérülését, valamint a tartós működéshez szükséges nyereséget.

(3) Az árak, díjak megállapításánál figyelembe kell venni a folyamatos és biztonságos gázszolgáltatáshoz szükséges beruházások megtérülésének szükségességét, továbbá a környezetvédelmi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges kiadásokat.

(4) Az árak, díjak megállapításánál figyelembe kell venni a gazdaságpolitikai, energetikai, az ellátásbiztonsági, a környezetvédelmi és nemzetközi gazdasági követelményeket, tényezőket.

 

(5) Az árszabályozás ösztönözzön - az együttműködő földgázrendszer sajátosságait figyelembe véve - a biztonságos és legkisebb költségű gázellátásra, a termelő, tároló, szállító és elosztó kapacitások, valamint a beszerzési források hatékony igénybevételére.

(6) A fogyasztói árak, díjak nem tartalmazhatnak indokolatlan megkülönböztetéseket (előnyöket vagy hátrányokat) a különböző fogyasztók illetve fogyasztói csoportok között."

T/2380/117/1., T/2380/117/3.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 5., 149. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/117/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

- a Költségvetési biz. támogatja

- a Környezetvédelmi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Ivanics István, Dr. Latorczai János és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 48. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"48. § (1) Az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvényben meghatározott hatósági árszabályozás körébe tartozik:

  1. a földgáz szállítása, elosztása és tárolása, a tranzit és a földgáz bértárolása kivételével,
  2. a közüzemi nagykereskedő és a közüzemi szolgáltató közötti földgáz-kereskedelem, [valamint]
  3. a közüzemi fogyasztó részére értékesített földgáz, valamint
  4. az 1998. január 1 előtt termelésbe állított földgáz-készletből kitermelt hazai földgáz legmagasabb hatósági árának, illetőleg díjának, valamint a díjalkalmazási feltételeknek megállapítása."

Indokolás: Lásd a T/2380/7. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Költségvetési biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 48. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

 

 

"48. § (1) Az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvényben meghatározott hatósági árszabályozás körébe tartozik:

  1. a földgáz szállítása, elosztása és tárolása, a tranzit és a földgáz bértárolása kivételével,
  2. a közüzemi nagykereskedő és a közüzemi szolgáltató közötti földgáz-kereskedelem, valamint
  3. a közüzemi fogyasztó részére értékesített földgáz d)
  4. az 1998. január 1. előtt termelésbe állított földgáz készletből kitermelt hazai földgáz, legmagasabb hatósági árának, illetőleg díjának, valamint a díjalkalmazási feltételeknek megállapítása."

Indokolás: Lásd a T/2380/23. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Podolák György, Józsa István, Szabó József, dr. Dávid Gyula és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 49. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  2. "(4) A hatósági ármegállapítás körébe tartozó tevékenységet folytatók kötelesek a Hivatalnak - [az általa] a külön jogszabályban meghatározott módon - megadni minden olyan tájékoztatást, amely az árfelügyeleti és a hatósági árelőkészítő tevékenységhez szükséges, valamint a költség- és árbevétel-struktúra átláthatóságát a nyilvántartási és elszámolási rendszerükben biztosítani."

    Indokolás: Lásd a T/2380/143/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Podolák György, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 50. §-ának a következő tartalmi és szerkezeti módosítását javasolják:
  4.  

     

    "50. § (1) Természetes személy (fogyasztó) az általa lakott lakáscélú ingatlan rendeltetésszerű használata érdekében és mértékéig közvetlen vagy közvetett földgázigényének kielégítése érdekében kedvezményes földgázellátásban részesülhet. A kedvezményes földgázellátás formája [közvetlen pénzbeli juttatás nem lehet] külön jogszabályban meghatározott fogyasztói árkiegészítés."

    "(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cél pénzügyi forrását [a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejezetben létrehozott támogatási előirányzat, az Energiagazdálkodási célelőirányzat (a továbbiakban: célelőirányzat)] a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 20. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott bányajáradék biztosítja. [A célelőirányzat kezelésének és felhasználásának szabályait a Kormány rendeletben állapítja meg.]"

    [(3) A földgáztermelő köteles az 1998. január 1. előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt földgáz mennyisége után földgázár-kiegyenlítő befizetést teljesíteni a célelőirányzatba az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 10. § (3) és (4) bekezdése alapján, az általa értékesített földgáz (főpiaci ár figyelembevételével kialakított) eladási ára és a hazai földgáz (bányajáradékkal növelt) elismert költsége különbözetének megfelelően. Az elismert költséget és a befizetés szabályait a miniszter - a pénzügyminiszter egyetértésével - rendeletben határozza meg.

    (4) A földgázár-kiegyenlítő befizetés a központi költségvetés központosított bevételét képezi, azonos összegű támogatási előirányzat mellett. A támogatási előirányzat központosított bevételeinek az előirányzathoz viszonyított többletbevétele, illetve bevételkiesés miatti csökkenése maga után vonja a célelőirányzat kiadásának és támogatásának azonos összegű növelését, illetve csökkenését. A célelőirányzat kiadási előirányzatának módosítását a pénzügyminiszterrel egyetértésben kell végrehajtani.

    (5)] (3) A [célelőirányzatból folyósított támogatás] fogyasztói árkiegészítés összege nem lehet kevesebb és nem haladhatja meg a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 20. § (3) bekezdése b) pontja szerinti befizetések összegét.

    [(6) A meg nem fizetett (3) bekezdés szerinti földgázár-kiegyenlítő befizetést adók módjára kell behajtani.]"

    T/2380/113/2-6.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 132., 134., 143., 150., 153. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/113/1. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 50. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  6. "(1) [Természetes személy (fogyasztó)] Háztartási fogyasztó az általa lakott lakáscélú ingatlan rendeltetésszerű használata érdekében és mértékéig közvetlen vagy közvetett földgázigényének kielégítése érdekében kedvezményes földgázellátásban részesülhet. A kedvezményes földgázellátás formája közvetlen pénzbeli juttatás nem lehet.

    Indokolás: Lásd a T/2380/103. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Ivanics István, Dr. Latorczai János és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 50. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  8. VISSZAVONVA!

    Indokolás: Lásd a T/2380/9. sz. módosító javaslat indokolását.

  9. Farkas Imre, Jauernik István és Botka Lajosné képviselők a törvényjavaslat 50. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  10. "(1) Természetes személy (fogyasztó) az általa lakott lakáscélú ingatlan rendeltetésszerű használata érdekében és mértékéig közvetlen vagy közvetett földgáz-, vezetékes pb-gáz igényének kielégítése érdekében kedvezményes [föld]gázellátásban részesülhet. A kedvezményes [föld]gázellátás formája közvetlen pénzbeli juttatás nem lehet."

