MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

Új változat a H/2305. számú
országgyűlési határozati javaslat helyett

H/2414.
számú
ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT
az Észak-atlanti Szerződésből eredő nemzetközi jogi kötelezettségek teljesítése keretében Törökország védelmének megerősítését szolgáló

NATO támogatáshoz történő magyar hozzájárulásról

Előadó: Juhász Ferenc
honvédelmi miniszter

2003. február


Az Országgyűlés
.../2003. (....) OGY határozata
az Észak-atlanti Szerződésből eredő nemzetközi jogi kötelezettségek teljesítése keretében Törökország védelmének megerősítését szolgáló
NATO támogatáshoz történő magyar hozzájárulásról

Az Országgyűlés - figyelemmel arra, hogy az Észak-atlanti Szerződésben foglalt rendelkezések, valamint a NATO katonai szervezetében való tagságból eredő feladatok végrehajtása Magyarország elsődleges fontosságú biztonságpolitikai kötelezettségvállalásainak minősülnek, - a NATO Védelmi Tervező Bizottsága 2003. február 16-án elfogadott, mellékelt döntésének végrehajtása érdekében a következő határozatot hozza:

1. Az Országgyűlés az Észak-atlanti Szerződésből eredő nemzetközi jogi kötelezettségek maradéktalan teljesítése érdekében, a Szerződés 4. cikke alapján megkezdett konzultáció eredményeképpen Törökország védelmének megerősítéséhez nyújtott NATO támogatáshoz történő magyar hozzájárulás keretében engedélyezi, hogy az Észak-atlanti Szerződés tagállamai és a NATO Prágai csúcstalálkozóján csatlakozásra meghívott országok fegyveres erői csapatok, katonai eszközök és berendezések Törökország területére történő szállítása céljából Magyarország légterét és kijelölt repülőtereit, vasúti és közúti hálózatának a kijelölt részét 2003. december 31-ig igénybe vehessék.

Az Országgyűlés engedélyét azzal a feltétellel adja meg, hogy ezen eszközök és fegyveres erők kizárólag Törökország védelmére, a NATO Védelmi Tervező Bizottság 2003. február 16-i döntésében foglaltak keretében használhatók fel.

2. Ez a határozat elfogadása napján lép hatályba.

Indokolás

2003. február 10-én Törökország az Észak-atlanti Szerződés 4. cikkére hivatkozással az Észak-atlanti Tanácshoz fordult és területi épségét, politikai függetlenségét és biztonságát fenyegető súlyos veszélyre hivatkozással konzultációt kért a tagállamoktól.

A konzultációk során a NATO Katonai Bizottság kérte a NATO Védelmi Tervező Bizottságot a helyzet elemzésére és megfelelő javaslatok megtételére. Ennek eredményeképpen 2003. február 16-án a NATO Védelmi Tervező Bizottság - 18 tagállam egyhangú szavazatával - határozott a Törökország számára nyújtandó védelmi struktúra és katonai eszközök telepítéséről. A NATO Védelmi Tervező Bizottság február 19-i ülésén hozott döntésében felhatalmazta a NATO Katonai Hatóságait a Törökország megsegítésére vonatkozó katonai tervek végrehajtására. A döntés, amely egyenértékű az Észak-atlanti Tanács határozatával, a tagállamokra, így Magyarországra nézve kötelező érvényű. Ezen eszközöket a szövetségesek az Észak-atlanti Szerződésből származó nemzetközi jogi kötelezettség alapján biztosítják és annak szállítását más országok mellett Magyarország területén keresztül is kérik. A tervezett szállítási útvonalon lévő többi ország - Németország, Cseh Köztársaság és a szervezetbe meghívott államok közül Szlovákia, Románia és Bulgária - már hozzájárult az áthaladáshoz.

A NATO Védelmi Tervező Bizottság döntésében egyértelműen leszögezi, hogy a védelmi eszközök telepítése kizárólag Törökország védelmének megerősítését szolgálja és nem áll közvetlen összefüggésben bármely más NATO katonai művelettel, illetve a NATO vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által más jövőben meghozandó döntéssel. A Bizottság a telepítést és így a szállítást rendkívül sürgősnek minősítette.

Melléklet

A NATO VÉDELMI TERVEZŐ BIZOTTSÁG (DPC)
DÖNTÉSE

NATO TÁMOGATÁS TÖRÖKORSZÁGNAK
AZ ÉSZAK-ATLANTI SZERZŐDÉS 4. CIKKÉNEK KERETÉBEN

A prágai Csúcstalálkozón a NATO szövetségesek elkötelezték magukat, hatékony cselekvéssel támogatják és segítik az ENSZ arra irányuló erőfeszítéseit, hogy elérje a BT 1441-es határozatának Irak általi teljes és azonnali, feltételek és megszorítások nélküli végrehajtását. Továbbra is ez marad az álláspontunk.

Törökország 2003. február 10-én írt levelében az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke értelmében konzultációt kezdeményezett. A Szerződés 4. cikke szerint "a Felek tanácskozni fognak egymással valahányszor bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti." Mindezek tükrében a szövetségesek megkezdték a konzultációkat.

A fenti konzultációk részeként a Katonai Bizottság elnöke 2003. február 10-én tájékoztatást adott az Észak-atlanti Tanácsnak, értékelte Törökország potenciális fenyegetettségét és tájékoztatást adott a Törökország védelmének megerősítéséhez szükséges tervezési követelményekről, beleértve az ezzel kapcsolatos időrendet is.

Ebben az összefüggésben a Védelmi Tervező Bizottság:

  1. NATO AWACS repülőgépek és támogató logisztikai preventív célú telepítése Törökországba a SECEUR parancsnoksága alatt, a török légtér megfigyelése, a korai riasztás, és a légtér integritásának fenntartása jelentette védelmi követelményeknek megfelelően;
  2. NATO támogatás ahhoz, hogy szövetséges országok hadszíntéri rakétavédelmi eszközöket telepítsenek Törökországba, és ezeket az eszközöket hozzákapcsolják a NATO Integrált és Kiterjesztett Légvédelmi Rendszeréhez;
  3. NATO támogatás szövetséges vegyi- és biológiai védelmi képességek esetleges Törökországba telepítéséhez;

Egyetért azzal, hogy a török kérés további következményeként:

  1. A SACEUR felhatalmazást kap a fenti lehetséges védelmi missziók tekintetében közvetlen kapcsolattartásra a tagállamok nemzeti katonai hatóságaival;
  2. A NATO Katonai Hatóságai a jelenlegi szituáció tükrében tekintsék át a Törökország megerősítésére készített válságterveket, szükség szerint aktualizálják a terveket, és erről jelentsenek a Tanácsnak.

Állam- és kormányfőink Prágában teljes támogatásukat adták a BT 1441. sz. határozatának végrehajtásához, és a Törökország védelmének tervezésére vonatkozó jelen döntés teljes mértékben összhangban áll az ENSZ-ben folytatott megbeszélésekkel és erőfeszítésekkel.

Továbbra is támogatjuk az ENSZ-ben arra vonatkozóan tett erőfeszítéseket, hogy békés megoldás szülessen a válságra. Jelen döntés csak Törökország védelmére vonatkozik, és nem előlegezi meg a NATO bármilyen jövőbeni katonai műveletét, és a NATO vagy az ENSZ jövőbeni döntéseit.

A DPC sürgős eljárásban fog dönteni a védelmi intézkedések végrehajtásáról; folytatja konzultációit a 4. cikk szerinti török kérés keretében; és szoros figyelemmel fogja kísérni az ENSZ BT-ben folyó vitát, az 1441. sz. határozat végrehajtását.