5. számú melléklet
Az Állami Számvevőszék 2002. évi vizsgálati jelentéseiben a Kormánynak és a fejezetek vezetőinek megfogalmazott javaslatokra adott válaszok
Kormánynak tett javaslatok

Jelentés az országos kisebbségi önkormányzatok pénzügyi-gazdasági tevékenységének vizsgálatáról (0201)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon az országos kisebbségi önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó jogszabályok (Nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló tv., országos kisebbségi önkormányzatok, társadalmi szervezetek gazdálkodásával kapcsolatos, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletek) előírásainak összehangolásáról.
A Nek. tv. felülvizsgálata megkezdődött. A 2003. február 17-i közigazgatási államtitkári értekezlet állásfoglalása szerint a kisebbségekre vonatkozó komplex jogi szabályozás felülvizsgálatára van szükség.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a törvényességi felügyelet kiterjesztését az országos kisebbségi önkormányzatokra.
A kisebbségekre vonatkozó komplex jogi szabályozás felülvizsgálata keretében kerül az ajánlás hasznosításra.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a Nek. törvény módosítását az országos kisebbségi önkormányzatok működési hozzájárulásának megállapításánál figyelembe veendő támogatási elvek meghatározása; továbbá az intézményeik alapításához, fenntartásához, működtetéséhez szükséges konkrét feltételrendszer megállapítása, a feltételeknek való megfelelés esetén a törvényi garanciák megteremtése céljából.
A kisebbségekre vonatkozó komplex jogi szabályozás felülvizsgálata keretében kerül az ajánlás hasznosításra.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a Pénzügyminisztérium felé az országos kisebbségi önkormányzatok gazdálkodására, számvitelére kötelezően alkalmazandó egységes szabályrendszer kidolgozásáról, mely működési sajátosságaikat figyelembe veszi.
A kisebbségekre vonatkozó komplex jogi szabályozás felülvizsgálata keretében kerül az ajánlás hasznosításra. A 15/1999. Korm. rendelet felülvizsgálata folyamatban van, mely figyelembe veszi az ÁSZ vonatkozó ajánlásait.

Jelentés a Belügyminisztérium fejezet működésének ellenőrzéséről (0215)

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg, hogy a jogszabály-előterjesztések minden esetben mutassák be a költségvetési összefüggéseket és adjanak számot a végrehajtás feltételeinek - a többször módosított 1987. évi XI. törvényben előírt - vizsgálatáról.
A Kormány nagy súlyt helyez arra, hogy a jogszabályok előkészítése során a költségvetési összefüggések bemutatása megtörténjen.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon
a közigazgatás információvédelmének érvényesítése érdekében a közigazgatásban alkalmazott informatikai rendszerek biztonsági követelményeinek szabályozásáról;
a településfejlesztés hatékony kormányzati koordinációjáról;
a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. tv. hatálya alá tartozó központi költségvetési szervek létszámkeretének megállapításáról és kérje fel az érintett minisztereket a költségvetési és a rendszeresített létszám összehangolására, az állománytáblában jóváhagyott létszámoknak megfelelő költségvetési irányszámok alkalmazására.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a Pénzügyminisztérium és az érintett tárcák felé a felügyeleti költségvetési ellenőrzés és a belső ellenőrzés szabályainak (15/1999. (II. 5.) Korm. rendelet) felülvizsgálatáról, annak érdekében, hogy
a fejezeti felügyelet alatt álló - kiterjedt területi és helyi hálózattal rendelkező - országos hatáskörű szervek gazdálkodásban betöltött középirányítói szerepe érvényesüljön a költségvetési ellenőrzés területén is, továbbá
a felügyeleti átfogó ellenőrzésre vonatkozó rendelkezések egyértelmű útmutatást adjanak a végrehajtáshoz, különös tekintettel a több tárca szakmai felügyelete alatt álló költségvetési szervek ellenőrzésében.
A felügyeleti költségvetési ellenőrzés és a belső ellenőrzés szabályainak felülvizsgálata megkezdődött. A kormányrendelet felülvizsgálata során az ÁSZ ajánlásai hasznosulnak.

Jelentés a Miniszterelnökség fejezet működésének ellenőrzéséről (0216)

Javaslat:
Válasz:

Vizsgáltassa felül az integrált üdültetési rendszernél a feladatok és források kormányzati szándéknak megfelelő összhangja biztosításának lehetőségét.
A jelentés megállapításaival kapcsolatban Intézkedési terv készült.

Jelentés a NATO Biztonsági Beruházási Programja (NSIP) keretében Magyarországon megvalósuló fejlesztések ellenőrzéséről (0217)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a hazai gazdálkodó szervezetek kiválasztásáról és minősítésükről, a pályáztatás eljárási rendjéről szóló kormányrendeletek megalkotására a feladatok szabályszerű végrehajtása, a számon kérhető felelősség egyértelmű meghatározása érdekében.
A Kormány az ÁSZ ajánlásait figyelembe véve a 164/2002. (VIII. 2.) Korm. rendeletben szabályozta az NSIP keretében kiírásra kerülő pályázatokon részt venni kívánó magyarországi szervezetekre és intézményekre vonatkozó értékelési eljárást, mely a szakmai és gazdasági alkalmasságot vizsgálja.

Jelentés az M3 autópálya beruházás pénzügyi folyamatának ellenőrzéséről (0218)

Javaslat:
Válasz:

Alkossa meg az MFB Rt.-ről szóló 2001. évi XX. törvény 20. §-ban meghatározott két kormányrendeletet, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy az MFB Rt. a vonatkozó törvényben rögzítetteknek megfelelően folytathassa tevékenységét.
A törvényben megfogalmazott két felhatalmazás közül az egyik hatályon kívül került. Az állami garanciabeváltás, valamint a MÁK és az MFB Rt. közötti elszámolások eljárási szabályairól szóló kormányrendeletre vonatkozó előterjesztés benyújtása 2003. I. félévben várható.

Javaslat:
Válasz:

Szabályozza - figyelemmel a közlekedési és vízügyi miniszter feladat és hatáskörét meghatározó hatályos kormányrendeletre - az állam tulajdonosi jogainak érdemi képviseletét és érvényesítse azt az országos közúthálózat fejlesztési program megvalósításáért felelős új szervezeti rendben.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Alakítsa ki a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési program egésze megvalósításának ellenőrzési rendszerét.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés a helyi és a helyi kisebbségi önkormányzatok gazdálkodásának átfogó ellenőrzéséről (0220)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az államháztartási törvény módosítását, hogy a helyi kisebbségi önkormányzatoknál a kötelezettségvállalás és az utalványozás ellenjegyzése kizárólag a települési önkormányzati jegyző, vagy az általa megbízott személy feladatkörébe tartozzon.
A probléma megoldására két koncepció létezik. Az első a kisebbségi önkormányzati tag ellenjegyzési jogosultságának teljes megszüntetése. A második megoldás a kisebbségek részéről jobban elfogadható, ez csak szigorítást tartalmaz, mely szerint a kisebbségi önkormányzat a saját tagjára csak akkor ruházhat ellenjegyzési jogot, ha a tag megfelelő végzettséggel rendelkezik.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik belső ellenőrzése tartalmának és eljárási rendjének jogszabályban történő meghatározását; tegyen javaslatot az önkormányzati ellenőrzés rendszerének áttekintése alapján a kistelepülések önkormányzati költségvetési szerveinél az "ellenőrzési társulás" működésének központi költségvetésből történő ösztönzésére, támogatására.
A kistelepülések önkormányzati költségvetési szerveinél az ellenőrzési társulás működésének ösztönzésére a 2003. évi költségvetési törvény 100 M Ft előirányzatot tartalmaz "Belső ellenőrzési társulások támogatása" jogcímen.

Jelentés az Egészségügyi Minisztérium fejezet működésének ellenőrzéséről (0222)

Javaslat:
Válasz:

Dolgoztassa ki az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program forrásigényét, és ezt követően a Programot terjessze az Országgyűlés elé.
Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról szóló előterjesztést a Kormány az Országgyűlésnek benyújtotta.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a Nemzeti Egészségfejlesztési Program elkészítéséről, illetve annak Országgyűlés elé terjesztéséről (Eü. tv 147. § (1) bekezdés).
A szabályozások áttekintése megtörtént, a tárcák között egyeztetés zajlik.

Jelentés a Magyar Tudományos Akadémia fejezet működésének ellenőrzéséről (0223)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen annak érdekében, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke maradéktalanul eleget tudjon tenni a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény 3. § (3) bekezdésében foglalt beszámolási kötelezettségének.
Az MTA elnöke 2002. december 13-i Kormányülésen beszámolt az MTA 2001. évi tevékenységéről.

Javaslat:
Válasz:

Rendelje el az MTA által kidolgozott és a PM-mel egyeztetett sajátos gazdálkodási szabályok alkalmazását a 2064/2000. (III. 29.) Korm. határozatban foglaltak alapján.
A Kormány 2384/2002. (XII. 20.) határozatában döntött - a 2064/2000. (III. 29.) Korm. határozatnak megfelelően - a feladatfinanszírozás különféle formáinak alkalmazása mellett az alapellátási rendszer szabályozásáról. A 2004. évi költségvetéshez igazodóan ezt úgy kell kialakítani, hogy az hosszú távon biztosítsa a működési hátteret a kutatóintézetek számára.

Jelentés a MÁV Rt. 1999-2000. évi működésének és gazdálkodásának ellenőrzéséről (0224)

Javaslat:
Válasz:

Tekintse át és - figyelemmel az Európai Unióhoz való csatlakozás követelményeire is - átfogóan értékelje a vasúti reform eddigi alakulását, ezen belül különös tekintettel az intézményi, szolgáltatói és finanszírozási rendszerekre, és a szükséges intézkedések megtételével gondoskodjon annak következetes végrehajtásáról.
A vasúti reform átfogó értékelése a Kormány 2003. évi feladatai között szerepel. A GM - az ÁSZ javaslatatit figyelembe véve - intézkedési tervet készített, melynek végrehajtása a "Pályaváltás" programjának meghirdetésével megkezdődött.

Jelentés a Környezetvédelmi Minisztérium fejezet működésének ellenőrzéséről (0225)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvényben foglaltaknak megfelelően, a természeti értékek megóvásával összefüggésben felmerülő állami kötelezettséget meghatározó kormányrendelet kiadásáról.
"A természetvédelem kártalanításáról és támogatásáról" címmel kormányrendelet tervezet készült, mely jelenleg szakmai egyeztetés alatt áll. A Kormány munkatervében júniusi határidővel szerepel.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a nemzetközi támogatásokra benyújtott pályázatok elbírálása rendjének felülvizsgálatát.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés a foglalkoztatást elősegítő támogatások felhasználásának ellenőrzéséről (0226)

Javaslat:
Válasz:

Hozzon létre olyan egységes munkaügyi információs rendszert, amely lehetővé teszi a különféle munkaerő-piaci státuszok szélesebb körű elemzését, vizsgálatát.
A Munkaügyi Nyilvántartási Rendszer létrehozásáról szóló előterjesztést a közigazgatási államtitkári értekezlet 2003. február 24-én tárgyalta meg. A nyilvántartás a valamennyi TAJ számot felhasználó államigazgatási szerv működését támogató információrendszer kialakításának első lépcsője. A rendszer hatékony ellenőrzési lehetőséget teremt a hatóságok és a munkavállalók számára. A nyilvántartás lehetőséget fog biztosítani továbbá az EU csatlakozás után a nemzetközi munkaerő mozgásokhoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére is.