     

     

    T/2380/43.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 138. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/44. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  11. Farkas Imre és Jauernik István képviselők a törvényjavaslat 50. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  12. "(1) Természetes személy (fogyasztó) az általa lakott lakáscélú ingatlan rendeltetésszerű használata érdekében és mértékéig közvetlen vagy közvetett földgázigényének kielégítése érdekében kedvezményes földgázellátásban részesül[het]. A kedvezményes földgázellátás formája közvetlen pénzbeli juttatás nem lehet."

    Indokolás: Lásd a T/2380/46. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  13. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 50. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  14. "(1) Természetes személy (fogyasztó) az általa lakott lakáscélú ingatlan rendeltetésszerű használata érdekében és mértékéig közvetlen vagy közvetett [földgázigényének] földgáz, vezetékes pb. gáz, áram, fűtőolaj, kőszén, tűzifa és egyéb a háztartásokban fűtési célra használt energiaforrások iránti igényének kielégítése érdekében kedvezményes [földgáz]ellátásban részesülhet. A [kedvezményes földgázellátás] támogatás formája közvetlen pénzbeli juttatás nem lehet.

    T/2380/101.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 115. számú pontjában foglaltakkal.

     

     

    Indokolás: Lásd a T/2380/101. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  15. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 50. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  16. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott cél pénzügyi forrását a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejezetben létrehozott támogatási előirányzat, az Energiagazdálkodási célelőirányzat (a továbbiakban: célelőirányzat) biztosítja. A célelőirányzat kezelésének és felhasználásának szabályait a Kormány rendeletben állapítja meg[.], oly módon, hogy az egyes energiaforrások hőenergia egységre vetített fogyasztói ára és a támogatás együttes hatása az egyes energiaforrások különbözőségéből származó fűtési költségeket egymáshoz közelítse. Az 50. § (1) bekezdésében említett fogyasztó esetében a hatósági ár és a támogatás együttes hatása az adott évben nem lehet magasabb a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett hivatalos infláció mértékénél."

    T/2380/101.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 114. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/101. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  17. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 50. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  18.  

     

    "(3) A földgáztermelő köteles az 1998. január 1. előtt termelésbe állított [mezőkön kitermelt] földgáz készletből kitermelt földgáz-mennyiség[e] után földgázár-kiegyenlítő befizetést teljesíteni a célelőirányzatba az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 10. § (3) és (4) bekezdése alapján, az általa értékesített földgáz (főpiaci ár figyelembevételével kialakított) eladási ára és a hazai földgáz (bányajáradékkal növelt) elismert költsége különbözetének megfelelően. Az elismert költséget és a befizetés szabályait a miniszter - a pénzügyminiszter egyetértésével - rendeletben határozza meg."

    Indokolás: Lásd a T/2380/20. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  19. Ivanics István, Dr. Latorczai János és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 50. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  20. "(3) A földgáztermelő köteles az 1998. január 1. előtt termelésbe állított [mezőkön] földgázkészletből kitermelt földgáz mennyisége után földgázár-kiegyenlítő befizetést teljesíteni a célelőirányzatba az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 10. § (3) és (4) bekezdése alapján, az általa értékesített földgáz (főpiaci ár figyelembevételével kialakított) eladási ára és a hazai földgáz (bányajáradékkal növelt) elismert költsége különbözetének megfelelően. Az elismert költséget és a befizetés szabályait a miniszter - a pénzügyminiszter egyetértésével - rendeletben határozza meg."

    Indokolás: Lásd a T/2380/11. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  21. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 50. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  22.  

     

    "(3) A földgáztermelő köteles az 1998. január 1[.]-je előtt termelésbe állított [mezőkön kitermelt földgáz] földgázkészlet mennyisége után földgázár-kiegyenlítő befizetést teljesíteni a célelőirányzatba az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 10. § (3) és (4) bekezdése alapján, az általa értékesített földgáz (főpiaci ár figyelembevételével kialakított) eladási ára és a hazai földgáz (bányajáradékkal növelt) elismert költsége különbözetének megfelelően. Az elismert költséget és a befizetés szabályait a miniszter - a pénzügyminiszter egyetértésével - rendeletben határozza meg."

    Indokolás: Lásd a T/2380/89. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  23. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 50. § (4)-(5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  24. "(4) [A földgázár-kiegyenlítő befizetés a központi költségvetés központosított bevételét képezi, azonos összegű támogatási előirányzat mellett. A támogatási előirányzat központosított bevételeinek az előirányzathoz viszonyított többletbevétele, illetve bevételkiesés miatti csökkenése maga után vonja a célelőirányzat kiadásának és támogatásának azonos összegű növelését, illetve csökkenését. A célelőirányzat kiadási előirányzatának módosítását a pénzügyminiszterrel egyetértésben kell végrehajtani.] A célelőirányzat a földgáztermelő (3) szakaszban foglaltak szerinti befizetéséből, a közüzemi szolgáltatók befizetéseiből és egyéb költségvetési forrásokból tevődik össze. A célelőirányzat mértékéről az Országgyűlés a költségvetési törvényben dönt.

    (5) A célelőirányzatból folyósított támogatás összege nem [haladhatja meg] lehet kevesebb a (3) bekezdés szerinti befizetések összegé[t]nél."

    Megjegyzés: A módosító javaslat elfogadása esetén a "szakaszban" megjelölés helyett "bekezdés" megjelölés indokolt.

    Indokolás: Lásd a T/2380/101. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  25. Márton Attila és Balla György képviselők a törvényjavaslat 50. §-át új (7) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:
  26. "(7) A természetes személy (fogyasztó) az általa lakáscélú ingatlan rendeltetésszerű használata érdekében elfogyasztott földgáz esetében jogosult a földgáz fűtőértékének ellenőriztetésére. Az ellenőrzés elvégzése a szolgáltató feladata, mely köteles annak, a fogyasztó bejelentésétől számított 3 órán belül eleget tenni a fogyasztó által megjelölt fogyasztási helyen. Amennyiben a méréssel megállapított fűtőérték alatta marad a számlázási időszakra érvényes és a számlázás alapját képező fűtőértéknek, úgy a szolgáltató köteles az adott teljes számlázási időszakra a helyi méréssel megállapított fűtőértéknek megfelelő árral számlázni a fogyasztó felé."

    Indokolás: Lásd a T/2380/99. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  27. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 51. §-ának helyébe a következő rendelkezés felvételét javasolják:

"51. § [(1) Az integrált földgázipari vállalkozás köteles eszközeit és forrásait, bevételeit és ráfordításait az egyes földgázipari tevékenységenként, illetve azokat a nem földgázipari tevékenységeitől belső számvitelében elkülöníteni, valamint azt az éves beszámoló kiegészítő mellékletében, földgázipari tevékenységenként készített mérlegben és eredmény-kimutatásban oly módon bemutatni, mintha az egyes tevékenységeket önálló gazdálkodó szervezetek végeznék.

