AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyűlési határozati javaslat

H/2391.

Az Országgyűlés

.../2003.( ) OGY

h a t á r o z a t i javaslata

dr. Gémesi György mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Gémesi György országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Gödöllői Városi Bíróság 13.B.779/2001. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Gödöllői Városi Bíróság a 13.B.779/2001. számú megkeresésében kérte az Országgyűlés döntését dr. Gémesi György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene dr. Mészáros József (2100.Gödöllő, Zápor u. 8. sz. alatti lakos.) feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.

A feljelentés szerint: "Gödöllőn 2001. szeptember 20-án több száz ember békés tüntetést tartott a Petőfi Sándor Művelődési Központ átszervezése, valamint az eddigi sikeres igazgató, Kecskés József és népművelő társai leváltása, illetve eltávolítása ellen.

Én a tüntetés egyik fő szervezője voltam... Én voltam az a személy is, aki a tüntetést szeptember 12-e napján a törvényben előírtak szerint a rendőrségnek írásban bejelentettem.

Valamikor november közepén az egyik ismerősöm szólt, hogy olvasta a Népszabadságban dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármesterének nyilatkozatát, miszerint utánanézett a rendőrségen hogy ki jelentette be a tüntetést, és a válaszból megállapította, hogy a HIT Gyülekezetének egyik vezető embere volt a bejelentő. Ez engem felháborított, hiszen nagyon sokan tudták, hogy én voltam aki a tüntetést bejelentette, így engem Gémesi György nyilatkozata alapján a városban, mint "vezető hitest" kezdtek emlegetni, amely valótlan tényállítás, súlyosan sérti a jó hírnevemet, jelentős mértékben csorbítja a becsületemet, és sérti a vallásos meggyőződésemet."

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. február 19-i ülésén tárgyalta.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a büntetőjogi felelősség kérdésében, továbbá nem vizsgálhatja a tényállást. A rendelkezésére álló adatok alapján megállapította, hogy a feljelentésben foglaltak nem olyan súlyúak, amelyek indokolnák az ügy büntetőjogi értékelésére irányuló törekvést. Erre tekintettel a Mentelmi bizottság a feljelentést zaklató, az Országgyűlés munkáját zavaró jellegűnek minősítette.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Gémesi György országgyűlési képviselő mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

A bizottság előadója: Filló Pál

Budapest, 2003. február 20.

Dr. Géczi József Alajos
elnök