Javaslat:
Válasz:

Alakítsa át a foglalkoztatási támogatások finanszírozási rendszerét, a foglalkoztatási és a szociálpolitikai célok változatlan fenntartása mellett, a közcélú foglalkoztatás elkülönült finanszírozásának a megszüntetésével egyidejűleg.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Tekintse át a munkaerőpiac aktívabb befolyásolásának szándékával a Foglalkoztatási Alap felhasználásának kialakult arányait, a közhasznú foglalkoztatás hatékonysági és eredményességi szempontjait és a támogatási eszköz szabályainak újólagos meghatározása során a rendelkezésre álló eszközök pályázati rendszerben való felhasználására, a támogatások programszerű megalapozására, az értékelhetőség szempontjaira helyezzék a hangsúlyt.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés a közalapítványoknak és az alapítványoknak az 1998-2001. évek között juttatott nem normatív központi költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzéséről (0228)

Javaslat:
Válasz:

A.) A központi költségvetésből a (köz)alapítványoknak juttatott támogatások célszerű és szabályos felhasználása érdekében:
Kezdeményezze az Áht. központi költségvetési kiadásokra vonatkozó szabályozása módosítását a következők szerint:
a humánszolgáltatásokat ellátó nem állami intézmények fenntartói, továbbá a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek az általános tartalék, a fejezetek ágazati, szakmai célú pénzeszközei, a helyi önkormányzatok és az elkülönített állami pénzalapok költségvetései terhére nem normatív támogatásban is részesíthetők, az azok felosztására, felhasználására vonatkozó szabályok keretei között.
az Áht. 24. § (4) pontja tegye kötelezővé a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos pályáztatási rend szabályainak rögzítését, valamint a fejezetből nyújtott támogatási lehetőségek előzetes, illetve a támogatást elnyert szervek névsorának és a kapott támogatásnak az utólagos nyilvánosságra hozatalát.
A közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggésben egyes törvények módosításával kapcsolatos feladatokról a Kormány 2396/2002. (XII, 27.) határozata döntött. Emellett az ajánlásnak megfelelően folyamatban van az Áht. 24. § (4) bekezdése módosítási lehetőségének vizsgálata (a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos pályáztatási rend szabályai).

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet VIII. fejezetét annak érdekében, hogy a 81-93. §-ok előírásai ne csak az összehangolás alá tartozó előirányzatokra, hanem valamennyi fejezeti kezelésű előirányzatra vonatkozzanak.
A kormányrendelet a soron következő költségvetési törvényhez kötötten kerül módosításra.

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 20. § (4) bekezdését annak érdekében, hogy a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek kötelesek legyenek beszámolóikat a nyilvántartásukat vezető megyei bíróságnál letétbe helyezni.
A közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggésben egyes törvények módosításával kapcsolatos feladatokról a Kormány 2396/2002. (XII. 27.) határozata döntött.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy az éves költségvetési törvényjavaslatokban az Országgyűlés és a Kormány által alapított valamennyi közalapítványnak közvetlenül névre címzetten jelöljék meg az alapító okiratban szereplő állami közfeladatok ellátására és a működési költségeikre előirányzott támogatásokat.
A közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggésben egyes törvények módosításával kapcsolatos feladatokról a Kormány 2396/2002. (XII. 27.) határozata döntött.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy a fejezetek felügyeletét ellátó szervek vezetői az éves zárszámadási törvényjavaslatok keretében egységes szempontok szerint számoljanak el a humánpolitikai szolgáltatásokat nyújtó nem állami intézmények fenntartóinak, valamint a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezeteknek adott nem normatív támogatásaikról, a Kh. tv. 26. § c) pontjában meghatározott közhasznú tevékenységek szerinti részletezésben.
A nem normatív támogatásokról történő egységes beszámolás a 2002. évi zárszámadás keretében megvalósul.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy a minisztériumok csak kivételesen indokolt esetekben, a fejezeti kezelésű előirányzatok szabályzatában meghatározott keretek és feltételek között adjanak a pályázati út mellőzésével egyedi támogatást.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja meg, hogy az éves költségvetési törvényekben a (köz)alapítványoknak közvetlenül névre címzett támogatások közül mely állami közfeladat finanszírozását célszerű a jövőben a feladatfinanszírozás szabályai szerint kezelni, ezek kijelöléséről az éves központi költségvetés jóváhagyását követően gondoskodjék.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

B.) A Kormány által alapított közalapítványok alapítói intézkedéseit illetően:
Tekintse át a már működő közalapítványok alapító okirataiban szereplő állami közfeladatok tényleges ellátását, ezek figyelembevételével alakítsa ki az állami közfeladatoknak azt a körét, amelyek ellátásához lehetséges és célszerű a már működő közalapítványokat bevonni. Új közalapítvány megalapítására csak az esetben célszerű a központi költségvetésből fedezetet teremteni, ha az ellátandó állami közfeladat a már működő közalapítványokkal nem biztosítható.
A Kormány 2396/2002. (XII. 27.) határozata a közfeladatok tényleges ellátásának, a közalapítványok feladatainak és forrásainak áttekintésére a MeH vezető miniszter és a pénzügyminiszter felelőssége mellett a 2003. augusztus 31-i határidőt tűzte ki.

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa - a közalapítványok kuratóriumainak javaslatát is figyelembe véve - az alapító okiratoknak a képviseleti jog gyakorlásával kapcsolatos szabályait, figyelemmel a Ptk. 2002. január 1-jétől hatályos 74/C. § (4) bekezdésére.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa a közalapítványok alapító okiratainak vagyonfelhasználásra vonatkozó előírásait azzal, hogy a kuratórium valamennyi támogatottal köteles szerződést kötni, melyben rögzíti a támogatás célját, az elszámolás határidejét, tartalmát, az elszámoláshoz csatolandó eredeti dokumentumokat, a támogatás továbbadásának feltételeit és ez esetekben a kedvezményezettekkel való szerződéskötési kötelezettséget, a szerződésszegés szankcióit, a közalapítványnak a támogatás felhasználására vonatkozó ellenőrzési jogosultságát.
A támogatási szerződések tartalmazzák, hogy a támogatottnak az eredeti bizonylaton szerepeltetnie kell az adott támogatással történő elszámolás tényét.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Gyorsítsa fel az államszámviteli törvény megalkotására irányuló munkálatokat és ennek keretében
tekintse át és szabályozza a zárszámadási törvényjavaslat szerkezetét, elkészítésének módszereit annak érdekében, hogy az biztosítsa az elszámoltatást, az áttekinthetőséget és az ellenőrizhetőséget;
dolgozza ki - az Áht. 124. § (2) bekezdés j) pontjában kapott felhatalmazás alapján - az államháztartás alrendszerei vagyonnyilvántartásának részletes szabályait. Alakítson ki olyan nyilvántartást, ami alapján a vagyonelemek állománya és változása a valóságnak megfelelően, természetes mértékegységben is követhető és bemutatható.
Az államháztartás szervezetei beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendelet éves módosításai a gazdálkodási jogszabályok változásait követik. Az értékelési eljárások változása megteremtette a vagyon mérlegvalódiság elvét követő meghatározását. Az államszámviteli törvénnyel kapcsolatos előkészító munkák megkezdődtek.

Javaslat:
Válasz:

Fordítson fokozott figyelmet a központi költségvetés általános tartaléka átcsoportosítására irányuló döntéseknél a támogatási igények szakmai és számszaki megalapozására, a hatályos költségvetési törvény címrendjébe illesztésére.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a köztisztviselők jogállásáról szóló - többször módosított - 1992. évi XXIII. törvény 1. § (8) bekezdés és a központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi szervek kormányzati, felügyeleti és belső költségvetési ellenőrzéséről szóló 15/1999. (II. 5.) Korm. rendelet 3. § (7) bekezdés között fennálló ellentmondás megszüntetéséről.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Tekintse át a biztosítottak Tbj. 47. § (4) bekezdésén alapuló évenkénti kiértesítésére irányuló jelenlegi szabályozást és annak felhasználhatóságát a nyugellátás megállapításához.
A Tbj. újraszabályozása nem szükséges. A foglalkoztató és az ONYF nyugdíjjárulékra vonatkozó adatszolgáltatásának egyeztetését az előírások részletesen szabályozzák.

Javaslat:
Válasz:

Hozzon végleges döntést a társadalombiztosítás fővárosi igazgatási szerveinek elhelyezésére, a források megjelölésével.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Határozza meg az egészségbiztosítás pénzbeni és természetbeni ellátásai esetében gyakorolható méltányosság elveit és célját, úgy, hogy a biztosítási elv és az OEP mérlegelési lehetőségei ne csorbuljanak.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Határozza meg az Ötv. 78. § (2) bekezdése alapján a zárszámadáshoz csatolandó vagyonállapotot kimutató leltár tartalmát, összhangban az Áht. 116. § 8. pontjában említett vagyonkimutatás tartalmi meghatározásával.
Az Ötv 2003. évi I. törvénnyel történt módosítása megteremtette az összhangot az Áht.-val. A vagyonkimutatás tartalmára és összefüggéseire vonatkozó jogi szbályozás előkészítése folyamatban van.

Javaslat:
Válasz:

Állapítsa meg rendeletben az Áht. 124. § (2) bekezdés b.) pontja előírásának megfelelően, a helyi önkormányzatok vonatkozásában, az Áht. 116. §-ban említett mérlegek tartalmának részletes szabályait.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2001. évi működésének és a központi költségvetés végrehajtásához kapcsolódó tevékenységének ellenőrzéséről (0233)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az ÁPV Rt. privatizációs és vagyonhasznosítási tevékenységétől idegen privatizációs tartalék keret "az állam vagyon- és gazdaságpolitikai tevékenységét támogató intézkedések, és a válsághelyzetek megszüntetésével összefüggő kifizetések" jogcímének törvényi törlését.
A javaslatnak megfelelően a 2003. évi költségvetési törvény 5. § (4) bekezdése a hivatkozott jogcímet törölte.

Jelentés a kötött felhasználású önkormányzati támogatások igénylésének és felhasználásának ellenőrzéséről (0234)

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa a kiegészítő családi pótlék megállapításának szabályozását úgy, hogy az a támogatásban részesíthető nagykorúak közül a felsőfokú tanulmányokat folytatókra vonatkozóan se legyen hátrányosabb, mint a középiskolai tanulmányokat folytatók számára.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Korszerűsítse - a cél szerinti felhasználás mellőzhető feltételei elhagyásával - a pedagógus-továbbképzésről, pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendeletet. Ehhez kapcsolódóan egyszerűsítse és pontosítsa a költségvetési törvényjavaslat elkészítése során a mutatószám meghatározását.
A pedagógus továbbképzéshez és szakvizsgához között normatív támogatás egyszerűsítési és pontosítási lehetőségei összefüggnek a törvényben jóváhagyott feltételekkel.

