T/2380/259.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslat zárószavazásra bocsátandó T/2380/254. számú egységes javaslatához az alábbi

z á r ó s z a v a z á s e l ő t t i m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

1. Az egységes javaslat 33.§ (14) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(14) A közüzemi nagykereskedő a 9.§ (1) bekezdés f) pontja szerinti engedélye alapján a feljogosított fogyasztók közül csak az engedélyében meghatározott fogyasztóknak, közüzemi szerződés keretében értékesíthet földgázt.

2. Az egységes javaslat 34.§ (5) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(5) A közüzemi szolgáltató a 9.§ (1) bekezdés g) pontja szerinti engedélye alapján a feljogosított fogyasztónak csak közüzemi szerződés keretében szolgáltathat földgázt.

Indokolás

A törvényjavaslat 8. §-a a tevékenység szétválasztás fő szabályaként azt tartalmazta, hogy lényegében minden gázipari tevékenységet jogilag külön álló vállaltban kell végezni. Az Országgyűlés által elfogadott T/2380/115. számú módosító indítvány (kiegészítő ajánlás 81. pontja) ennél enyhébb szétválasztási szabályokat fogalmaz meg és csak a szállítói, valamint a szervezett földgázpiaci engedélyesre, továbbá 2007-től az elosztó vállalkozásra teszi kötelezővé a jogi szétválasztást. Minden más tevékenység integrált földgázipari vállalkozás által is végezhető az 51. § szerinti számviteli szétválasztás előírásával.

Az egységes javaslat 33.§ (14) bekezdését és a 35.§ (5) bekezdését pontosítani szükséges az egységes javaslat 8.§-a szerinti szétválasztási részletszabályt tartalmaz, amelynek értelmében a közüzemi nagykereskedő és a közüzemi szolgáltató nem értékesíthetne feljogosított fogyasztónak földgázt kereskedelmi engedélye alapján, tehát jogi szétválasztást írna elő a kereskedelemre is. Az egységes javaslat 33.§ (14) bekezdés és a 35.§ (5) bekezdés szerinti rendelkezések tehát ellentmondanak a 8. § módosítására az Országgyűlés által elfogadott tevékenység szétválasztási főszabálynak, mert jogi szétválasztást írnak elő a kereskedelemre.

A tevékenység szétválasztási főszabály érvényesülése és a törvényen belüli ellentmondás megszüntetése érdekében szükséges a módosító javaslat szerinti módosítás.

Budapest, 2003. június 13.

Kovács Tibor
MSZP

Podolák György
MSZP