(2) A beszámolási és könyvvezetési kötelezettségre, a beszámoló összeállítására, a könyvek vezetésére, valamint a nyilvánosságra hozatalra és közzétételre vonatkozó szabályokat a számvitelről szóló törvény állapítja meg.

(3) A földgázszállítói, -elosztói és -tárolói engedélyesek nem élhetnek vissza azokkal az üzleti érdeket érintő információkkal, amelyekhez a rendszerhasználóktól a rendszerhez való hozzáférés megvalósítása vagy tárgyalása során jutottak.

(4) A határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez való hozzáférési engedély birtokosa az e tevékenység során felmerült költségeit nem köteles az (1) bekezdés szerint más földgázipari tevékenységeitől elkülöníteni.]

 

 

  1. A különböző földgázipari tevékenységeket jogilag önálló gazdálkodó szervezetek végezhetik. Egy gazdálkodó szervezet csak egy földgázipari tevékenységre szóló működési engedéllyel rendelkezhet, kivéve a (2)-(3) bekezdésben foglaltakat.
  2. Egy szállítói engedélyes rendszerirányítási engedéllyel is rendelkezhet.
  3. A közüzemi nagykereskedelmi engedélyes, a kereskedelmi engedélyes és a rendszeregyensúly megtartásának biztosításához szükséges földgázbehozatal mértékéig a rendszerirányító határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez való hozzáférési engedéllyel rendelkezhet.
  4. Az integrált földgázipari vállalkozás köteles eszközeit és forrásait, bevételeit és ráfordításait földgázipari tevékenységenként és nem földgázipari tevékenységeitől belső számvitelében elkülöníteni. Az integrált földgázipari vállalkozás a számviteli éves beszámoló kiegészítő mellékletében földgázipari tevékenységenként köteles bemutatni azok vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzetét.
  5. A határon keresztüli földgázszállító-vezetékhez való hozzáférés a tevékenységek szétválasztása szempontjából nem minősül önálló földgázipari tevékenységnek, hanem annak az engedélyes tevékenységnek a része, amely alapján a vállalkozás a hozzáférési engedélyt megkapta."

Indokolás: Lásd a T/2380/90. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Költségvetési biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 53. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  2. "(2) Tilos a befolyásszerzés, ha a szállítói, tárolói illetőleg közüzemi nagykereskedelmi engedélyesben a szavazatok több, mint 30%-át szerezné meg olyan befolyással rendelkező, akinek már olyan elosztói, illetőleg közüzemi szolgáltatási engedélyesben van többségi, valamint közvetlen irányítást biztosító befolyása, amely engedélyes együttes éves végfelhasználók számára történő földgáz eladása a kérelem benyújtását megelőző évben meghaladja a hazai végfelhasználóknak eladott földgáz [49] 33 %-át."

    Indokolás: Lásd a T/2380/52. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  3. Podolák György, dr. Bőhm András, Józsa István, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 54. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  4. "(2) E törvény 4. §-ának (3) és (4) bekezdése, 36. §-a, 57. §-a és 80. §-a a kihirdetést követő hónap első napján lép hatályba [, egyidejűleg hatályát veszti az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. § (2) bekezdésének f) pontja]."

    Indokolás: Lásd a T/2380/122. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  5. Podolák György, Göndör István, Kovács Tibor, Dr. Dávid Gyula és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 54. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  6. "(2) E törvény 4. §-ának (3) és (4) bekezdése, 36. §-a, 57. §-a [és] 80. §-a és a 84. § (1)-(3) bekezdése a kihirdetést követő hónap első napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. § (2) bekezdésének f) pontja."

    T/2380/139.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 125. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/139. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  7. Podolák György, Göndör István, Kovács Tibor, Dr. Dávid Gyula és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 54. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  8.  

     

    "(3) E törvény 40-47. §-ai, 50. §-ának (2) és (4) bekezdései, 55. §-ának m) pontja, 56. §-a (1) bekezdésének d) pontja, 56. § (2) bekezdésének l) pontja, 82. §-a [és 84. §-ának (1)-(3) bekezdései] 2003. július 1-jén lépnek hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény 22., 25. és 26. §-a."

    T/2380/139.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 124. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/139. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 54. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  10. "(3) E törvény 40-47. §-ai, 50. §-ának (2) és (4) bekezdései, 55. §-ának m) pontja, 56. §-a (1) bekezdésének d) pontja, 56. § (2) bekezdésének l) pontja, 82. §-a , 83. § (1) bekezdése és 84. §[-ának (1)-(3) bekezdései] -a 2003. július 1-jén lépnek hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény 22., 25. és 26. §-a."

    T/2380/154/2., T/2380/154/3.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 156., 162., számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/154/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz.

    - a Környezetvédelmi biz.

    - a Területfejlesztési biz.

    - az Előterjesztő képviselője

  11. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 54. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  12.  

     

    "(3) E törvény 40-47. §-ai, 50. §-ának (2) és (4) bekezdései, 55. §-ának m) pontja, 56. §-a (1) bekezdésének d) pontja, 56. § (2) bekezdésének l) pontja, 82. §-a és 84. §-ának (1)-(3) bekezdései 2003. július 1-jén lépnek hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény 22., 25. [és] 26. és 27. §-a."

    Indokolás: Lásd a T/2380/33. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  13. Ivanics István, Dr. Latorczai János és Soltész Miklós, valamint Balla György, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Ékes József, továbbá Podolák György, dr. Bőhm András, Dr. Dávid Gyula, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 54. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  14. "(5) E törvény 50. §-ának (1) és (5) bekezdései 2003. [november 1-jén] október 1-jén lépnek hatályba."

    Indokolás: Lásd a T/2380/8., T/2380/21., T/2380/91., T/2380/104., T/2380/129. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  15. Gyárfás Ildikó képviselő a törvényjavaslat 55. § a) pontjának a következő módosítását javasolja:
  16. /55. § A Kormány rendeletben állapítja meg:/

    "a) az engedélyezési eljárás, valamint az engedélymódosítás és -visszavonás részletes szabályait, az engedélyköteles tevékenységek folytatásának feltételeit, [a vezetéktulajdonosok jogellenes magatartása esetén követendő eljárás részletes szabályait,]"

    Indokolás: Lásd a T/2380/95. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  17. Podolák György, Kovács Tibor, Szabó József, dr. Dávid Gyula és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 55. § i) pontjának a következő módosítását javasolják:
  18. /A Kormány rendeletben állapítja meg:/

    "i) az üzemi és kereskedelmi szabályzat és üzletszabályzatok kidolgozási és egyeztetési rendjét, tartalmi elemeit, valamint a szabályzatok kidolgozásáért felelős engedélyesek körét,"

    Indokolás: Lásd a T/2380/132. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  19. Ékes József képviselő a törvényjavaslat 55. §-át új n) ponttal kiegészíteni javasolja:
  20. /55. § A Kormány rendeletben állapítja meg:/

    "n) A 6. § (3) bekezdés b) pontja szerinti informatikai, valamint távközlési feltételeket és alkalmazható eszközöket."