Javaslat:
Válasz:

Egyszerűsítse a közoktatásról szóló 1993. évi LXXXIX. törvény végrehajtásáról szóló 20/1997.(II. 13.) Korm. rendelet 4-7. §-ai módosításával az igényjogosultság és kifizetés feltételeit, pontosítsa a szakirodalom meghatározását.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés a Kormány által a miniszterelnök részére állandó szálláshelyként kijelölt ingatlan személyi védelemmel összefüggő átalakítási költségeinek ellenőrzéséről (0235)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a közjogi méltóságok juttatásairól szóló és a védett személyek védelmével kapcsolatos jogszabályok összhangjának biztosításáról, hogy azok egyértelmű eligazítást nyújtsanak a végrehajtásban érintettek számára és nem útolsó sorban a számonkérhetőség szempontjából.
A javasolt jogszabályok felülvizsgálata a MeH és BM közreműködésével megkezdődött.

Jelentés a Magyar Távirati Iroda Rt. 2001. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről (0236)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a nemzeti hírügynökségről szóló törvény és az MTI Rt. létrehozásáról szóló 70/1997. (VII. 15.) OGY határozat (az MTI Rt. Alapító Okirata) módosítását az MTI Rt.-re vonatkozó tulajdonosi jogosítványok, az eljárási rendek és a döntési folyamatok, valamint a közfeladatok szükséges mértékű támogatásának pontosítása és szabályozása érdekében.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az Nht. 2. § (1) bekezdése h) pontjaiban megjelölt (a választási időszak alatti tájékoztatásra vonatkozó) külön törvény megalkotását.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Fontolja meg a TTT működési költségeinek elkülönítését - a következő évi költségvetési törvényjavaslatban - az MTI Rt. támogatásától.
A javaslat hasznosítása a 2004. évi költségvetési törvényben válhat aktuálissá.

Jelentés a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek juttatott költségvetési támogatások ellenőrzéséről (0237)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az Áht.-nak a központi költségvetési kiadásokra vonatkozó szabályozása módosítását, figyelemmel a fejezeti kezelésű támogatási lehetőségek előzetes, illetve a támogatást elnyert szervek névsorának és a kapott támogatásnak az utólagos nyilvánossá tételére.
Az Áht. újrakodifikálása során az ÁSZ javaslatok hasznosulnak.

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletet, hogy:
a VIII. fejezet összehangolásra vonatkozó, 81-93. §-ban foglalt előírásai valamennyi támogatási célt megvalósító előirányzatra vonatkozzanak;
a nem normatív államháztartási támogatások nem költségvetési szervek körére írja elő az írásbeli szerződéskötés követelményét.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a támogatók és a támogatottak adminisztrációs terhei csökkentése érdekében olyan központi nyilvántartási rendszer kialakításáról, mely lehetővé teszi a támogatások igénybevevői, illetve pályázói számára azt, hogy az előírt nyilatkozatokat, igazolásokat, alapító okiratokat és egyéb változatlan tartalmú bizonylatokat csak az adatok módosulása esetén kell a nyilvántartást vezető szervezetnek benyújtani.
A tájékoztatás a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 20. § (4) bekezdését annak érdekében, hogy a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek kötelesek legyenek beszámolóikat a nyilvántartásukat vezető megyei bíróságnál letétbe helyezni.
A beszámolók fogadására sem a bíróságoknál, sem a törvényességi felügyeletet ellátó ügyészségeknél nincs fogadókészség technikai és személyi feltételek hiánya miatt.

Javaslat:
Válasz:

Fontolja meg annak lehetőségét, hogy a minisztériumi pályázatok teljes körű figyelemmel kísérésére információs központot hozzon létre, mely képes ellátni a pályázatkezelő szervezettel nem rendelkező minisztériumok pályáztatási feladatát is.
Az információs központ létrehozásával kapcsolatban megkezdődött a lehetőségek áttekintése.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy a fejezetek felügyeletét ellátó szervek vezetői az éves zárszámadási törvényjavaslatok keretében egységes szempontok szerint számoljanak el a társadalmi szervezeteknek, köztestületeknek adott nem normatív támogatásaikról, a Kh. tv. 26. § c) pontjában meghatározott közhasznú tevékenységek szerinti részletezésben.
A 2002. évi zárszámadási törvény egységes szempontok szerinti elszámolást fog tartalmazni.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy a minisztériumok csak kivételesen indokolt esetekben, a fejezeti kezelésű előirányzatok szabályzatában meghatározott keretek és feltételek között adjanak a pályázati út mellőzésével egyedi támogatást.
A fejezeti kezelésű előirányzatok alapján a támogatást elnyert szervezetek névsora és a kapott támogatás utólagos niylvánosságra hozatala törvényi szinten kerül rendezésre.

Vélemény a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetési törvényjavaslatáról (0241)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen, hogy az Áht. 50. §-ában foglaltaknak megfelelően a költségvetési irányelvek határidőben elkészüljenek. Amennyiben a költségvetési irányelvek helyett más, a gazdaság állapotát felmérő és a következő évek mozgásterét meghatározó dokumentumot kíván elkészíttetni a költségvetési munka elősegítésére, úgy gondoskodjon a szükséges törvénymódosítás előkészítéséről.
A költségvetési irányelvek benyújtása késéssel teljesült. A 2004. évi költségvetéshez benyújtandó irányelvek esetében azonban az ajánlás teljesülni fog.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon arról, hogy az Áht. 51. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelő időpontban terjessze a pénzügyminiszter a Kormány elé a költségvetési törvényjavaslat tervezetét.
2004-ben a törvényjavaslat benyújtása határidőben meg fog történni.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen, hogy az államháztartás pénzügyi rendszerének továbbfejlesztési irányairól és a kincstári rendszer új szervezeti rendjének kialakításáról szóló 2064/2000. (III. 29.) Korm. határozat és az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet módosításáról és a további feladatokról szóló 2399/2001. (XII. 29.) Korm. határozat maradéktalanul teljesüljön.
Az Ámr. korszerűsítése folyamatban van. Ennek keretében megkezdődött a saját bevételek felülvizsgálata, melyek 2004. január 1-től új csoportosításban jelennek meg az intézmények közötti elszámolásokból eredő halmozódások korlátozása érdekében. A tervezési módszertan továbbfejlesztése is megkezdődött a feladatrend szerinti átdolgozással. A cél annak bemutatása, hogy a költségvetésnek egy-egy feladat ellátása mennyibe kerül. Folyik a feladat- és teljesítmény mutatók felülvizsgálata. Az intézkedések a 2004. évi költségvetés összeállításánál már hasznosíthatók lesznek.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen, hogy a választások évében megvalósuló fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosítások - a költségvetési tervezési munkák zavartalan menete érdekében - megfelelő időpontban valósuljanak meg.
A választási évben a minisztériumok közötti előirányzat átcsoportosításokkal kapcsolatos megállapodások kidolgozása a részletekbe menő előkészítés ellenére elhúzódott.

Javaslat:
Válasz:

Dolgozza ki a fővárosi és kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek megosztásának, a kerületi önkormányzatok számára az Alkotmányban biztosított önkormányzati alapjog védelmének garanciális szabályait az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően.
Az ajánlásban megfogalmazottakat a 2003. évi I. törvény veszi figyelembe.

Jelentés a nemzetközi támogatások monitoring rendszerének ellenőrzéséről (0242)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a nemzetközi segélyek, támogatások felhasználásával megvalósuló programok megfigyelő és értékelő rendszerének kialakítását szabályozó kormányrendelet (166/2001. (IX. 14.) Korm. rendelet) módosításáról annak érdekében, hogy
a kormányrendelet előírásai összhangba kerüljenek a PHARE, az ISPA és a SAPARD programra vonatkozó, nemzetközi megállapodásokból eredő kötelezettségekkel, és ennek megfelelően hangolja össze a monitoring bizottságok és titkárságaik működési szabályait;
a Központi Monitoring Bizottság és az Országos Monitoring Bizottság között ne legyen párhuzamos feladatvégzés.
Az EU támogatások monitoring rendszerének kialakításáért és működtetéséért a Nemzeti Segélykoordinátor felel. A párhuzamosságok feloldása érdekében az EU által nyújtott pénzügyi támogatások felhasználásával megvalósuló programok monitoring rendszerének kialakításáról szóló Korm. rendelet tervezet az OMB megszüntetésére tesz javaslatot. A tervezet elfogadásával az ÁSZ ajánlásai megvalósulnak.

Jelentés a megyei, fővárosi illetékhivatali tevékenység ellenőrzéséről (0243)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az illetékhátralékok behajtásának elősegítése érdekében a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. tv. 43. §-ában felsorolt, a személyes adatok igénylésére jogosult szerveknek az illetékhivatalokkal, valamint az egyéni vállalkozásról szóló 1990. évi V. tv. 5. § (1) bekezdés g) pontjának, illetve 14. § (1) bekezdés c) pontjának az illetéktartozásokkal történő kiegészítését.
Az 1997. évi LXXX. törvény módosítására a 2002. évi XLII. törvény keretében került sor. Az egyéni vállalkozásokról szóló törvényt az Országgyűlés még nem módosította.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a felügyeletet gyakorló miniszter útján a földhivataloknál a tulajdonjog bejegyzésének a jelenleginél gyorsabbá tétele, az illetéktörvényben meghatározott irattovábbítási kötelezettségük teljesítése érdekében.
Kidolgozás alatt áll az új illetékhivatali információs rendszer fejlesztési koncepciója. Ebben kiemelt jelentőséggel szerepel az illetékhivatalok és a földhivatalok között kiépítendő elektronikus adatforgalom kialakítása, mely meggyorsítja a bejegyzést.

Jelentés Budapest Főváros Önkormányzata gazdálkodásának utóvizsgálatáról (0246)

Javaslat:
Válasz:

Dolgozza ki az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően a fővárosi és kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek megosztásának garanciális szabályait, a kerületi önkormányzatok számára az Alkotmányban biztosított önkormányzati alapjog védelmének érvényesülése érdekében.
Az Országgyűlés a jogalkotási kötelezettségnek eleget tett a 2003. évi I. törvény elfogadásával. Ennek alapján a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti feladat- és hatáskörarányos forrásmegosztás érdekében külön törvényben meghatározott normatív eljárásokat kell alkalmazni először a 2004. évi bevételek megosztásánál.

