AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyűlési határozati javaslat

H/2389.

Az Országgyűlés
.../2003.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata

Dr Horváth Balázs országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Győri Városi Bíróság B.1956/2001/6. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b) pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Győri Városi Bíróság B.1956/2001/6. számú megkeresésében indítványozta Dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel ellene rágalmazás vétsége miatt tett feljelentést Dióssy László és dr. Zongor Gábor.

A feljelentés szerint: " Én Dióssy László 8200 Veszprém, Jutasi út 23.sz. alatti lakos elnöke, én, dr.Zongor Gábor 8200 Veszprém, Jázmin u. 17.sz. alatti lakos, pedig főtitkára vagyok a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (a továbbiakban: TÖOSZ). A TÖOSZ, mint társadalmi szervezet mindkettőnk tisztségviselői megválasztását megelőzően polgári jogi szerződéseket kötött egyes települési önkormányzatokkal, mely szerződések lényeges tartalma szerint megbízási jogviszony keretében szervezetünk megbízottként járt el a helyi önkormányzatok gázközmű-vagyonnal kapcsolatos állammal szembeni igényeinek realizálása során. Ezen szerződések alapján a megbízó bevételeinek 2 %-a lett kikötve a TÖOSZ részére, mint megbízási díj.

Fenti előzményeket követően dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő, mint az MDF Gazdasági és Jogi Kabinetvezetője, 2001. június 18-án az ide 1. sz. alatt mellékelt "Közlemény"-t adta ki. Arról nincs pontos tudomásunk, hogy a közlemény kiknek lett megküldve, azonban az tény, hogy annak tartalmára hivatkozással számos országos napilap, így a Népszabadság, a Népszava és a Mai Lap is újságcikket jelentetett meg június 19-én. Ezen újságcikkek csaknem szó szerint átveszik a közlemény szövegét, így dr. Horváth Balázsnak azt a tényközlését is, mely szerint "...ha és amennyiben a települési önkormányzat a gázközmű-vagyon rendezése eredményeként forráshoz jut, úgy a Zongor-Diósy párosnak 2 %-os sikerdíjat fizet."

Ezt meghaladóan a Népszabadságban megjelentetett cikk még dr. Horváth Balázs azon nyilatkozatát is közli, mely szerint "Az MDF-es képviselő ugyanakkor lapunkkal azt közölte, hogy több százmillió forintról van szó, a TÖOSZ belső működését ismerve pedig pontosan tudja, hogyan lehet pénzt kiemelni a rendszerből."

Dr. Horváth Balázs fent idézett tényállításai becsületünk súlyos csorbítására alkalmasak, hiszen az a kijelentés, hogy a szerződésekben a TÖOSZ javára kikötött megbízási díjakat valójában a megbízók személy szerint nekünk fizetik "sikerdíjként", burkoltan minket sikkasztással, csalással és hűtlen kezeléssel vádol."

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. február 19-i ülésén tárgyalta. Az ülésen a meghívott dr. Horváth Balázs - egyéb halaszthatatlan elfoglaltsága miatt - személyesen nem jelent meg, viszont a Mentelmi bizottság elnökéhez intézett levelében a következőket közölte: "Álláspontom szerint az ellenem indított magánvádas büntetőeljárás kifejezetten zaklató jellegű, ugyanakkor ténybeli és jogi megítélésével pontosan a Bizottság illetékességének és hatáskörének hiánya miatt foglalkozni nem kívánok. Az általam kibocsátott kommuniké tartalmával most is egyetértek, véleményem nem változott, felhívom figyelmüket ugyanakkor arra, hogy azt a magánvádlók hiányosan - vélem céltudatosan - idézték. Megjegyzem egyébként, hogy a feljelentők szabaddemokrata, illetve szocialista országgyűlési képviselők, az egyik megyei közgyűlési elnök volt, a másik jelenleg is polgármester. A döntést a Bizottság bölcsességére bízom."

A Mentelmi bizottság ülésén a mentelmi jog felfüggesztése tárgyában a 5 igen és 5 nem szavazat miatt nem alakult ki a mentelmi jog felfüggesztését javasoló többségi álláspont.

A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontja szerint: dr. Horváth Balázs lényegileg bűncselekmény/ek/ elkövetésével vádolta meg feljelentőket a KÖZLEMÉNYÉBEN, illetve a sérelmezett újságcikkben. Ezen tényállításaira pedig nem terjed ki a véleménynyilvánítás szabadsága, ezért a mentelmi jog felfüggesztését javasolják.

Ugyanakkor a nemmel szavazók álláspontja szerint a feltételes módban fogalmazott KÖZLEMÉNYÉBEN foglaltak nem lépik túl a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos korlátait, ezért hasonlóan a korábbi ügyekben követett gyakorlathoz, nem javasolják a mentelmi jog felfüggesztését.

A fentiek alapján, többségi döntés hiányában a Mentelmi bizottság az Országgyűlésnek

nem javasolja Dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő
mentelmi jogának felfüggesztését.

A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontjának előadója: Tatai-Tóth András

A mentelmi jog felfüggesztésére nemmel szavazók álláspontjának előadója: dr. Kerényi János

Budapest, 2003. február 20.

Dr. Géczi József Alajos
elnök