T/2380/167.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz - a T/2380/119. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/2380/155. számú bizottsági ajánlás 66. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 25. §-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"25.§

  1. A fogyasztók a földgázszállítás, -elosztás bővítésére és fejlesztésére a földgázellátásba történő bekapcsolásuk vagy földgázigényük növekedése esetén a miniszter által rendeletben meghatározott mértékű csatlakozási díjat fizetnek a szállító-, illetve az elosztóvezeték tulajdonosának. A törvény hatálybalépése előtt hálózatfejlesztési hozzájárulással megépült, illetve 2003. évben már építés alatt álló rendszerek finanszírozásához szükséges, a Hivatal által jóváhagyott fogyasztói hozzájárulásra az elosztói engedélyes, illetve az elosztóhálózat tulajdonosa újabb fogyasztó bekapcsolása esetén legfeljebb a beruházás megkezdésétől számított tíz éven belül [2006. december 31-ig] tarthat igényt. A csatlakozási díj általános forgalmi adó-fizetési kötelezettségére külön törvény rendelkezései irányadók.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott időtartam lejártát követő 90 napon belül az elosztói engedélyes a hálózatfejlesztési hozzájárulás felhasználásával épült elosztóvezeték költségelszámolását, a csatlakozott fogyasztók részére visszatérítendő hozzájárulás mértékét és a visszatérítés módját a Hivatalnak jóváhagyás céljából köteles megküldeni.
  3. A Hivatal jóváhagyását követően az elosztói engedélyes köteles a beruházás megtérüléséhez szükséges mértéken felül a fogyasztóktól beszedett hálózatfejlesztési hozzájárulást a csatlakozott fogyasztók részére a fogyasztói szerződésben meghatározott módon visszatéríteni."

Indokolás:

A törvényjavaslat 25. §-ának a hálózatfejlesztési hozzájárulásokkal kapcsolatos átmeneti rendelkezése visszaható hatállyal beavatkozik folyamatban lévő olyan jogviszonyokba, amelyek a jelenleg hatályos 32/1995. (VIII.8.) IKM rendelet rendelkezésein alapszanak. A törvényjavaslat ezen rendelkezése jelentős anyagi veszteséget okoz az építőközösségek, települések azon tagjainak, alapvetően lakossági fogyasztóknak, akik a hálózatfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó szabályozás szellemében abban a tudatban vállalták a hozzájárulás megfizetését a beruházás létrehozatalakor, hogy azt a később csatlakozó fogyasztók részben megtérítik oly módon, hogy a tíz év alatti többletbefizetéseket vissza fogják kapni. A törvényjavaslat szerint erre már nem lenne jogosultságuk.

Budapest, 2003. április 15.

Podolák György
MSZP

Dr.Dávid Gyula
MSZP

Kovács Tíbor
MSZP

Szabó József
MSZP

Józsa István
MSZP