A fejezetek vezetőinek tett javaslatok
Belügyminiszter

Jelentés a Belügyminisztérium fejezet működésének ellenőrzéséről (0215)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon:
a.) a feladat- és hatásköréről szóló 147/1994. (XI. 17.) Korm. rendelet és a minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának összhangjáról, a gazdálkodással összefüggő szabályzatok pontosításáról, az ügyrendek, a munkaköri leírások és a költségvetési szervek alapító okiratainak aktualizálásáról, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletben előírt törzskönyvi nyilvántartás vezetéséről;
Az SZMSZ-ről szóló 29/2002. (BK. 21.) BM utasítás 2002. november 15-én lépett hatályba. A tárca költségvetési szervei figyelmét felhívta ügyrendjeik és SZMSZ-eik pontosítására, melynek alapján a munka folyamatban van

Javaslat:
Válasz:

b.) a rendszeresítési eljárások racionalizálásáról, a rendszeresítés és a közbeszerzés összehangolt tárcaszintű szabályozásáról;
Az összehangolt szabályozást a 24/2002. (BK. 17.) BM utasítással kiadott Belügyminisztériumi Rendszeresítés Szabályzata biztosítja

Javaslat:
Válasz:

c.) a BM gazdasági társaságai és költségvetési szervei gazdasági kapcsolatrendszerének szabályszerű és optimális kialakításáról, a beszerzések lebonyolításával és a szolgáltatások igénybevételével összefüggő eljárási rend szabályozásáról;
A BM tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának felülvizsgálatát és elemzését tartalmazó belső ellenőrzési jelentés észrevételeket, feladatokat fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban.

Javaslat:
Válasz:

d.) a hazai és nemzetközi normák figyelembevételével a fejezet átfogó informatikai biztonsági stratégiájának, informatikai szolgáltatás-folytonossági és katasztrófa-elhárítási tervének elkészítéséről, az ezek megvalósításához kapcsolódó egységes szabályozások (projektvezetés, minőségbiztosítás stb.) kidolgozásáról;
A BM informatikai üzemeltetési szabályzata a tárcaszintű egyeztetéseket követően elkészült, a végleges szabályozás várhatóan 2003. I. negyedév végére lép hatályba

Javaslat:
Válasz:

e.) az informatikai fejlesztések - ezek között a PHARE projektek - eredményes és szabályszerű végrehajtása érdekében az informatikai stratégia megalapozott pénzügyi terveinek elkészítéséről, a fejlesztésekben közreműködő szakmai és gazdálkodó szervek eljárásrendjének (koordinációjának, munkamegosztásának, ellenőrzésének) kidolgozásáról;
Az informatikai stratégiai tervezés rendjéről szóló Útmutató módosítására még nem került sor részben a SZMSZ és a szervezeti változások, részben a jogszabályi változások miatt

Javaslat:
Válasz:

f.) a tárca intézményei költségvetési beszámolóinak auditálásához történő eredményes felkészülés érdekében:
- a külső és a belső ellenőrzések által feltárt számviteli hiányosságok felszámolásáról, az ellenőrzési megállapítások hatékony hasznosításáról, valamint
- az auditálásban közreműködő költségvetési ellenőrző szervezet személyi, tárgyi feltételeinek biztosításáról.
A pontban foglaltak végrehajtására a tárca intézkedési tervet készített, mely az audit elvégzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítását írta elő. A végrehajtás a közeljövőben várható.

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg a fővárosi, megyei közigazgatási hivatalok által végzett közszolgálati ellenőrzések szabályszerű, eredményes végrehajtását.
A tárca 2003. évi ellenőrzési terve a javaslatban foglaltakat kiemelt témaként kezeli.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze:
a.) a helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik belső ellenőrzése tartalmának és eljárási rendjének jogszabályban történő meghatározását;
A PM a vonatkozó irányelveket még nem dolgozta ki

Javaslat:
Válasz:

b.) a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény olyan célú kiegészítését, hogy a vagyon és területmegosztásban a szétváló települések érdekegyensúlya biztosítva legyen;
A törvény átfogó módosítása keretében kerülhet sor a meghatározott feladat kimunkálására

Javaslat:
Válasz:

c.) helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló, többször módosított 1992. évi LXXXIX. törvény módosítását a kiegészítő támogatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel összefüggő koherencia-zavar megszüntetése érdekében.
A feladat végrehajtására az Ötv. átfogó módosítása keretében kerül sor.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a törvényi feltételek teljesülése szempontjából a céltámogatással folyamatban levő beruházásokhoz nyújtott kiegészítő támogatások felülvizsgálatáról.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés a helyi és a helyi kisebbségi önkormányzatok gazdálkodásának átfogó ellenőrzéséről (0220)

Javaslat:
Válasz:

A pénzügyminiszterrel közösen kezdeményezzék az Ötv. 91. §-ában előírt gazdasági program elkészítési gyakoriságának, valamint az érvényesítendő általános tartalmi követelményeknek a meghatározását, szabályozását.
A szakmai útmutató tervezetét a BM Önkormányzati Gazdasági Főosztálya elkészítette, annak egyeztetése folyamatban van.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az Ötv. 88. §-ában szereplő kötelezettségvállalási korlát számítási módjának egységes meghatározását:
tegye egyértelművé, hogy a tárgyévet megelőzően hozott, de a tárgyévet érintő döntéseket milyen módon kell számításba venni;
határozza meg a kötelezettségvállalás sajátos eseteiben (p. garanciavállalás, kezességvállalás) a figyelembevétel módját;
pontosítsa a kötelezettségvállalás felső határának számításánál figyelmen kívül hagyható likvid hitel fogalmát.
A kötelezettségvállalás szabályait az 1990. évi LXV. törvény rögzíti. Az átfogó önkormányzati finanszírozási reform ezeket a szabályokat is érinteni fogja.

Javaslat:
Válasz:

Szabályozza a kötelező önkormányzati feladatok fajlagos kiadásai mérésének alapjául szolgáló mutatószámok kialakításának módját, biztosítsa, hogy a normatív finanszírozásban, az önkormányzatok éves beszámolójában, valamint az intézmények statisztikai adatszolgáltatásában az egyes tevékenységeket jellemző mutatókat az összehasonlíthatóság érdekében azonos módon alakítsák ki.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az egységes gyakorlat kialakítása érdekében az Ötv. 78. § (1) bekezdése alapján a zárszámadáshoz csatolandó, a vagyonállapotot bemutató leltár és ezzel összhangban az Áht. 118. §-ban hivatkozott - a 116. § 8. pontjában megnevezett - ugyancsak a zárszámadáskor tájékoztatásul bemutatandó vagyonkimutatás tartalmának, összefüggésének jogszabályban történő rögzítését.
A vagyonkimutatás tartalmának és összefüggéseinek jogszabályban történő rendezése az Ötv.-t módosító 2003. évi I. törvényben valósult meg.

Jelentés a települési önkormányzatok szilárdhulladék-gazdálkodási feladatai ellátásának ellenőrzéséről (0221)

Javaslat:
Válasz:

A környezetvédelmi miniszterrel közösen kezdeményezzék a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése módszerének és rendszerének kialakítását.
A 2003. évi költségvetés 2 Mrd Ft előirányzatot tartalmaz a hulladék kezelés fejlesztésének támogatására. Ebben a szelektív hulladék gyűjtésének több formáját (hulladékgyűjtő sziget, udvar, szelektív hulladék gyűjtésre alkalmas jármű, komposztáló telep, házi komposztálás) támogatja a központi költségvetés.

Javaslat:
Válasz:

A környezetvédelmi miniszterrel közösen kezdeményezzék az EU konform, éves rendszeres, s az önkormányzatok által is felülvizsgált hulladékgazdálkodás naturális és pénzügyi adatszolgáltatásának kialakítását.
A 110/2002. (XII. 12.) OGY határozat melléklete az Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2003-2008. A terv általános céljai között szerepel az adatszolgáltatási rendszer fejlesztése.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja felül és szüntesse meg az ágazati célelőirányzatok, illetve a fejezeti tartalék céltól eltérő felhasználásának gyakorlatát.
Az ajánlást a fejezet hangsúlyozottan érvényesíteni fogja a szóban forgó előirányzatok jövőbeni átcsoportosításainál, illetve az átutalásoknál.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a BM Központi Igazgatás tekintetében a számviteli területnek a minisztérium szervezetébe való integrálásáról, ezzel egyidejűleg a BM Központi Igazgatás és a Központi Gazdasági Főigazgatóság közötti megállapodás egészét érintő felülvizsgálatára.
A végrehajtás feltétele a személyi és tárgyi erőforrások megléte, ennek érdekében egyeztetések történtek. Az új SZMSZ kiadásával a létszám megemelhető lett, mely lehetővé teszi a számviteli terület integrálását.

Javaslat:
Válasz:

Szüntesse meg a PHARE előlegek és a vagyoni értékű jogok számviteli nyilvántartásában tapasztalt, a számviteli törvénnyel ellentétes gyakorlatot.
A hiányosságokat a tárca felszámolta.

Jelentés a Kormány által a miniszterelnök részére állandó szálláshelyként kijelölt ingatlan személyi védelemmel összefüggő átalakítási költségeinek ellenőrzéséről (0235)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a tárcánál előforduló, nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatt sajátos beszerzések - jogszabályi rendelkezésekhez igazodó - szabályozásáról, különös tekintettel az irányadó, 151/1999. (XI. 22.) Korm. rendelet 5. és 6. §-aiban hivatkozott előzetes minősítésekre.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

Jelentés az Egészségügyi Minisztérium fejezet működésének ellenőrzéséről (0222)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a tárcán belül a fejezeti kezelésű előirányzatok tervezése és felhasználása során a hatékonysági vizsgálatok megszervezéséről.
A jelentés alapján kiadott intézkedési terv nevesíti a támogatások célszerűségi, hatékonysági ellenőrzését. A tervezés és forrásfelhasználás rendjének és módszerének fejlesztése folyamatos feladat. A hatékony forrásfelhasználás érvényesítését segítő monitoring rendszer kiépítése folyamatban van.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az egészségügyi szolgálati lakásokkal összefüggő jogszabályok módosítását úgy, hogy a jogszabály tartalmazza a bérleti jog megvásárlásának, a szolgálati lakás felújításának, berendezésének és fenntartásának a fejezetnél alkalmazható feltételeit.
Érdemi intézkedésre csak a 131/1997. (VII. 24.) Korm. rendelet módosítását követően van lehetőség, melyet a tárca kezdeményezett. A szolgálati lakások lakbérének megállapítási feltételeit a 27/2002. (V.4.) EüM-SZCSM együttes rendelet tartalmazza.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon arról, hogy a vonatkozó kormányrendelet előírásainak megfelelően fejeződjön be az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet átszervezése.
Az átszervezés munkajogi és vagyongazdálkodási feladatait a vezetői értekezlet már megtárgyalta, de a változtatás még nem került végrehajtásra.

