K/2481.

Dr. Szili Katalinnak

Az Országgyűlés elnökének

Helyben

Írásbeli kérdés

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§-a szerinti jogomnál fogva kérdést kívánok intézni

Dr. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterhez
"Autópálya-építés után"
címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

A M7 autópálya-felújítás véget ért. Sajnos azonban a környék lakóinak nem csak örömöt hozott, hanem gondot is. Most nem az útdíj okozta forgalom-változásról akarok szólni, ami egyébként előtérben levő kérdés. Hanem az útpályához közeli települések helyzetéről. Választókerületem területére esik a martonvásári leágazásnál az M7 pályájától északra eső két település: Tordas és Gyúró. Lakóikat a világhoz az a bekötőút kapcsolja, amelyik az autópályára vezet fel. Az M7 autópálya építése során ezt az utat az építők egyszerűen szerviz útnak használták; innen hordták a pályára a homokot, a locsoló vizet; itt szállították a törmeléket, stb. és erre az útra épült a pályaépítést kiszolgáló aszfaltkeverő telep is. Mindezek következtében a makadámút állapota nagymértékben leromlott, nyomvályúk és kátyúk alakultak. Az érintett helységek polgármesterei már a múlt nyáron kérték a Közútkezelő Kht-t a helyreállításra, de minden, ami történt az az úthibák kitáblázása és néhány kátyú betömése volt. Ezért a polgármesterek megkeresték a Nemzeti Autópálya Rt igazgatóját, de kérésükre választ nem kaptak.

Remélem, Miniszter Úr egyetért velem abban, hogy az építkezéshez használt út helyreállítása hozzátartozik a munka tényleges befejezéséhez.

Mivel az említett út megítélésem szerint egyre balesetveszélyesebb, kérem Miniszter Úr szíves segítségét, hogy a helyreállítás mielőbb megtörténjék. Erre kérem szíves válaszát.

2003. február 26.

Dr. Kelemen András
MDF