    Indokolás: Lásd a T/2380/18. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  21. Podolák György, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 55. § m) pontjának elhagyását javasolják:
  22. /55. § A Kormány rendeletben állapítja meg:/

     

     

    "[m) az 50. § szerinti célelőirányzat kezelésének és felhasználásának szabályait]"

    T/2380/113/1., 3-6.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 109., 134., 143, 150., 153. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/113/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  23. Podolák György, dr. Bőhm András, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 55. §-át új n) ponttal kiegészíteni javasolják:
  24. /A Kormány rendeletben állapítja meg:/

    "n) 33. § szerinti pénzügyi alap kezelésének és felhasználásának részletes szabályait."

    T/2380/120/1.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 82. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/120/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  25. Podolák György, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 56. § (1) bekezdés d) pontjának a következő módosítását javasolják:
  26. /(1) A miniszter a pénzügyminiszterrel egyetértésben rendeletben állapítja meg:/

    "d) [a célelőirányzatba történő befizetésekkel kapcsolatban elismert költségek és befizetések szabályait, valamint a kiadási előirányzat módosítását] a fogyasztói árkiegészítés mértékét."

     

     

    T/2380/113/1-2., 4-6.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 109., 132., 143, 150., 153. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/113/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  27. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István és Kovács Tibor képviselők a törvényjavaslat 56. § (2) bekezdés b) pontjának elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további pontok jelölése értelemszerűen változik)
  28. /(2) A miniszter rendeletben állapítja meg:/

    "[b) a hálózatfejlesztéssel, -bővítéssel kapcsolatban a fogyasztók által fizetendő csatlakozási díj mértékét és az eljárás szabályait,]"

    T/2380/119/1., T/2380/119/2.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 66., 72. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/119/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  29. Balla György, Ivanics István, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 56. § (2) bekezdés k) pontjának a következő módosítását javasolják:
  30. /(2) A miniszter rendeletben állapítja meg:/

     

     

    "k) a hosszú távú földgázvásárlási szerződések által okozott elháríthatatlan gazdasági és pénzügyi nehézségek meghatározásának és bizonyításának módját, valamint a feljogosított fogyasztók piacra lépése következtében a hosszú távú szerződésekből származó terhek [földgázpiaci szereplők közötti felosztásának szabályait] kezelésére eseti jelleggel, meghatározott időtartamra a Hivatal által a feljogosított fogyasztónak a földgázrendszerhez való hozzáférésének tiltását,"

    Indokolás: Lásd a T/2380/92. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  31. Farkas Imre és Jauernik István képviselők a törvényjavaslat 56. § (2) bekezdés l) pontjának a következő módosítását javasolják:
  32. /(2) A miniszter rendeletben állapítja meg:/

    "l) a kedvezményes földgázellátás igénybevételének részletes szabályait[.], amely évi 3000 m3 fogyasztás alatt az inflációt legfeljebb 2 százalékponttal meghaladó áremelést eredményez."

    Indokolás: Lásd a T/2380/45. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  33. Farkas Imre, Jauernik István és Botka Lajosné képviselők a törvényjavaslat 56. § (2) bekezdését új m) ponttal kiegészíteni javasolják:
  34. /(2) A miniszter rendeletben állapítja meg:/

    "m) a kedvezményes vezetékes pb-gáz ellátás igénybevételének részletes szabályait, amely évi 3000 m3 földgáz fűtőértékének megfelelő fogyasztás alatt, a földgáz árát legfeljebb 20 %-kal meghaladó tényleges fogyasztói árat eredményez."

    T/2380/44.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 112. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/43. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  35. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 58. §-ában a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Bt.) 1. § (1) bekezdés f) pontjának a következő módosítását javasolja:
  36. /58. § A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Bt.) 1. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    [E törvény hatálya alá tartozik:]/

    "f) a szénhidrogén-termelésben, -előkészítésben és az elsődleges feldolgozásban használt technológiai létesítményi csővezeték, a szénhidrogén szállító-, a földgázelosztó- és célvezeték, valamint az egyéb gázok és ezek termékei vezetékeinek létesítése, használatba vétele, műszaki üzemeltetése és elbontása, illetőleg felhagyása""

    T/2380/49., T/2380/57.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 141., 147. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/51. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  37. Podolák György, dr. Bőhm András, Dr. Dávid Gyula, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 58. §-ában a Bt. 1. § (1) bekezdés f) pontjának a következő módosítását javasolják:
  38. /58. § A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Bt.) 1. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    [E törvény hatálya alá tartozik:]/

     

     

    "f) a szénhidrogén-termelésben, -előkészítésben és az elsődleges feldolgozásban használt technológiai [létesítményi] létesítmény csővezeték, a szénhidrogén szállító-, a földgázelosztó- és célvezeték, valamint az egyéb gázok és ezek termékei vezetékeinek létesítése, használatba vétele, műszaki üzemeltetése és elbontása, felhagyása,""

    T/2380/127.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 147. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/125. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  39. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 60. § (1) bekezdésében a Bt. 5. § (1) bekezdés e) és f) pontjának a következő módosítását javasolja:
  40. /60. § (1) A Bt. 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

    [Hatósági engedély alapján végezhető tevékenységek]

    "5. § (1) A bányafelügyelet engedélyezi:/

    "e) az 1. § (1) bekezdés f) pontja szerinti létesítmények, továbbá a föld alatti gáztároló[k] létesítményei létesítését, használatba vételét, elbontását, illetőleg felhagyását,

    f) a cseppfolyós propán-, bután gázok és ezek elegyei töltő és tároló létesítményeinek, valamint elosztóvezetékeinek létesítését, használatba vételét és elbontását, illetőleg felhagyását"

    T/2380/51., T/2380/57.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 139., 147. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/49. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

     

     

  41. Podolák György, Szabó József, Józsa István, Kovács Tibor és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 65. §-ának a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják:

  1. A Bt. 20. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A bányajáradék mértéke - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - a [hatósági engedély alapján (5. § és 6. §)] kitermelt ásványi nyersanyag mennyisége után keletkező érték:

  1. kőolaj, földgáz (beleértve a szén-dioxid gázt is) esetében 12%-a,
  2. az energiahordozók kivételével a külfejtéssel termelt nemfémes ásványi nyersanyagok esetében 5%-a,
  3. egyéb szilárd ásványi nyersanyagok esetében 2%-a[.],
  4. 100%-a, amennyiben azt jogosulatlanul termelték ki."

