H/2414/3.

Az Országgyűlés

Honvédelmi bizottságának

Külügyi bizottságának

a j á n l á s a

az Észak-atlanti Szerződésből eredő nemzetközi jogi kötelezettségek teljesítése érdekében Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO-támogatáshoz történő magyar hozzájárulásról szóló H/2414. számú országgyűlési határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Honvédelmi bizottsága - első helyen kijelölt bizottságként valamint a Külügyi bizottsága megvitatta az Észak-atlanti Szerződésből eredő nemzetközi jogi kötelezettségek teljesítése érdekében Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO-támogatáshoz történő magyar hozzájárulásról szóló, H/2414. számon beterjesztett országgyűlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/2414/2. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló határozati javaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény határozati javaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

    1. Németh Zsolt és Keleti György képviselők a határozati javaslat preambulumának a következő módosítását javasolja:
    2. "Az Országgyűlés - figyelemmel arra, hogy az Észak-atlanti Szerződésben foglalt rendelkezések, valamint a NATO katonai szervezetében való tagságból eredő feladatok végrehajtása Magyarország elsődleges fontosságú biztonságpolitikai kötelezettségvállalásainak minősülnek, - a NATO Védelmi Tervező Bizottsága 2003. február 16-án elfogadott[, mellékelt] döntésének végrehajtása érdekében a következő határozatot hozza:"

      Indokolás: Lásd a H/2414/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. támogatja

      - a Külügyi biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    3. Németh Zsolt és Keleti György képviselők a határozati javaslat 1. pontjának a következő módosítását javasolja:

"1. Az Országgyűlés az Észak-atlanti Szerződésből eredő nemzetközi jogi kötelezettségek maradéktalan teljesítése érdekében, a Szerződés 4. cikke alapján megkezdett konzultáció eredményeképpen Törökország védelmének megerősítéséhez nyújtott NATO támogatáshoz történő magyar hozzájárulás keretében engedélyezi, hogy az Észak-atlanti Szerződés tagállamai és a NATO Prágai csúcstalálkozóján csatlakozásra meghívott országok fegyveres erői, kizárólag az 1. számú mellékletben foglalt tevékenységek szerinti csapatok, katonai eszközök és berendezések Törökország területére történő szállítása céljából Magyarország légterét és kijelölt repülőtereit, vasúti és közúti hálózatának a kijelölt részét 2003. december 31-ig igénybe vehessék.

Az Országgyűlés engedélyét azzal a feltétellel adja meg, hogy ezen eszközök és fegyveres erők kizárólag Törökország védelmére, a NATO Védelmi Tervező Bizottság 2003. február 16-i döntésében foglaltak keretében használhatók fel."

Indokolás: Lásd a H/2414/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. támogatja

- a Külügyi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. február 24.

Keleti György s.k.,
a Honvédelmi bizottság elnöke

Németh Zsolt s.k.,
a Külügyi bizottság elnöke