ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/2416.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdést kívánok feltenni Dr. Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter asszonyhoz

Mi lesz a Ceglédi Tüdőgondozó sorsa?

címmel.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Ön által is ismert, hogy a légzőszervi daganatok incidenciája az elmúlt tíz esztendőben közel 50 %-kal nőtt. A specifikus tüdőbetegségek incidenciája országosan stagnál, de jelentős térségbeli különbségek mutatkoznak. Ebből a szempontból választókerületem és vonzáskörzete, azaz Pest Megye déli része kifejezetten hátrányos helyzetben van. Erre tekintettel az elmúlt esztendőben a Pest Megyei Állami Népegészségügyi Szolgálat vezető főorvosa a megye területén élő, állandó, vagy ideiglenes bejelentéssel ott lakó, vagy a területen huzamosan tartózkodó 30 év feletti lakosság körében kötelező tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el. Ez csupán Cegléden mintegy 30 ezer vizsgálati igényt jelent, de ha a környező településeket is beszámoljuk megközelíti az évi 60 ezer vizsgálatot. A Toldy Ferenc Kórház-RI Tüdőgondozó Intézetének eszközparkja alkalmatlan a feladat ellátására. A tüdőszűréseket és a szükséges diagnosztikus felvételeket jelenleg kettő EDR-750 B jelzésű, Medicor gyártmányú ernyőképszűrő röntgenen végzik. A gépeket a '70-es évek végén telepítették a gondozóba, de egy az utóbbi napokban végzett szakértői felmérés megállapította, hogy közel fél évszázados készülékekről van szó, melyeknek már a múzeumban lenne a helyük. Az állandó meghibásodás lehetetlenné teszi a folyamatos üzemeltetést.

2001. decemberében az Egészségügyi Minisztérium igényfelmérő felhívást tett közzé, korszerű röntgen tüdőszűrő berendezés támogatására. Az Intézmény a szükséges dokumentációt benyújtotta a minisztériumhoz. A tulajdonos Cegléd Város Önkormányzata Képviselő Testülete is pozitív döntést hozott 2002. áprilisában. A pályázat azonban nem került kiírásra, sőt még válasz sem érkezett a beadványra. A kórház illetve a tulajdonos önkormányzat nem rendelkezik a gépcseréhez szükséges, mintegy 60 millió forint forrással. Az elfogadott idei évi költségvetés alapján az önrész biztosítása is komoly erőfeszítést fog igényelni, feltéve ha lesz pályázat. Nem kívánom részletezni az elavult géppark hátrányait, a felesleges felvétel ismétlést, az ebből következő felesleges sugárterhelést vagy a technikai paraméterekből adódó diagnosztikus korlátokat.

A leírtakra tekintettel kérném Miniszter Asszonyt segítsen megoldást találni a problémára. Nem hivatalos információk szerint az év második felében kerül kiírásra egy pályázat, de bővebbet nem tudunk a lehetőségekről. Kérdezem, hogy az itt élő -többszörös hátrányban szenvedő- lakosságnak, az egyenlő hozzáférés elvének alapján biztosítani tudjuk-e, a kor színvonalának megfelelő pulmonológiai ellátást?

Várva kedvező válaszát;

tisztelettel köszönti:

Cegléd, 2003. február 24.

Csáky András
MDF