T/2380/175.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz - a T/2380/142. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/2380/155. számú bizottsági ajánlás 158. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 84. § -ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"84. §:

(1) A gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Gszt.) alapján engedéllyel rendelkezők, illetve jogutódjaik, vagy az általuk földgázszállítói, -tárolói, -elosztói és -kereskedelmi tevékenység folytatására létesített vagy általuk irányított és e tevékenységeknek vagy ezek valamelyikének folytatására kijelölt társaságok e törvény előírásainak megfelelő engedély iránti kérelmet kötelesek e rendelkezés hatálybalépésétől számított 90 napon belül a Hivatalhoz benyújtani. E kötelezettségük kiterjed a Gszt. alapján kiadott gázértékesítői és gázszolgáltatói engedélyekben meghatározott fogyasztók részére, illetve településen, településrészen, területen végzett engedélyköteles tevékenységre. A Hivatal a jogszabályoknak megfelelő kérelem esetén harminc napon belül köteles a kérelemnek megfelelő tartalommal az engedély tárgyában érdemi határozatot hozni. Amennyiben a kérelem a jogszabályoknak és az engedélyes még érvényben lévő működési engedélyének - az e törvényben előírt átalakulások figyelembevételével - megfelel, a Hivatal köteles az engedélyt kiadni. A Gszt. alapján kibocsátott engedélyek alapján 2003. december 31-ig végezhető tevékenység.

(2) [E törvény végrehajtása érdekében a] A Gszt. alapján engedéllyel rendelkező gazdasági társaságok, jogutódjaik vagy általuk e törvény hatálybalépéséig földgázszállítói, -tárolói, -elosztói és -kereskedelmi tevékenység folytatására létesített, vagy általuk irányított és e tevékenységeknek vagy ezek valamelyikének folytatására kijelölt társaságok részére [e törvény végrehajtása érdekében ellenérték nélkül] rendelkezésre bocsátott vagyonnal összefüggésben illetékfizetési kötelezettség nem keletkezik, kivéve a cégbírósági illetéket.

(3) A (2) bekezdés szerint létrehozott, illetőleg kijelölt társaságok számára biztosított vagyontárgyak és vagyoni értékű jogok átadása tekintetében a létrehozott, illetőleg kijelölt társaságok általános forgalmi adó visszaigénylésénél az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 48. § (4) és (5) bekezdésében foglalt feltételeket teljesítettnek kell tekinteni.

(4) A (2) bekezdés szerint létrehozott, illetőleg kijelölt társaságokat - az e törvény szerinti engedélyeik megszerzésének feltételével - a Gszt. alapján kiadott engedéllyel rendelkező alapítójuknak, illetőleg az őket irányító ilyen vállalkozásnak az e társaságok által az e törvényben írt engedélyek alapján folytatott földgázipari tevékenységet érintő jogviszonyai tekintetében a Gszt alapján kiadott engedéllyel rendelkező alapítójuk, illetőleg az őket irányító ilyen vállalkozás jogutódjainak kell tekinteni.

[(4)] (5) Az e törvény hatálybalépésekor érvényes működési engedéllyel rendelkező engedélyeseknek legkésőbb 2008. január 1-től kell megfelelni a 9. § (3) bekezdésében előírt feltételeknek.

[(5)] (6) A Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjáig tranzitnak minősül a Magyar Köztársaság területén keresztül történő olyan szállítás, amelynek kezdő- és végpontja a Magyar Köztársaság területén kívül van.

[(6)] (7) E törvény hatálybalépése - a jelen § (4) bekezdésében foglaltak kivételével - nem érinti [a Gszt. Alapján] az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett szolgalmi jogokat, azok gyakorlását.

[(7)] (8) E törvény hatálybalépését megelőzően megépült gázelosztó-vezeték szolgalmi joggal még nem rendelkező idegen ingatlant érintő biztonsági övezetére a szolgalmi jogot a jogosultnak e törvény hatálybalépésétől számított három éven belül be kell jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. Nem vonatkozik ez a közterületen elhelyezett gázelosztó-vezeték idegen ingatlant érintő biztonsági övezetére.

[(8)] (9) Földgázszállító- és -elosztóvezeték megszűnése esetén a szolgalmi jog ingatlan-nyilvántartásból való törlését a jogosult köteles kérni, annak elmulasztása esetén azt a jogosult költségére az ingatlan tulajdonosa is kérheti. Az ingatlantulajdonos törlési kérelmének teljesítéséhez szükséges nyilatkozatot a vezetékjog jogosultja köteles kiadni."

Indokolás:

A javasolt módosítások indoka, hogy a leányvállalatok kedvezményeit célszerű biztosítani a nem kifejezetten e célra alapított, de a továbbiakban e célból működtetett vállalkozásokra is. Az apportálás nem minősül ellenérték nélküli átengedésnek.

A Ptk., a Bt., a Gt. és a földgázipari tevékenységfolytatásával kapcsolatos jogszabályok együttes rezsimje nem teszi lehetővé a korábbi, Gszt. szerinti engedélyes valamennyi jogviszonyának átruházását, az átruházásra alkalmas jogviszonyok nagy száma pedig a fennmaradó esetekben technikailag kivitelezhetetlenné teszi az érintett jogviszonyok egyenként történő módosítását. Az e törvény szerinti tevékenységi engedély megszerzése, mint a jogutódlás előfeltétele, tekintettel az engedélyek kiadásának jogszabályban előírt feltételeire, megfelelő védelmet biztosít a jogutódlással érintett hitelezők és fogyasztók részére.

Nem szabad bizonytalanságot teremteni azzal, hogy esetleg más bányaszolgalmi bejegyzést érinthet a törvény hatályba lépése.

A kapcsolódó módosító javaslat a (3) és a (4) bekezdésben összhangot teremt az (1) bekezdésben használt kijelölt társaságok tekintetében.

Budapest, 2003. április 15.

Podolák György
MSZP

Dr.Bőhm András
SZDSZ

Dr.Dávid Gyula
MSZP

Kovács Tíbor
MSZP

Szabó Jőzsef
MSZP

Józsa István
MSZP