T/2380/196.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz - a T/2380/114. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/2380/155. számú bizottsági ajánlás 11. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 3. § 5. pontjának az alábbi módosítását javasoljuk:

/E törvény alkalmazásában:/

"5. Elosztóvezeték: az a csővezeték a hozzá tartozó nyomásszabályozó berendezésekkel, amelyen keresztül a földgázt a propán- és butángázt, valamint ezek elegyét a fogyasztókhoz továbbítják, amelynek kezdőpontja a gázátadó állomások vagy a propán-butángáz tárolótelep kilépő pontja, végpontja a fogyasztási hely telekhatára, ideértve az ország határán kívül eső fogyasztási hely esetén a csővezeték Magyar Köztársaság területén lévő szakaszát is."

Indokolás:

A javasolt módosítást egyrészt a jogharmonizáció kötelezettsége, másrészt a hazai földgázipari szektor egységes belső földgázpiaci integrációjának szükségessége indokolja.

Hangsúlyozandó, hogy a földgázpiaci piacnyitást, vagyis a versenypiac kialakítását az Európai Unió szabályozása nem öncélúan, hanem az egységes belső - európai - földgázpiac kialakításának céljából írja elő. Így hangsúlyozottan nem az a célja az európai közösségi jogi szabályozásnak, hogy a tagállamok területén egymástól elszigetelten működő földgáz versenypiacok jöjjenek létre, hanem azért szükséges a tagállami piacok megnyitása, versenypiaccá alakítása, - az irányelvi szabályok szerint harmonizált jogszabályai környezet mellett -, hogy létrejöhessen az egységes belső földgázpiac, amit a határokon átnyúló földgázellátási szolgáltatások jellemeznek, ezáltal az Európai Unió teljes területén kialakuló piaci verseny, és az ebből nyerhető hatékonyság-növekedés, aminek eredményeit végeredményben a felhasználók realizálják. Így idegen a jogközelítéstől a hazai piacot elszigetelő szemlélet, és a piacnyitás felvállalásával egyidejűleg szükséges a belső piacba való integráció előkészítése is, amihez a módosító javaslatban felkínált változtatás is hozzájárul azzal, hogy az elosztóvezeték végpontját nem rögzíti előre az országhatárnál, és ezzel nem zárja ki előre a határokon átnyúló szolgáltatások lehetőségét.

Különös jelentősége van ennek a környező országokban a határ mentén élő magyarság szempontjából, tekintettel arra, hogy ezen országok földgázellátottsága a rendszer kiépítése, a szolgáltatás színvonala elmarad a jelenlegi hazai állapotoktól. E javaslat lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai gázszolgáltatók bekapcsolódhassanak a határmenti térségek infrastrukturális fejlesztésébe.

Budapest, 2003. április 15.

Podolák György
MSZP

Dr.Bőhm András
SZDSZ

Dr.Dávid Gyula
MSZP

Kovács Tíbor
MSZP

Szabó Jőzsef
MSZP

Józsa István
MSZP