A miniszter - a pénzügyminiszterrel egyetértésben - ásványvagyon-gazdálkodási vagy egyéb közérdekből a bányajáradék mértékét csökkentheti."

  1. A Bt. 20. §-ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(9) A bányajáradék pénzben kifejezett összege a kitermelt ásványi nyersanyag értékének e törvényben vagy a koncessziós szerződésben meghatározott százaléka. A bányajáradék számításának alapja a bányanyíláson kiszállított, kútfejen vagy ennek hiányában a kútfejre visszaszármaztatott módon mért mennyiség értéke. A szilárd ásványi nyersanyagok és geotermikus energia fajlagos értékét, illetve az érték számítására vonatkozó szabályokat a Kormány állapítja meg.""

Indokolás: Lásd a T/2380/137. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

- a Költségvetési biz. támogatja

- a Környezetvédelmi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Podolák György, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 65. §-ában a Bt. 20. § (3) bekezdésének a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják:

"65. § A Bt. 20. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A bányajáradék mértéke - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - a hatósági engedély alapján (5. § és 6. §) kitermelt ásványi nyersanyag mennyisége után keletkező értéknek:

 

 

  1. a kőolaj, a földalatti gáztárolás kényszerű párnagáz lecseréléséből származó földgáz kitermelése, az 1998. január 1. után termelésbe állított mezőkön kitermelt földgáz [(beleértve] és a szén-dioxid gáz[t is) ] esetében 12%-a,
  2. az 1998. január 1. előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt földgáz esetében (kivéve a földalatti gáztárolás kényszerű párnagáz lecseréléséből származó földgáz kitermelését)

ba) J %-a, ahol

J= P-A

P

J: a bányajáradék százalékos mértéke,

P: a közüzemi nagykereskedő által 1996. novemberben kötött hosszú távú szerződés alapján vásárolt földgáz számlával igazolt átlagára

A: a hazai kitermelésű földgáz elismert értéke.

bb) 12%-a, amennyiben a bányajáradék ba) pont szerint számított mértéke a 12%-ot nem éri el.

[b)] c) az energiahordozók kivételével a külfejtéssel termelt nemfémes ásványi nyersanyagok esetében 5%-a,

[c)] d) egyéb szilárd ásványi nyersanyagok esetében 2%-a.

A miniszter - a pénzügyminiszterrel egyetértésben - ásványvagyon-gazdálkodási vagy egyéb közérdekből a bányajáradék mértékét csökkentheti."

T/2380/113/1-3., 5-6.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 109., 132., 134., 150., 153. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/113/4. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

- a Költségvetési biz. támogatja

- a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Podolák György, dr. Bőhm András, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 65. §-ában a Bt. 20. § (3) bekezdését új d) ponttal kiegészíteni javasolják:
  2.  

     

    "d) a szilárd ásványi energiahordozók mélyműveléses bányászata esetén 0%.

    Indokolás: Lásd a T/2380/118. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője a Költségvetési bizottság és Környezetvédelmi bizottság ülésén egyetért, a Gazdasági bizottság ülésén nem ért egyet

  3. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István, Kovács Tibor és Dr. Dávid Gyula képviselők a törvényjavaslat 66. §-ában a Bt. 24. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  4. "A Bt. 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

    "24. § (1) A szénhidrogén szállítóvezeték létesítésére és üzemben tartására adott koncesszió vagy hatósági engedély alapján az engedélyes jogosult a szállítóvezetéket, valamint az üzemben tartásához szükséges létesítményeket megépíteni és működtetni, továbbá a szerződésben meghatározott létesítményeket használni. A szénhidrogén szállítóvezeték önállóan forgalom tárgya lehet.""

    Indokolás: Lásd a T/2380/126. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  5. Dr. Gruber Attila képviselő a törvényjavaslat 69. §-ában a Bt. 32. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  6. /69. § A Bt. 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

    "32. § (1) A bányászati létesítmény, a kőolaj, kőolajtermék, földgáz, egyéb gáz- és gáztermék-szállítóvezeték, valamint a földgáz, egyéb gáz-, és gáztermék-elosztóvezeték, továbbá környezetük védelme érdekében biztonsági övezetet kell kijelölni. A biztonsági övezet terjedelmét és a biztonsági övezetben érvényesítendő tilalmakat és korlátozásokat jogszabály állapítja meg. A biztonsági övezettel érintett ingatlanon a jogszabályban vagy hatósági határozatban előírt korlátozást és tilalmat [szolgalom, vezetékjog, használati jog alapításával] lehet érvényesíteni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/35. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Tóth István képviselő a törvényjavaslat 75. §-ában a Bt. 44. § (1) bekezdés a) pontjának a következő módosítását javasolja:

75. § A Bt. 44. § (1) bekezdésének a) pontja a következők szerint módosul:

[44.§ (1) A bányafelügyelet]/

"a) műszaki-biztonsági, munkavédelmi, építésügyi hatósági és építésfelügyeleti hatáskörébe tartozik:

T/2380/49., T/2380/51.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 139., 141. számú pontjában foglaltakkal.

 

Indokolás: Lásd a T/2380/57. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Podolák György, dr. Bőhm András, Józsa István, Dr. Dávid Gyula és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 75. §-ában a Bt. 44. § (1) bekezdés a) pontjának a következő módosítását javasolják:

/75. § A Bt. 44. § (1) bekezdésének a) pontja a következők szerint módosul:

[44.§ (1) A bányafelügyelet]/

"a) műszaki-biztonsági, munkavédelmi, építésügyi hatósági és építésfelügyeleti hatáskörébe tartozik:

T/2380/125.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 140. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/127. sz. módosító javaslat indokolását.

 

 

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

- a Környezetvédelmi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Podolák György, dr. Bőhm András, Göndör István, dr. Dávid Gyula Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 78. §-ának elhagyását javasolják:
  2. T/2380/117/1., T/2380/117/2.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 5., 105. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/117/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  3. Podolák György, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslatot új 79. §-sal kiegészíteni javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)

"(1) A fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésről szóló 1991. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Fat.) 3. § (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"b) az, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó, amelyet (akit) a - saját nevében és felelősségére bevétel elérése érdekében - belföldön végzett termékértékesítése, illetve szolgáltatásnyújtása után a 4. § (1) bekezdése adófizetésre kötelez, vagy a 12. § (1) bekezdése illetve a 12/A §-a árkiegészítés igénylésre jogosít."