Jelentés a közalapítványoknak és az alapítványoknak az 1998-2001. évek között juttatott nem normatív központi költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzéséről (0228)

Javaslat:
Válasz:

Követelje vissza a Szt. Cirill és Method Alapítványtól a Ptk. 361. § (1) bekezdése és az Áht. 104. § (3) bekezdéséből következően az alapítványnak felróható kötelezettségszegések miatt a cél szerint fel nem használt 13 millió Ft támogatás kamatokkal növelt összegét.
A támogatás visszakövetelése bírósági szakaszban van. A bíróság közreműködésével részletfizetési megállapodás készül.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy a minisztérium illetékes főosztályai maradéktalanul tartsák be a támogatások odaítélésének, a pályázók által csatolt nyilatkozatok ellenőrzésének szabályait, alakítson ki megfelelő információbázist a minisztériumon belüli összehangolt döntés-előkészítés javítása érdekében.
A minisztériumon belüli információ bázis kialakítása folyamatban van. Megindult a közös adatbázis bevezetésére vonatkozó információ gyűjtés.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet számoljon el a Családpolitikai program pályázataival kapcsolatosan elkülönített működési kiadások felhasználásáról.
A minisztérium vezetése felügyeleti ellenőrzést rendelt el. A családpolitikai program tételes ellenőrzése alapján a támogatási összeg egy részét a tárca visszatartotta.

Jelentés a helyi önkormányzatok 2001. évi normatív állami hozzájárulás igénylésének és elszámolásának ellenőrzéséről (0230)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a költségvetési törvény 3. számú mellékletében, hogy ne szerepeljen a feltételek között a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó kiegészítő hozzájárulások esetében a társulási megállapodás törvényességének közigazgatási hivatal vezetője általi igazoltatása.
A tárca kezdeményezte a PM-nél a felülvizsgálat elhagyását. A PM azonban a szabályozás fenntartását indokoltnak tartotta a társulások szakmai tartalmának ellenőrzési szempontjai miatt.

Javaslat:
Válasz:

Alakítsa ki a hajléktalanok átmeneti intézményi ellátás jogcím feladatmutatójának - a gondozási napokon rendelkezésre álló férőhelyek számának - megállapításához szükséges intézményi nyilvántartási rendszert;
A nyilvántartási probléma nem az átmeneti szálló, hanem a hajléktalanok nappali melegedőjénél jelentkezik. A 2003. évi költségvetési törvény 3. sz. mellékletének 14/B pontjában lévő szabályozás szerint a nappali melegedőben engedélyezett férőhely alapján vehető igénybe a támogatás. A szakmai szabályozások kidolgozásakor a nyilvántartási rendszer felülvizsgálata is megtörtént.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon arról, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a pályázatok költségvetési árajánlatokkal, gazdasági számításokkal történő alátámasztása.
Az ajánlás érvényesítésére 2003-ban lesz lehetőség.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen, hogy a támogatási szerződések megkötésénél, a szerződések tartalma teljes egészében a támogatott program sajátosságaihoz igazodjon. Dolgoztasson ki a hasonló célt szolgáló programok eredményességének, hatékonyságának mérésére egy egységes, országosan is összesíthető mutatószámrendszert.
Az ajánlás érvényesítésére 2003-ban lesz lehetőség.

Javaslat:
Válasz:

Tekintse át az ONYF és az OEP fővárosi szerveinek elhelyezési kérdését és tegyen (a pénzügyminiszterrel közös) javaslatot a Kormánynak az ágazatok ügyviteli feladatait legjobban szolgáló végleges megoldására, a megvalósítás pénzügyi igényeinek a 2003. évi költségvetés készítésével összehangolt meghatározására.
Az OEP és ONYF vezetése több koncepciót készített és vitatott meg a minisztériummal. A Fiumei úti székházban az igényekhez jobban igazodó program valósult meg. A beruházással összefüggő szükséges intézkedéseket az ONYF főigazgatója saját hatáskörben tette, illetve teszi meg.

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja felül felügyeleti jogkörében az ONYF és az OEP működési költségvetésén belüli tartós kötelezettség-vállalásokat, az informatikai fejlesztések helyzetét, a kitűzött célok megvalósulását. Fordítson figyelmet arra, hogy a további fejlesztések a nyugdíjbiztosítás és az egészségbiztosítás ágazati szakmapolitikai céljaival összhangban valósuljanak meg.
A 2003. évi költségvetés tervezésekor a minisztérium figyelembe vette az ajánlást.

Javaslat:
Válasz:

Értékelje az irányított betegellátás modellkísérletének hároméves tapasztalatait és az OEP bevonásával dolgozza ki a széleskörű alkalmazás lehetőségeit, figyelemmel az egészségügyi reformtörekvések irányára is.
A négy éve tartó kísérlet egyes elemeire részjelentések készültek. Az eddigi elemzések alapján a modellkísérletet a tárca 1 millió főre terjesztette ki.

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg az OEP főigazgatójától a méltányosság gyakorlásának egységes elveken alapuló, átfogó szabályozását.
A méltányossági jogkör gyakorlásának szakmai koncepciója 2002-ben elkészült, melyet a Kormány 2003. I. félévében tárgyal meg.

Jelentés a kötött felhasználású önkormányzati támogatások igénylésének és felhasználásának ellenőrzéséről (0234)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatás
településenkénti keretösszegére előírt korlátok feloldását;
igénybevétele során elszámolható kiadások köre, módja, a munkavégzés dokumentálása szabályainak meghatározását.
A minisztérium a 2003. évi költségvetési törvény előkészítése során kezdeményezte az önkormányzatok által szervezett közcélú foglalkoztatás költségeihez való hozzájárulás rugalmasabb támogatási rendszerét, mely rögzíti az elszámolható kiadások körét is.

Jelentés a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek juttatott költségvetési támogatások ellenőrzéséről (0237)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék, hogy a minisztérium illetékes főosztályai maradéktalanul tartsák be a támogatások odaítélésének, a pályázók által csatolt nyilatkozatok ellenőrzésének szabályait, alakítson ki megfelelő információbázist a minisztériumon belüli összehangolt döntés-előkészítés javítása érdekében.
Az ajánlással kapcsolatban 2002. novemberben intézkedési terv készült, végrehajtásának határideje 2003. január vége.

Foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter

Jelentés a foglalkoztatást elősegítő támogatások felhasználásának ellenőrzéséről (0226)

Javaslat:
Válasz:

Alakítsa ki a közhasznú támogatás működtetésének országosan egységes eljárási rendjét, határozza meg és szerezzen érvényt a támogatási megállapodásban foglalt kötelezettségek betartásának, ennek érdekében erősítse a döntés-előkészítés folyamatába illeszkedő, az azt megalapozó előzetes, valamint a cél szerinti felhasználás számonkérését biztosító utóellenőrzés rendszerét.
A munkaügyi központok valamennyi kirendeltsége a térség sajátosságainak figyelembe vétele mellett azonos elvek és eljárási szabályok alapján bírálja el a kérelmeket. A közhasznú munkavégzés támogatásának 1996-ban készített eljárási rendje folyamatosan aktualizálásra kerül. A támogatásokhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése a munkaügyi központok feladata, a szabálytalanságok megszüntetése érdekében megteszik a szükséges intézkedéseket. A munkaügyi központok 2003. évi feladattervébe bekerült az elő-, folyamatba épített és cél szerinti felhasználások számonkérésére irányuló utóellenőrzések végrehajtásának összehangolása.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék a közhasznú foglalkoztatás munkajogi szabályainak egységes értelmezéséről.
A Munka Törvénykönyve és a Kjt. összehangolására az EU jogharmonizációs folyamat részeként sor kerül (az előterjesztést a Kormány elfogadta), ennek alapján a közhasznú munkavégzés keretében foglalkoztatottakra a Munka Törvénykönyve szabályai terjednek ki.

Javaslat:
Válasz:

Szorgalmazza a közmunkaprogramok bővítési lehetőségét, szakmai iránymutatással támogassa az önkormányzatok szociális és munkanélküli ellátórendszert érintő feladatainak hatékonyabb megvalósítását, a közfoglalkoztatások rendszerének racionalizálását.
A 49/1999. (III. 26.) Korm. rendelet módosítása révén közmunkaprogramokkal kapcsolatban lehetővé válik pályázat benyújtása a kizárólagosan állami tulajdonú gazdasági társaságok, közhasznú társaságok számára is. Az erdőtelepítés és erdőgondozás közmunkaprogramját közvetlenül az erdő és fafeldolgozó rt-k bonyolíthatják. A módosítást lehetővé teszi azt is, hogy a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a létszám és az önerő vonatkozásában a támogatás igénylésére általánosan meghatározott rendtől eltérjen vagy a pályázó kérésére előfinanszírozást biztosítson, így segítve a kisebb önkormányzatok pályázatait.

Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen az AIK letéti számlán kezelt pénzek rendezéséről a számlán szereplő - az Agrárrendtartási Hivatal illetékességébe tartozó - tisztázatlan eredetű pénzösszegeket illetően.
A jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítésére intézkedési terv készült, melynek végrehajtására 2003. első felében kerül sor.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a 2000. évi zárszámadás ellenőrzése során feltárt hiányosságok felszámolására tett intézkedések maradéktalan végrehajtásáról.
A jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítésére intézkedési terv készült, melynek végrehajtására 2003. első felében kerül sor.

Javaslat:
Válasz:

Tegyen lépéseket az Európai Unióhoz való csatlakozással összefüggő támogatások, segélyek igénybevételének - lehetőség szerinti - növelésére, ennek érdekében gondoskodjon a tárcánál folyó szakmai munka színvonalának, tervszerűségének javításáról.
A jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítésére intézkedési terv készült, melynek végrehajtására 2003. első felében kerül sor.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen, hogy a vidékfejlesztési célfeladatok támogatási előirányzata lehetőséget adjon a pályáztatás folyamatossá tételére, ezáltal a pénzügyi források ütemesebb felhasználására.
A jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítésére intézkedési terv készült, melynek végrehajtására 2003. első felében kerül sor.

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja felül az agrárlogisztika jogcímen előirányzott támogatások indokoltságát, a felesleges források más szakmai területekre történő átcsoportosítását.
A jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítésére intézkedési terv készült, melynek végrehajtására 2003. első felében kerül sor.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen az FM hivatalok és az APEH megyei szervezetei közötti együttműködés javításáról, hogy a nyilvántartási rendszer korszerűsítésével az agrártámogatások területén hozott döntések és a pénzügyi teljesítések közötti összhang biztosított legyen.
A jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítésére intézkedési terv készült, melynek végrehajtására 2003. első felében kerül sor.

Gazdasági miniszter

Jelentés a MÁV Rt. 1999-2000. évi működésének és gazdálkodásának ellenőrzéséről (0224)

Javaslat:
Válasz:

Tekintse át ismételten a MÁV Rt. által benyújtott, a tarifa- és kedvezményrendszer korszerűsítésére tett javaslatokat, és a szükségesnek ítélt módosításokkal intézkedjen azok hasznosításáról.
A tarifa és kedvezmény rendszer korszerűsítésére tett javaslatok felülvizsgálata szükségessé tette a minisztériumon belül Hatósági Ár- és díjszabási Önálló Osztály létrehozását.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a MÁV Rt. Igazgatóságánál
a szabályzatok korszerűsítését, valamint a szabályzatok és utasítások kiadási rendjének egységes szabályozását,
A MÁV Rt. érintett egységei átdolgozták szabályzataikat.

