3. számú melléklet

2001-ben és 2002-ben tett, még meg nem valósult jelentősebb
törvénymódosításra vonatkozó ÁSZ javaslatok

A)
Javaslatok, melyek az ÁSZ 2001. évi éves jelentése alapján bekerültek a "Kimutatás az Országgyűlés által meghatározott feladatokról és határidőkről" c. kiadványba, de előrelépés a megvalósításukra még nem történt

Jelentés az erdőgazdálkodás ellenőrzéséről (0030)

A Kormány kezdeményezzen törvénymódosítást annak érdekében, hogy állami pénzeszközökből kincstári tulajdonon megvalósuló beruházások kincstári vagyont eredményezzenek, ne válhassanak társasági tulajdonná. Intézkedjen az erdővagyont érintő állami támogatások jelenlegi számviteli elszámolásának megváltoztatására, megszüntetve az erdőtelepítések jelenlegi számviteli elszámolása gyakorlatából adódó tulajdonjogi problémákat.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0126)

A Kormány gyorsítsa fel az államszámviteli törvény megalkotására irányuló munkálatokat.

Jelentés a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 2000. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0127)

A Kormány tekintse át a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai költségvetésének tartalmi kérdéseit, ezzel összefüggésben az Áht. és az A.T. szabályozásának kapcsolatát.

Jelentések a Pártok gazdálkodása törvényességének ellenőrzéseiről

A Kormány kezdeményezze a korábbi pártvizsgálatok alapján tett jelzésekre is figyelemmel azon, a pártok számviteli nyilvántartási és beszámolási rendszerét érintő ellentmondások feloldását, amelyek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló - többször módosított - 1989. évi XXXIII. törvény, valamint a 2001. január 1. napjától hatályos új Számviteli törvény között továbbra is fennállnak.

Jelentés a települési önkormányzatok adóztatási tevékenységének vizsgálatáról (0121)

A belügyminiszter és a pénzügyminiszter kezdeményezzék az önkormányzati törvény felülvizsgálata keretében a feladat- és hatáskör, valamint a finanszírozási rendszer átfogó felülvizsgálatát, a kötelező feladatok ellátásában a finanszírozási kötelezettségek és garanciák egyértelműbb, számonkérhető meghatározását.

B)
Javaslatok az ÁSZ 2002. évi ellenőrzései alapján

Jelentés a Magyar Távirati Iroda Rt. 2001. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről (0236)

A Kormány kezdeményezze a nemzeti hírügynökségről szóló törvény (Nht.) és az MTI Rt. létrehozásáról szóló 70/1997. (VII. 15.) OGY határozat (az MTI Rt. alapító okirata) módosítását az MTI Rt.-re vonatkozó tulajdonosi jogok, az eljárási rendek, a döntési folyamatok, valamint a közfeladatok szükséges mértékű támogatásának pontosítása és szabályozása érdekében.

A Kormány kezdeményezze az Nht. 2. § (1) bekezdése h) pontjában megjelölt (a választási időszak alatti tájékoztatásra vonatkozó) külön törvény megalkotását.