(2) A Fat. a következő 12/A. §-sal egészül ki:

"12/A. § Árkiegészítést igényelhet az, aki a Magyar Energia Hivatal engedélye alapján

  1. lakossági fogyasztó részére hatósági áron gázszolgáltatást nyújt,
  2. közvetlenül a lakosság részére hatósági áron távhőt szolgáltat.
  3. lakossági fogyasztó részére hatósági áron vezetékes propán-bután gázszolgáltatást nyújt."

 

 

(3) A Fat. 14.§-a a következő d), e), f) pontokkal egészül ki:

"d) a lakossági fogyasztó részére nyújtott gázszolgáltatás általános forgalmi adóval növelt díjtétele.

  1. a közvetlenül a lakosság részére nyújtott távhőszolgáltatás általános forgalmi adóval növelt díjtétele
  2. lakossági fogyasztó részére nyújtott vezetékes propán-bután gázszolgáltatás forgalmi adóval növelt díjtétele."

(4) A Fat. 15.§-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"15.§

Az árkiegészítés mértéke:

  1. a személyszállítás, szolgáltatás árkiegészítés alapjának meghatározott százaléka (árkiegészítési kulcs),
  2. a gáz lakossági fogyasztó részére történő szolgáltatása esetén külön jogszabályban megállapított összeg.
  3. a közvetlenül a lakosság részére történő távhőszolgáltatás esetén a külön jogszabályban megállapított összeg.
  4. vezetékes propán-bután gáz lakossági fogyasztó részére történő szolgáltatása esetén a külön jogszabályban megállapított összeg."

(5) A Fat. 2. számú melléklete a következő, új 19. ponttal egészül ki:

/Sorszám A szolgáltatás megnevezése és SZJ száma Fogyasztói árkiegészítés mértéke/

19. Lakossági fogyasztó részére gázszolgáltatás, Külön jog-

közvetlenül a lakosság részére történő távhő- szabályban

szolgáltatás, illetve lakossági fogyasztó részé- meghatározott

re vezetékes propán-bután gázszolgáltatás

nyújtása jogszabály által megállapított áron

(SZJ 40.22.11-ből és 40.30.90-ből)"

T/2380/113/1-4., és a 113/6.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 109., 132., 134., 143, 153. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/113/5. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

- a Költségvetési biz. támogatja

- a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

 

 

  1. Podolák György, Kovács Tibor, Göndör István, dr. Dávid Gyula és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 79. §-ában a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 2. § (3) bekezdésének új d) ponttal történő kiegészítését javasolják:
  2. "79. § A csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 2. §-ának (3) bekezdése a következő [c)] d) ponttal egészül ki:

    [(3) E törvénynek]

    "[c)] d) a felszámolási eljárásra és a végelszámolási eljárásra vonatkozó rendelkezéseit az engedélyhez kötött földgázipari tevékenységek jogosultjaira a földgázellátásról szóló törvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/148. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Dr. Wekler Ferenc képviselő a törvényjavaslat 80. § (2) bekezdésének elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  4. "[(2) Az Atv. 7. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    "(2) Új nukleáris létesítmény és radioaktív hulladéktároló létesítését előkészítő engedélyezési eljárás megkezdéséhez, illetőleg meglévő atomerőmű további atomreaktort tartalmazó egységgel való bővítéséhez az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulása szükséges. "]"

    Indokolás: Lásd a T/2380/6. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

     

     

  5. Podolák György, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 82. §-ának elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)
  6. T/2380/113/1-5.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 109., 132., 134., 143, 150. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a T/2380/113/6. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    a/ Ékes József és Tóth István képviselők a törvényjavaslat 83. §-ának elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)

    Indokolás: Lásd a T/2380/14. és T/2380/31. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    b/ Ivanics István, Dr. Latorczai János és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 83. § (1)-(4) bekezdésének elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)

    Indokolás: Lásd a T/2380/13. sz. módosító javaslat indokolását.

     

     

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. RESTANCIA

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője a Gazdasági bizottság ülésén nem ért egyet, a Környezetvédelmi bizottság és a Költségvetési bizottság ülésén egyetért

  7. Ivanics István, Balla György, Dr. Latorczai János, Lázár Mózes, Lengyel Zoltán, Márton Attila és Soltész Miklós képviselők a törvényjavaslat 83. §-ának helyébe a következő rendelkezés felvételét javasolják:

"83. § A villamos energiáról szóló 2001. évi CX. törvény (a továbbiakban: VET) 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A Hivatal élén az elnök áll.

(2) A Hivatal elnökét hatéves időtartamra - a miniszterelnök javaslatára - az Országgyűlés választja, illetve hívja vissza. A javasolt személyt az Országgyűlés illetékes bizottsága meghallgatja. A Hivatal elnökhelyettesét hatéves időtartamra a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. A kinevezésre, illetve felmentésre irányuló javaslatot a Hivatal elnöke teszi meg, amelyet - egyetértése esetén - a gazdasági és közlekedési miniszter terjeszt elő a miniszterelnöknek.

(3) Az elnök és az elnökhelyettes tekintetében a munkáltatói jogokat - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a Kormány nevében a gazdasági és közlekedési miniszter gyakorolja.

(4) A Felügyelet elnökének megbízatása megszűnik:

  1. a megbízatási időtartam leteltével;
  2. lemondással;
  3. visszahívással;
  4. összeférhetetlenség megállapításával;
  5. halálával.

(5) A lemondást írásban kell közölni az Országgyűlés elnökével és a miniszterelnökkel.

  1. Visszahívással

  1. szüntethető meg a megbízatás, ha a Hivatal elnöke neki fel nem róható okból nem képes eleget tenni megbízatásából eredő feladatainak;
  2. szűnik meg a megbízatás, ha a Hivatal elnöke neki felróható okból nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak, illetve jogerős bírósági ítélet megállapítása szerint bűncselekményt követett el.