Javaslat:
Válasz:

a fejlesztési, beruházási tevékenységeknél a gazdaságossági vizsgálatok elvégzését,
A MÁV Rt. vezérigazgatója új Beruházási Utasítást kiadását tartja szükségszerűnek, erre 2003. első félévében kerül sor. Kiadvány készült, mely felhívja valamennyi beruházó szakszolgálat figyelmét az ÁSZ által megfogalmazott követelmények figyelembevételére. 2003-tól ún. Projekt-lap tartalmazza a munkák fontosabb jellemzőit.

Javaslat:
Válasz:

az ingatlanok értékesítésének és bérleti rendszerének felülvizsgálatát,
A MÁV új alapokra helyezte az ingatlangazdálkodást.

Javaslat:
Válasz:

a szakértői szerződések terén feltárt hibák, hiányosságok megszüntetését.
A társaság Felügyelő Bizottsága és Ellenőrzési Főosztálya megvizsgálta a szerződéseket, az FB a jelentést februárban tárgyalja meg. A szerződések megkötésének engedélyezését a MÁV vezérigazgatója saját hatáskörbe utalta.

Jelentés a Mária Valéria-híd beruházás ellenőrzéséről (0231)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a Mária Valéria híd üzemeltetésére, fenntartására és felújítására vonatkozó hosszú távú feltételek biztosításáról.
2001. októberben a szlovák és magyar közlekedési tárcák között megállapodás született. Ez a megállapodás van érvényben mindaddig, míg a szlovák-magyar határhíd egyezmény azt fel nem váltja. Az egyezmény jelenleg egyeztetés alatt áll.

Javaslat:
Válasz:

Véglegesítse megállapodásban Esztergom város önkormányzatával a Mária Valéria hídhoz kapcsolódó úthálózat fejlesztési beruházások műszaki tartalmát és a költségmegosztás arányát, továbbá a tulajdonosi és kezelési viszonyokat.
Az ajánlásban megfogalmazottakat tartalmazó megállapodás aláírására 2002. február 21-én került sor. A hatálybalépés feltétele a földhivatali bejegyzés.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon olyan adatbázis és nyilvántartási rendszer kialakításáról, amely lehetővé teszi a nagyberuházások alapdokumentumainak hatékony visszakeresését és gazdaságtörténeti feldolgozását, valamint ezen alapdokumentumok egy helyen történő tárolását.
A nyilvántartási rendszer kialakítása folyamatban van. Az informatikai rendszer terve 2003 februárra készül el.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja meg
a garancia szövetkezetek alapításának körülményeit. Működésük céljának és módjának teljes körű felülvizsgálatát követően, a törvényi rendelkezések figyelembevételével szükség esetén kezdeményezze a szövetkezetek más gazdasági társasági formába történő átalakítását, működtetését;
A tárca főosztályai részletes elemzést készítettek a garancia szövetkezetekkel kapcsolatos intézkedési kötelezettség alapján. A GKM tagsági viszonya megszüntetésére több javaslat készült.

Javaslat:
Válasz:

a fejezeti kezelésű támogatási célelőirányzatok, az éves költségvetési előirányzatok éven túli kötelezettségvállalásának gyakorlatát.
A fejezeti kezelésű előirányzatok kezelői a vonatkozó szabályokat évente felülvizsgálják, az éven túli kötelezettségvállalások gyakorlatát újraszabályozzák.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a megállapodások alapján átvett, illetve átadott fejezeti kezelésű pénzeszközök elszámolási kötelezettségének betartásáról.
Az előirányzatok kezelői az ajánlásban szereplő pénzeszközök elszámolási kötelezettségének feladatait újraszabályozzák.

Javaslat:
Válasz:

Biztosítsa
az érték nélkül nyilvántartott ingatlanok értékelésének elvégzését és értéken történő nyilvántartását, az ingatlanhasznosítással kapcsolatos bérleti díjaknak a vagyonkezelő bevétele közötti elszámolását;
Az országos közúthálózat vagyonértékelésére munkabizottság jött létre. A nyilvántartás előkészítése 2003. januárban fejeződik be.

Javaslat:
Válasz:

az új nemzeti szabványok bevezetésével kapcsolatos kiadásoknak a felhalmozási előirányzatok terhére történő finanszírozását (mivel a szabvány az immateriális javak körébe tartozó szellemi terméknek minősül) és a szabványok nyilvántartásba vételét;
A javaslat végrehajtására a tárca illetékes főosztályai új szabályzatot készítenek

Javaslat:
Válasz:

a feladatvégzés teljesítésének igazolását, dokumentálását a személyes tanácsadással kapcsolatos ügyvédi szerződések esetében is.
A teljesítések igazolását a minisztériumi főosztályok vezetői külön ellenőrzik.

Gyermek-, ifjúsági és sportminiszter

Jelentés a közalapítványoknak és az alapítványoknak az 1998-2001. évek között juttatott nem normatív központi költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzéséről (0228) és Jelentés a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek juttatott költségvetési támogatások ellenőrzéséről (0237)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék a támogatásokkal kapcsolatban feltárt szabálytalan elszámolások felülvizsgálatáról és a szükséges szankciókról.
A pályázati úton nyújtott támogatások bonyolításával kapcsolatban a gazdálkodási szabályzat rendelkezik. A szabályozások jelentésben említett további hiányosságait a tárca a szabályzatok további aktualizálása keretében hasznosítja. Kedvezőek a tapasztalatok a pályázatok kezelésében közreműködő költségvetési intézményekkel.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon az egységes iratkezelési rend kialakításáról, mely lehetővé teszi az egyes iratok gyors visszakeresését és támogatásonkénti kezelését.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Honvédelmi miniszter

Jelentés a NATO Biztonsági Beruházási Programja (NSIP) keretében Magyarországon megvalósuló fejlesztések ellenőrzéséről (0217)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség költségvetése tervezésének, gazdálkodásának, előirányzat-felhasználásának a sajátosságoknak megfelelő szervezeti és eljárási rendjére vonatkozó szabályairól szóló 90/1997. (V. 30.) Korm. rendelet módosítását annak érdekében, hogy a "Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához" című fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásának, a kapcsolódó devizaszámla kezelésének és elszámolásának jogi szabályozása teljes körű legyen.
A jelzett fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásának, a kapcsolódó devizaszámla kezelésének és elszámolásának teljes körű jogi szabályozása érdekében a minisztérium a szükséges lépéseket megtette. A 306/2002. (XII. 27.) Korm. rendelet lehetőséget teremt "NATO biztonsági program lebonyolítási számla" nyitására. Elkészült a 90/1997. (V. 30.) Korm. rendelet módosításának tervezete. Elkészült a Biztonsági Program pályázatain való részvételi jogosultság feltételeit érintő Korm. rendelet és előkészületben van a résztvevő szervezetek kiválasztására vonatkozó jogszabály is.

Javaslat:
Válasz:

Tekintse át a hazai NSIP szervezetek egyértelmű alá-, fölérendeltségi viszonyainak meghatározása, a szervezetek egységes irányítása érdekében, továbbá a kapcsolódó szakterületek hatékonyabb együttműködése céljából a HM adott szervezeteinek működését. Célszerű olyan struktúra kialakítása, amelyben az NSIP szervezet közel áll a döntéshozókhoz, ugyanakkor operatív képessége is megmarad.
A szervezeti és hatásköri kérdések rendezésére várhatóan 2003. I. félévében kerül sor.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen - a szervezetre irányuló felülvizsgálattól függetlenül - a hazai NSIP szervezet, a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának véglegezésére és jóváhagyására.
A HM BBBH Szervezeti és Működési Szabályzatát a HM közigazgatási államtitkára 2002. szeptember 19-én hagyta jóvá.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a költségvetési támogatás, valamint a NATO pénzeszközök elkülönített elszámolására, a maradványok értékelésére a pénzügyi elszámolás szabályszerűsége, a bizonylati fegyelem erősítése céljából.
Az intézkedések megtétele az ÁSZ vizsgálattal párhuzamosan megtörtént. A tárca 2001. évi gazdálkodási tevékenységének értékelése során az elkülönített maradványokról való elszámolás összeállítása már a javaslatoknak megfelelően történt.

Informatikai és hírközlési miniszter

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

A pénzügyminiszterrel közösen gondoskodjanak az infrastruktúrával kapcsolatos koncessziós- és árverési díj bevételi előirányzat számításokkal alátámasztott, megalapozott tervezéséről.
A koncessziós díjbevételek számítását a koncessziós szerződések határozzák meg. Egyes szerződésekben a koncessziós díj árbevétel-függő, így a tervezett bevétel alapján számítható ki. A tervezést segíti a 2001. évi XL. törvény is, mely szerint a koncessziós árbevételt a számviteli nyilvántartásokban elkülönítetten kell bemutatni. A szerződések másik részében a koncessziós díjat a szerződés rögzíti, így az tervezést nem igényel. Emellett az árverési díjbevételeket megalapozó konkrét számítások az egyes eljárások előkészítési szakaszának részét képezik.

Igazságügyi miniszter

Jelentés a közalapítványoknak és az alapítványoknak az 1998-2001. évek között juttatott nem normatív központi költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzéséről (0228)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a Ptk. 74/C. § (4) bekezdésének a képviseleti joggal kapcsolatos szabályozása módosítását annak érdekében, hogy az alapítvány képviseleti jogát ne csak az alapítvány alkalmazottai, hanem meghatalmazott jogi képviselői (a külföldre nyújtott támogatások esetében a célországok ügyvédei) is gyakorolhassák, összhangban a Ptk. 219. § (1) bekezdésével.
A jelzett bekezdés módosítása az új Polgári Törvénykönyv folyamatban lévő megalkotásakor oldható meg.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze - a Legfelsőbb Bíróság elnökével egyetértésben - az alapítványok nyilvántartásának ügyviteli szabályairól szóló 12/1990. (VI. 13.) IM rendelet 1. számú mellékletének módosítását annak érdekében, hogy a nyilvántartás adattartalma feleljen meg az alapítványok támogatói, kedvezményezettjei, üzleti partnerei és az ellenőrzést végző szervek információigényének. Javasoljuk a nyilvántartás bővítését a következő adatokkal:
az induló vagyon összege és összetétele;
a törzsvagyon mértékére és a tartalmára előírt feltételek;
a közalapítványok csoportosítása a Ptk 74/G. § (1) bekezdésében meghatározott alapításra jogosult szervek szerint
a közhasznú és kiemelkedően közhasznú (köz)alapítványoknál az alapító okiratban megjelölt közhasznú tevékenységek (a Kh. tv. 26. § c) pontjának megfelelő csoportosításban).
A 12/1990. (VI. 13.) és a 6/1989. (VI. 8.) IM rendelet módosításáról a 24/2001. (XII. 6.) IM rendelet rendelkezett. A módosítás az ÁSZ javaslatban foglaltakkal nem teljesen egyezően módosította a nyilvántartandó és becsatolandó adatok körét. Azon adatok nyilvánossága, mely az éves beszámolóból kiderül, a beszámolók letétbe helyezésével valósul meg.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze - a Legfelsőbb Bíróság elnökének bevonásával - az alapítványok adataira és letéti mérlegeire vonatkozóan olyan számítógépes nyilvántartás kialakítását, amelyet - szükség szerint külön díjazás mellett - bárki megtekinthet.
A tárca fontosnak tartja a számítógépes nyilvántartás továbbfejlesztését, erre a jelenleg működő nyilvántartás tapasztalatainak felmérését követően kerülhet sor.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a Cigány ösztöndíj források helyének (cím) és az azokból támogatott cigány tanulói kör pontos meghatározásáról, mérje fel az ösztöndíj várható költségvetési támogatás igényét. Alakítsa ki a kötelezettségvállalás megfelelő nyilvántartását, ezáltal biztosítva az átláthatóságot.
Az IM "A cigány tanulók ösztöndíj támogatása" előirányzatot Kormányhatározat alapján a Miniszterelnöki Hivatalnak adta át. A 2003. évi tervezési feladatokat is a MEH látta el.

