T/2380/173.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz - a T/2380/35. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/2380/155. számú bizottsági ajánlás 146. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 69. § -ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"69. § A Bt. 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"32. § (1) A bányászati létesítmény, a kőolaj, kőolajtermék, földgáz, egyéb gáz- és gáztermék-szállítóvezeték, valamint a földgáz, egyéb gáz-, és gáztermék-elosztóvezeték, továbbá környezetük védelme érdekében biztonsági övezetet kell kijelölni. A biztonsági övezet terjedelmét és a biztonsági övezetben érvényesítendő tilalmakat és korlátozásokat jogszabály állapítja meg. A biztonsági övezettel érintett ingatlanon a jogszabályban vagy hatósági határozatban előírt [korlátozást] korlátozások és [tilalmat] tilalmak érvényesítésére szolgalom, vezetékjog, használati jog [alapításával] alapítható [lehet érvényesíteni]."

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott létesítménnyel összefüggésben folytatott tevékenység hatásától a lakótelepülést, a felszíni vagy föld alatti egyéb létesítményt, a vízkészletet, a folyó-, illetőleg állóvizet, műemléki ingatlant, régészeti, védett természeti területet szükség esetén védőpillér (határpillér, védőidom) kijelölésével kell megóvni. A védőpillért a tevékenység folytatása során veszélyeztetni nem lehet. A bányafelügyelet az érdekeltek meghallgatásával és az érintett szakhatóságok egyetértésével a védőpillér lefejtését vagy meggyengítését engedélyezheti, ha annak rendeltetése megszűnt, vagy ha a biztonsági és védelmi követelmények más módon is kielégíthetők.

(3) A biztonsági övezeten belül tilos, illetve korlátozás alá esik olyan épületet, vagy létesítményt elhelyezni, olyan növényzetet (fát) ültetni, illetve olyan tevékenységet folytatni, amely a vezeték biztonságát, az életet, a testi épséget, vagy a vagyonbiztonságot veszélyezteti. A tilalmakat és a korlátozások részletes szabályait külön jogszabály állapítja meg.

(4) A vezeték nyomvonalát úgy kell kijelölni és megtervezni, hogy az lehetőleg közterületen haladjon és a lehető legkisebb mértékben érintsen termőföldet vagy egyéb nem köztulajdonban lévő ingatlant. A vezetéket úgy kell tervezni, kivitelezni és üzemeltetni, hogy annak hatása az érintett terület lakosságának egészségét ne veszélyeztesse, a természeti környezetet és tájképi értékét és általában a környezet elemeit a lehető legkisebb mértékben változtassa meg.""

Indokolás:

A biztonsági övezetre vonatkozó tilalmaknak és korlátozásoknak a szolgalom, vezetékjog, használati jog meglététől függetlenül is biztosítaniuk kell a vezeték és környezetének védelmét, de lehetővé kell tenni erre az esetre a szolgalom alapítását.

Budapest, 2003. április 15.

Podolák György
MSZP

Dr.Bőhm András
SZDSZ

Dr.Dávid Gyula
MSZP

Kovács Tíbor
MSZP

Szabó Jőzsef
MSZP

Józsa István
MSZP