  1. Ha a Hivatal elnökének megbízatása visszahívással szűnik meg, a visszahívást nyilvánosan indokolni kell.
  2.  

     

  3. Ha a Hivatal elnökével kapcsolatban összeférhetetlenségi ok áll fenn, azt a megválasztását követő tíz napon belül meg kell szüntetnie. Ennek megtörténtéig a tisztségből eredő jogkörét nem gyakorolhatja.
  4. Ha a Hivatal elnöke a (8) bekezdésben foglalt kötelezettségének a fenti határidőben nem tesz eleget, az Országgyűlés határozattal állapítja meg az összeférhetetlenséget.
  5. E § (4) bekezdését - kivéve annak d) pontját - továbbá a (6) és (7) bekezdéseket a Hivatal elnökhelyettese tekintetében is alkalmazni kell azzal, hogy a visszahíváson felmentést kell érteni és a lemondást a miniszterelnökkel kell írásban közölni.
  6. A Hivatal elnökére, elnökhelyettesére és alkalmazottaira az e törvényben foglalt eltérésekkel a köztisztviselők jogállásáról szóló, többször módosított 1992. évi XXIII. törvény rendelkezései az irányadóak.
  7. A Hivatal elnöke

  1. vezeti a Hivatalt,
  2. megállapítja a Hivatal szervezeti és működési szabályzatát,
  3. gyakorolja a Hivatal köztisztviselői felett a munkáltatói jogokat,
  4. irányítja a Hivatal gazdálkodását,
  5. képviseli a Hivatalt,
  6. ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket jogszabály vagy a Hivatal szervezeti és működési szabályzata a hatáskörébe utal,
  7. tanácskozási joggal részt vesz a Kormány ülésén a Hivatal feladatkörét érintő előterjesztések tárgyalásakor,
  8. évente tájékoztatja az Országgyűlés illetékes bizottságát a Hivatal tevékenységéről."

Indokolás: Lásd a T/2380/112. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Költségvetési biz. nem támogatja

- a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

- a Területfejlesztési biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 83. §-ának a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolja:

"83. §

  1. A villamos energiáról szóló 2001. évi CX. törvény (a továbbiakban: VET) 7. §-ának [(1) bekezdése] helyébe a következő rendelkezés lép:

 

 

["(1) A Hivatal élén főigazgató áll. A Hivatal főigazgatóját és főigazgató-helyettesét - a miniszter javaslatára - a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel. A főigazgató és a főigazgató-helyettes tekintetében a munkáltatói jogokat - a kinevezés és a felmentés kivételével - a miniszter gyakorolja. A főigazgatót a közigazgatási államtitkár havi illetményével azonos díjazás, illetőleg azonos juttatások, a főigazgató-helyettest a helyettes államtitkár havi illetményével azonos díjazás, illetőleg azonos juttatások illetik meg."]

"(1) A Hivatal elnökét és elnökhelyettesét - a miniszter javaslatára - a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel. A kinevezés időtartama hat év. Az elnök és az elnökhelyettes megbízatásának megszűnése esetén a miniszter nyilvános pályázatot ír ki a megüresedő tisztségre. A pályázatokat a miniszter a pályázatok benyújtására rendelkezésre nyitva álló határidő lejártát követően harminc napon belül szakmailag értékeli. A miniszter az értékelés eredményéről a jelöltek sorrendjéről és javaslatának indokolásáról írásban tájékoztatja a miniszterelnököt.

(2) Az elnök és az elnökhelyettes tekintetében a munkáltatói jogokat - a kinevezés és a felmentés kivételével - a miniszter gyakorolja. Az elnököt a közigazgatási államtitkár havi illetményével azonos díjazás, illetőleg azonos juttatások, az elnökhelyettest a helyettes államtitkár havi illetményével azonos díjazás, illetőleg azonos juttatások illetik meg.

  1. A Hivatal elnökének és elnökhelyettesének megbízatása megszűnik,

    1. ha a kinevezés időtartama lejár,
    2. ha a tisztségéről lemond,
    3. ha tisztségéből felmentik,
    4. ha meghal,
    5. törvényben meghatározott egyéb ok esetén.

  1. Felmentéssel szűnik meg a Hivatal elnökének és elnökhelyettesének megbízatása, ha

    1. jogerős bírói ítélet megállapítása szerint bűncselekményt követett el, vagy más módon a tisztségre méltatlanná vált,
    2. tisztségének ellátására tartósan alkalmatlanná vált,
    3. tisztségével való összeférhetetlenségét három hónapon belül nem szüntette meg,
    4. tevékenységével a Hivatal működését veszélyezteti.

  1. A Hivatal elnöke

    1. vezeti a Hivatalt,
    2. megállapítja a Hivatal szervezeti és működési szabályzatát,
    3. gyakorolja a Hivatal köztisztviselői felett a munkáltatói jogokat,
    4. irányítja a Hivatal gazdálkodását,
    5. képviseli a Hivatalt,
    6. ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket jogszabály vagy a Hivatal szervezeti és működési szabályzata a hatáskörébe utal,
    7.  

       

    8. tanácskozási joggal részt vesz a Kormány ülésén a Hivatal feladatkörét érintő előterjesztések tárgyalásakor."

[(2) A VET 7. §-a (2) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A Hivatal főigazgatójának és főigazgató-helyettesének megbízatása megszűnik, ha"

(3) A VET 7. §-a (3) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"Felmentéssel szűnik meg a Hivatal főigazgatójának és főigazgató-helyettesének megbízatása, ha"

(4) A VET 9. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A Hivatal tevékenységéről a Hivatal főigazgatója évente beszámol az Országgyűlésnek, továbbá közzéteszi éves tájékoztatóját."

(5)] (2) A VET 96. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"96. §

Az árképzés és az áralkalmazás részletes szabályait a legkisebb költség elvének figyelembevételével a Hivatal alakítja ki. Az árszabályozás kereteit és az árakat a miniszter állapítja meg, és rendelettel hirdeti ki. A Hivatal az árszínvonalat és az árat bármelyik érdekelt fél kezdeményezésére köteles felülvizsgálni, és az eljárás eredményét nyilvánosságra hozni."

T/2380/154/1., T/2380/154/3.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 126., 162. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/154/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz.

- a Környezetvédelmi biz.

- a Területfejlesztési biz.

- az Előterjesztő képviselője

 

 

  1. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 83. §-ában a VET 7. § (1)-(3) bekezdéseinek a következő módosítását javasolja:
  2. VISSZAVONVA!

    Indokolás: Lásd a T/2380/58. sz. módosító javaslat indokolását.

  3. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Göndör István és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 84. §-ának a következő tartalmi és szerkezeti módosítását javasolják:
  4. "(1) A gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Gszt.) alapján engedéllyel rendelkezők, illetve jogutódjaik, vagy az általuk földgázszállítói, -tárolói, -elosztói és -kereskedelmi tevékenység folytatására létesített vagy általuk irányított és e tevékenységeknek vagy ezek valamelyikének folytatására kijelölt társaságok e törvény előírásainak megfelelő engedély iránti kérelmet kötelesek e rendelkezés hatálybalépésétől számított 90 napon belül a Hivatalhoz benyújtani. E kötelezettségük kiterjed a Gszt. alapján kiadott gázértékesítői és gázszolgáltatói engedélyekben meghatározott fogyasztók részére, illetve településen, településrészen, területen végzett engedélyköteles tevékenységre. A Hivatal a jogszabályoknak megfelelő kérelem esetén harminc napon belül köteles a kérelemnek megfelelő tartalommal az engedély tárgyában érdemi határozatot hozni. Amennyiben a kérelem a jogszabályoknak és az engedélyes még érvényben lévő működési engedélyének - az e törvényben előírt átalakulások figyelembevételével - megfelel, a Hivatal köteles az engedélyt kiadni. A Gszt. alapján kibocsátott engedélyek alapján 2003. december 31-ig végezhető tevékenység.