Jelentés a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek juttatott költségvetési támogatások ellenőrzéséről (0237)

Javaslat:
Válasz:

Módosítsa - az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egyetértésével - a társadalmi szervezetek nyilvántartásának ügyviteli szabályairól szóló 6/1989. (VI. 8.) IM rendelet 1. számú mellékletét annak érdekében, hogy a nyilvántartás adattartalma feleljen meg a társadalmi szervezetek támogatói, kedvezményezettjei, üzleti partnerei és az ellenőrzést végző szervek információigényének. Bővítse a nyilvántartást a következő adatokkal:
az induló vagyon összege és összetétele;
a törzsvagyon mértékére és a tartalmára előírt feltételek;
a társadalmi szervezetek csoportosítása az alapító szervek szerint;
a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek az alapító okiratban megjelölt közhasznú tevékenységek (a Kh. tv. 26. § c) pontjának megfelelő csoportosításban).
A 12/1990. (VI. 13.) és a 6/1989. (VI. 8.) IM rendelet módosításáról a 24/2001. (XII. 6.) IM rendelet rendelkezett. A módosítás az ÁSZ javaslatban foglaltakkal nem teljesen egyezően módosította a nyilvántartandó és becsatolandó adatok körét. Azon adatok nyilvánossága, mely az éves beszámolóból kiderül, a beszámolók letétbe helyezésével valósul meg.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze - az Országos Igazságszolgáltatási Tanács bevonásával - a társadalmi szervezetek adataira és letéti mérlegeire vonatkozóan olyan számítógépes nyilvántartási rendszer kialakítását, amelyet - szükség szerint külön díjazás mellett - internetes hozzáférési módon bárki megtekinthet.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Környezetvédelmi és vízügyi miniszter

Jelentés a települési önkormányzatok szilárdhulladék-gazdálkodási feladatai ellátásának ellenőrzéséről (0221)

Javaslat:
Válasz:

Szervezze meg a közterület-tisztántartás és a szilárdhulladék-gazdálkodás társadalmi környezeti követelményeinek megismertetését a médiákban, az oktatás különböző szintjén, javítva ezzel is a lakosság környezeti kultúráját, magatartását.
A hulladékgazdálkodási ismeretek oktatásba integrálása érdekében a tárca előkészített, és részben kiadott egy 3 kötetből álló tankönyvsorozatot. A pedagógusok továbbképzését is szervezi a tárca, az óvodapedagógusok továbbképzése pedig előkészítés alatt áll. Népszerűsítő kiadványokra jelentős forrásokat biztosít a tárca.

Javaslat:
Válasz:

A belügyminiszterrel közösen kezdeményezzék a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése módszerének és rendszerének kialakítását.
A tárca ösztönző eszközei között szerepel a környezetvédelmi alap célelőirányzat keretében beérkező pályázatok alapján történő támogatás. Ez a szükséges fejlesztések megvalósításához igényelhető. A 2003. január 31-én megjelenő támogatási irányelvekben a közszolgáltatás továbbfejlesztése és a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése fog prioritást élvezni.

Javaslat:
Válasz:

A belügyminiszterrel közösen kezdeményezzék az EU konform, éves rendszeres, s az önkormányzatok által is felülvizsgált hulladékgazdálkodás naturális és pénzügyi adatszolgáltatásának kialakítását.
A hulladékokkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló kormányrendelet tervezete elkészült, a szakmai egyeztetés megtörtént. A tervezet olyan adatszolgáltatást határoz meg, amely kielégíti az EU által megkövetelt adatszolgáltatás teljesítését.

Jelentés a Környezetvédelmi Minisztérium fejezet működésének ellenőrzéséről (0225)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a célelőirányzatokat kezelő szervezetekre, feladatokra kiterjedő, valamint az EU források felhasználására vonatkozó hiányzó szabályzatok elkészítéséről, biztosítsa, hogy a belső szabályzatok módosítására csak indokolt esetben kerüljön sor, teremtse meg az EU segélyprogramok felhasználásához kapcsolódó, a feladatok ellátásához szükséges személyi feltételeket.
Az ISPA Végrehajtó Szervezetre vonatkozó alapvető szabályokat az SZMSZ tartalmazza, a Szervezet ügyrendjének elfogadására előterjesztés készült. Előkészítés alatt áll a PHARE ügyrend is. A létszámfejlesztésre vonatkozó feladat határidőre elkészült.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon az ágazati informatikai stratégia elkészítéséről, az egységes információs rendszer és közös adatbázis kialakításáról, valamint az egységes és szabványos informatikai biztonsági szabályzat kiadásáról.
Koncepció készült az egységes informatikai rendszerre. A szakmai egyeztetés februárban lezajlik, ennek alapján kerül sor a stratégia kidolgozására. A szabályzatok elkészültek, az informatikai szervezet irányításával kapcsolatos SZMSZ módosítás megtörtént. Az informatikai vezető irányítási hatáskörrel történő felruházása az informatikai stratégia koncepciójának függvénye.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon az informatikai fejlesztés, működtetés egyértelmű, szervezetekre lebontott szabályozásáról, határozza meg a döntési, felelősségi hatásköröket.
A témában informatikai fejlesztési javaslatot kell készíteni, mely tartalmazza a fejlesztések végrehajtásához szükséges döntési és felelősségi hatásköröket, és a fejlesztéseket támogató forrásokat is.

Javaslat:
Válasz:

Alakítsa ki a nemzetközi támogatású projektek információs bázisát, a projektek nyomon követését biztosító monitoringot, valamint a különböző támogatási rendszerek teljes körű nyilvántartásának rendjét, intézkedjen a támogatások értékelésének és a felhasználások teljesítmény- vizsgálatát elősegítő szakmai célok mutatóinak kidolgozásáról.
A projektek nyomon követését biztosító monitoring kialakítása megtörtént, működése folyamatos. Az információs bázis kialakításával kapcsolatban egyeztetések folynak a minisztériumon kívül is. A Nemzeti Fejlesztési Terv és a Nemzeti Környezetvédelmi Program céljai szerint összehangolt nyilvántartási rendszer előkészítés alatt áll, a befejezés várható ideje 2003. június 30. Az ISPA projektek előkészítésének és kiválasztásának rendjére vonatkozó szabályozás átdolgozásra kerül. A KAC terhére nyújtott támogatások teljesítményértékelését szolgáló naturális mutatók kidolgozása befejezés előtt áll. Az ezen utóbbihoz kapcsolódó ellenőrzési rendszer kialakítása előkészületben van.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a Védett Természeti Területek Törzskönyvének elkészítéséről, a védett területekre vonatkozó vagyonkezelési koncepció és szakmai irányelvek kiadásáról.
Megkezdődött a Törzskönyv számítógépes kezelési rendszerének tesztelése a Természetvédelmi Hivatal megbízásából. A törzskönyvi lapokra bejegyzendő adatok a program segítségével rendelkezésre fognak állni a Védett Természeti Területek Törzskönyvének kézi nyilvántartásához. A vagyonkezelési koncepció 2003. március 31-re készül el. A természetvédelmi kezelési tervek készítésére vonatkozó intézkedések felgyorsultak. 2003 januárjában készül el az az útmutató, amely eligazítást ad a nemzeti park igazgatóságok részére a természetvédelmi kezelési tervek összeállításához. A 132 magyarországi fokozottan védett barlang közül 65-nél a kezelési terv rendelkezésre áll. Az ex lege védetté nyilvánítással kapcsolatos országos felmérések még nem fejeződtek be.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon arról, hogy az EU előcsatlakozási források rendszeres ellenőrzése az éves ellenőrzési tervekben szerepeljen, helyezzen súlyt valamennyi fejezeti kezelésű előirányzat rendszeres ellenőrzésére.
A minisztérium 2003. évi ellenőrzési terve az ajánlást figyelembe veszi. Folyamatban van az EU források ellenőrzésére vonatkozó irányelvek beépítése a minisztérium ellenőrzési szabályzatába. A fejezeti kezelésű előirányzatok 2003. évi működését szabályozó miniszteri utasítás szerint a felhasználási célok részletesebbek, kötelező a rendeltetésszerű felhasználás ellenőrzése, valamint a folyamatba épített ellenőrzés.

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg, különösen a vagyonkezelésbe vett védett területek, valamint egyéb vagyontárgyak nyilvántartása, leltározása terén tapasztalt, a számviteli előírásokkal ellentétes gyakorlat megszüntetését.
A számviteli előírásokkal ellentétes gyakorlat megszüntetésére megfogalmazott intézkedések realizálása folyamatban van.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradvány megalapozottságát alátámasztó dokumentációk felülvizsgálatáról.
A javaslattal kapcsolatban intézkedési terv készült. Ez tartalmazza, hogy a fejezethez tartozó intézmények fokozottan hasznosítsák a belső ellenőrzés és a felügyeleti ellenőrzés megállapításait, valamint, hogy a kötelezettséggel terhelt előirányzat-maradványok dokumentumainak ellenőrzését a minisztérium éves ellenőrzési tervében szerepeltetni kell.

Jelentés a Nyugat-dunántúli környezetvédelmi beruházások ellenőrzéséről (0239)

Javaslat:
Válasz:

A regionális környezetvédelmi feladatok megvalósítása érdekében fokozottabban működjön közre a kétoldalú kapcsolatok koordinálásában, a kezdeményezések felkarolásában, szervezze meg a források hatékony és koncentrált felhasználását. Vegye fel a kapcsolatot az Osztrák Környezetvédelmi Minisztériummal és tájékozódjon a várható magyarországi támogatásokról.
A javaslat alapján intézkedési terv készült, melynek megvalósítása folyamatos. Az érintett környezetvédelmi felügyelőségek egyrészt már tájékoztatást adtak a területükön induló környezetvédelmi beruházásokról és azok alakulását nyomon követik. Másrészt, megtették a lépéseket az információk beszerzésére.

Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője

Jelentés a Köztársasági Elnökség fejezet működésének ellenőrzéséről (0227)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a feltárt szabályozási hiányosságok megszüntetése érdekében a szabályzatok kiegészítéséről, módosításáról, az egyes szabályzatok közötti összhang biztosításáról (SzMSz, reprezentációs szabályzat); a belső ellenőrzési szabályzat aktualizálásáról; a mobil távközlési szolgáltatás használati rendjének szabályozásáról.
A Hivatal szabályozta a mobil távközlési szolgáltatás használati rendjét; kiküszöbölte az ellentmondásos szabályozást.