    (2) [E törvény végrehajtása érdekében a] A Gszt. alapján engedéllyel rendelkező gazdasági társaságok, jogutódjaik vagy általuk e törvény hatálybalépéséig földgázszállítói, -tárolói, -elosztói és -kereskedelmi tevékenység folytatására létesített, vagy általuk irányított és e tevékenységeknek vagy ezek valamelyikének folytatására kijelölt társaságok részére [e törvény végrehajtása érdekében ellenérték nélkül] rendelkezésre bocsátott vagyonnal összefüggésben illetékfizetési kötelezettség nem keletkezik, kivéve a cégbírósági illetéket.

    (3) A (2) bekezdés szerint létrehozott társaságok számára biztosított vagyontárgyak és vagyoni értékű jogok átadása tekintetében a létrehozott társaságok általános forgalmi adó visszaigénylésénél az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 48. § (4) és (5) bekezdésében foglalt feltételeket teljesítettnek kell tekinteni.

    (4) A (2) bekezdés szerinti társaságokat - az e törvény szerinti engedélyezők megszerzésének feltételével - a Gszt. alapján kiadott engedéllyel rendelkező alapítójuknak, illetőleg az őket irányító ilyen vállalkozásnak az e társaságok által az e törvényben írt engedélyek alapján folytatott földgázipari tevékenységet érintő jogviszonyai tekintetében a Gszt. alapján kiadott engedéllyel rendelkező alapítójuk, illetőleg az őket irányító ilyen vállalkozás jogutódjainak kell tekinteni.

     

     

    [(4)] (5) Az e törvény hatálybalépésekor érvényes működési engedéllyel rendelkező engedélyeseknek legkésőbb 2008. január 1-től kell megfelelni a 9. § (3) bekezdésében előírt feltételeknek.

    [(5)] (6) A Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjáig tranzitnak minősül a Magyar Köztársaság területén keresztül történő olyan szállítás, amelynek kezdő- és végpontja a Magyar Köztársaság területén kívül van.

    [(6)] (7) E törvény hatálybalépése nem érinti [a Gszt. alapján] az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett szolgalmi jogokat, azok gyakorlását.

    [(7)] (8) E törvény hatálybalépését megelőzően megépült gázelosztó-vezeték szolgalmi joggal még nem rendelkező idegen ingatlant érintő biztonsági övezetére a szolgalmi jogot a jogosultnak e törvény hatálybalépésétől számított három éven belül be kell jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. Nem vonatkozik ez a közterületen elhelyezett gázelosztó-vezeték idegen ingatlant érintő biztonsági övezetére.

    [(8)] (9) Földgázszállító- és -elosztóvezeték megszűnése esetén a szolgalmi jog ingatlan-nyilvántartásból való törlését a jogosult köteles kérni, annak elmulasztása esetén azt a jogosult költségére az ingatlan tulajdonosa is kérheti. Az ingatlantulajdonos törlési kérelmének teljesítéséhez szükséges nyilatkozatot a vezetékjog jogosultja köteles kiadni."

    Indokolás: Lásd a T/2380/142. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  5. Dr. Gruber Attila képviselő a törvényjavaslat 84. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  6. "(1) A gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Gszt.) alapján engedéllyel rendelkezők, illetve jogutódjaik, vagy az általuk földgázszállítói, -tárolói, -elosztói és -kereskedelmi tevékenység folytatására létesített társaságok e törvény előírásainak megfelelő engedély iránti kérelmet kötelesek e rendelkezés hatálybalépésétől számított [90] 30 napon belül a Hivatalhoz benyújtani. E kötelezettségük kiterjed a Gszt. alapján kiadott gázértékesítői és gázszolgáltatói engedélyekben meghatározott fogyasztók részére, illetve településen, településrészen, területen végzett engedélyköteles tevékenységre. A Hivatal a jogszabályoknak megfelelő kérelem esetén harminc napon belül köteles a kérelemnek megfelelő tartalommal az engedély tárgyában érdemi határozatot hozni. Amennyiben a kérelem a jogszabályoknak és az engedélyes még érvényben lévő működési engedélyének - az e törvényben előírt átalakulások figyelembevételével - megfelel, a Hivatal köteles az engedélyt kiadni. A Gszt. alapján kibocsátott engedélyek alapján 2003. december 31-ig végezhető tevékenység.

     

     

    Indokolás: Lásd a T/2380/34. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Podolák György, Józsa István, Kovács Tibor, Szabó József és dr. Bőhm András valamint dr. Gruber Attila képviselők a törvényjavaslat 84. § (4) bekezdésének elhagyását javasolják: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  8. "[(4) Az e törvény hatálybalépésekor érvényes működési engedéllyel rendelkező engedélyeseknek legkésőbb 2008. január 1-től kell megfelelni a 9. § (3) bekezdésében előírt feltételeknek.]"

    T/2380/141/1., T/2380/141/2., T/2380/37/1., T/2380/37/2.

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 36., 42. valamint 43., 57. számú pontjában foglaltakkal.

    Megjegyzés: Tekintettel a fent jelzett összefüggésekre a T/2380/37/3. és a T/2380/141/3. számú módosító javaslatok külön szavazást igényelnek.

    Indokolás: Lásd a T/2380/37/3., valamint a T/2380/141/3 sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Podolák György, Józsa István dr. Bőhm András, Kovács Tibor és Szabó József képviselők a törvényjavaslat 84. §-át új (9) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:
  10. "(9) E törvény 4. §-ának (4) bekezdését annak hatályba lépését megelőzően indult hatósági eljárások esetében is alkalmazni kell.

    Indokolás: Lásd a T/2380/131. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  11. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 84. §-át új (9) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(9) E rendelkezés hatálybalépését követő tizenöt napon belül a miniszter nyilvános pályázatot ír ki a Hivatal elnöki és elnökhelyettesi tisztségének betöltésére. E rendelkezés hatálybalépését követő kilencvenedik napon a Hivatal elnökének és elnökhelyettesének megbízatása megszűnik."

T/2380/154/1., T/2380/154/2.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 126., 156. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/2380/154/3. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz.

- a Környezetvédelmi biz.

- a Területfejlesztési biz.

- az Előterjesztő képviselője

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. április 10.

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Varga Mihálys.k.,
a Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke

Dr. Turi-Kovács Béla s.k.,
a Környezetvédelmi bizottság elnöke

Szabó György s.k.,
a Területfejlesztési bizottság elnöke