Javaslat:
Válasz:

Tekintse át a Hivatal feladatköréhez igazodóan a függetlenített belső ellenőrzési teendők ellátásának lehetőségeit, intézkedjen annak működtetése érdekében.
A Hivatal aktualizálta a belső ellenőrzési szabályzatot, és egy munkatársat megbízott a függetlenített belső ellenőrzési teendők ellátásával.

Javaslat:
Válasz:

Pótlólag tegye meg a muzeális értéket jelentő, régi kitüntetések érmeállományának archiválásával, a felesleges készlet hasznosításával kapcsolatos intézkedéseket.
A Hivatal selejtezte a régi, nem használatos kitüntetések érmeállományát.

Magyar Tudományos Akadémia Főtitkára

Jelentés a Magyar Tudományos Akadémia fejezet működésének ellenőrzéséről (0223)

Javaslat:
Válasz:

Alakítson ki - az MTA elnökével egyetértésben - olyan belső szervezeti rendet, amely jobban igazodik a testületi igényekhez, és a gazdasági-pénzügyi vonatkozású ügyekben a döntések átfutási idejét meggyorsítja.
A gazdasági-pénzügyi döntéseket érintő testületi döntések átfutási idejének gyorsítására vonatkozó javaslatok megszülettek, melyek alapul szolgálnak a belső szabályozások felülvizsgálatához.

Javaslat:
Válasz:

Rendelje el, hogy a Támogatott Kutatóhelyek Irodája - a tudományterületi főosztályokkal közösen - mérje fel a pályáztatás tapasztalatait és a felmérés összegezését terjessze az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa elé.
A támogatott kutatóhelyek pályáztatási rendszerének tapasztalatairól szóló összeállításhoz és előzetes elemzéshez kapcsolódó felmérés folyamatban van.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze, hogy az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa a tudományos eredmények mérésére kidolgozott és alkalmazott módszert fejlessze olyan irányban tovább, hogy az alkalmas legyen mélyebb gazdasági elemzésekre is.
A javaslat realizálása folyamatban van.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze - az illetékes tudományos testületek bevonásával -, hogy "A fiatal kutatók pályázatos támogatása" című fejezeti kezelésű előirányzat felhasználása során a pályázati feltételeket sikerrel teljesített fiatal kutatók lehetőleg végleges státuszt nyerhessenek el.
A végleges álláshelyen foglalkoztatás lehetőségéről tájékoztató készül.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen az MTA Nemzetközi és Együttműködési Iroda VISA-kártya kifizetéseihez kapcsolódó alapbizonylatok, számlák pótlása érdekében. Vizsgáltassa meg a felügyeleti ellenőrzés célvizsgálata keretében az átszámlázott szolgáltatásokat alátámasztó dokumentumok teljes körűségét.
Az MTA főtitkára a jelzett témákat illetően célvizsgálatot rendelt el. A rendszerbeli hiányosságokra visszavezethető problémák felszámolásra kerültek.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen a társadalmi szervezetek részére átadott pénzeszközök köztestületi döntéssel történő alátámasztásáról.
Az MTA főtitkára a köztestületi keret felhasználását illetően a kötelezettség vállaláshoz szükséges bizonylatok alkalmazását kötelezővé tette, ezzel a feltárt hiányosság ismétlődésének lehetősége megszűnt.

Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Jelentés a Miniszterelnökség fejezet működésének ellenőrzéséről (0216)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen annak érdekében, hogy a felügyelete alá tartozó intézményeknél a belső kontroll mechanizmusok értékelése keretében feltárt szabályozási és működési hiányosságokat (megbízási díj, külföldi kiküldetés, reprezentáció, gépkocsi használat, közbeszerzéseknél a bizottsági munka szabályozása; számviteli- és bizonylati fegyelem) szüntessék meg, a meglévő szabályzataikat aktualizálják (szervezeti és működési szabályzatok, ügyrendek, számviteli szabályzatok).
A feltárt szabályozási és működési hiányosságok megszüntetése megtörtént. A szabályzatokat a tárca és intézményei aktualizálják, illetve pótolják.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a költségvetési előirányzatok szakszerűbb, megalapozottabb tervezéséről és felhasználásáról, különösen egyes, a programfinanszírozás körébe tartozó fejezeti kezelésű előirányzatoknál.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Kezelje kiemelt feladatként a kormányzati informatikában az adatbiztonsági követelmények, az adatvagyon-gazdálkodásban az összkormányzati érdekek hangsúlyozott érvényesítését.
Az adatbiztonsági követelmények teljesítése érdekében megkezdődött az alkalmazott rendszerek cseréjének előkészítése. A DOS platformon működő dBase alapú rendszerekkel szembeni kifogások miatt a tárca az IHM és a PM közreműködését kérte.

Javaslat:
Válasz:

Segítse elő az integrált üdültetési rendszer hatékonyabb működtetéséhez szükséges egységes adatbázisok létrehozását.
Az egységes adatbázis kialakítása megtörtént.

Jelentés az M3 autópálya beruházás pénzügyi folyamatának ellenőrzéséről (0218)

Javaslat:
Válasz:

Vegye fel ellenőrzési munkatervébe az M3 Füzesabony - Polgár közötti szakasz autópálya beruházásra biztosított költségvetési források felhasználásának szabályszerűségi vizsgálatát.
A feladat időközben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz került.

Javaslat:
Válasz:

Alakítsa ki - a közlekedési és vízügyi miniszter bevonásával - a fejlesztési beruházások vállalkozásba adásának az NA Rt.-nél alkalmazandó eljárási rendjét, amely tartalmazza a tervezés, a műszaki előkészítés, a pályáztatás, illetve a pályáztatás nélküli ajánlatkéréssel történő megvalósítás szabályait, továbbá a kötelezően alkalmazandó szerződéses feltételek körét és az attól való eltérés engedélyezésének feltételeit.
A feladat időközben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz került.

Javaslat:
Válasz:

Szabályozza - a közlekedési és vízügyi miniszter bevonásával - a beruházások műszaki gazdasági elszámolásának rendjét, amely lehetővé teszi a beruházások hatékonyságának, gazdaságosságának és eredményességének elemzését és ellenőrzését, a beruházások költségei és az alkalmazott egységárak összehasonlítása alapján. Alakítsa ki az ehhez szükséges, az állami beruházások adatait tartalmazó nyilvántartási rendszert.
A feladat időközben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz került.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze - az MFB Rt. útján - az NA Rt. igazgatóságánál, hogy:
a számviteli törvénynek megfelelően mutassák ki az NA Rt. vagyonkezelésébe tartozó ÁAK Rt.-ben meglévő tulajdoni hányadot a társaság részesedései között;
tegyen eleget a kincstári vagyonnal való gazdálkodás szabályainak megfelelő vagyonkezelési szerződésből fakadó adatszolgáltatási kötelezettségeinek;
úgy módosítsa a Mérnök feladatait ellátó társasággal megkötött szerződést, hogy az mindenkor garantálja a társaság függetlenségét a beruházás megvalósításában közreműködő vállalkozóktól;
vegye fel belső ellenőrzési munkatervébe az M3 Füzesabony - Polgár közötti szakasz autópálya beruházás végrehajtásának, továbbá a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési program megvalósításának rendszeres ellenőrzését;
az ÁAK Rt. igazgatósága gondoskodjon az idegen tulajdon kimutatásánál a számviteli törvényben rögzített előírások betartásáról.
A feladat időközben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz került.

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a kizárólagos állami tulajdonba tartozó közutak fejlesztési, fenntartási és üzemeltetési folyamataiban, a vagyonkezelési szerződések megkötésénél, a vagyonkataszteri nyilvántartások vezetésénél és a tulajdonosi ellenőrzések során fordítson kiemelt figyelmet az állam tulajdonosi jogainak érvényesülésére. Erről időszakosan számoltassa be a KVI vezérigazgatóját.
A feladat időközben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz került.

Jelentés a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek juttatott költségvetési támogatások ellenőrzéséről (0237)

Javaslat:
Válasz:

A jogszabályi és szakmai követelmények figyelembevételével pontosítsák valamennyi támogatási szerződés tartalmát.
A támogatási szerződésekkel szemben támasztott követelményekkel összhangban a Költségvetési Főosztály szigorította a támogatások felhasználására vonatkozó elszámolásokkal kapcsolatos előírásait.

Javaslat:
Válasz:

A kifogásolt területeken is biztosítsa a támogatások felhasználásának hatékonyabb ellenőrzését.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés a nemzetközi támogatások monitoring rendszerének ellenőrzéséről (0242)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon, hogy a monitoring feladatot ellátók az uniós gyakorlat elsajátításához, és az információs rendszer eredményes használatához rendszeres időközönként módszertani, jelentéstételi és informatikai oktatásban részesüljenek.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjen, együttműködve a Magyar Egységes Monitoring Rendszert használó tárcák vezetőivel, hogy a rendszer adatállománya naprakész legyen, az adatfeltöltés folyamatossá váljék, és illeszkedjen a projektek végrehajtásának folyamatába. Ehhez kezdeményezze a szükséges erőforrások biztosítását.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Nemzeti Kulturális Örökség minisztere

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja meg a Millenniumi filmprogramok támogatására kötött megállapodásokban meghatározott feltételek szerinti teljesítést.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a színházak, bábszínházak művészeti támogatására vonatkozóan a költségvetési törvénybeli szabályozás olyan módosítását, hogy az önkormányzatok ne juthassanak indokolatlan előnyhöz.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Jelentés a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek juttatott költségvetési támogatások ellenőrzéséről (0237)

Javaslat:
Válasz:

A támogatásban részesített társadalmi szervek körében rendszeresen végeztessen ellenőrzést.
A minisztérium Ellenőrzési Főosztálya 2002-ben a közigazgatási államtitkár kezdeményezésére ellenőrzési programjába beépítette a rendszeres, valamint az eseti ellenőrzéseket a szakmai főosztályok indoklása alapján. A tárca a 2003. évi ellenőrzési programjába célvizsgálatként megtervezte az országos hatáskörű művészeti és kulturális tevékenységet végző társadalmi szervezetek 2001. évi 155,5 M Ft összegű támogatásának ellenőrzését.

Oktatási miniszter

Jelentés az általános iskolai oktatás minőségének javítását szolgáló intézkedések ellenőrzésének tapasztalatairól (0219)

Javaslat:
Válasz:
Javaslat:
Válasz:

A célok és a megvalósításukat szolgáló feladatok egyértelművé tétele érdekében
dolgozza ki a közoktatási törvényben előírt hosszú- és középtávú fejlesztési terveket, vegye számba az ezek megvalósításához szükséges forrásokat;
A közoktatás valamennyi területére vonatkozóan a tárca a stratégiai feladatokat megfogalmazta. A nemzeti Fejlesztési Terv intézkedési tervei elkészültek, a tárca megtervezte a prioritások költség igényét és feladat ellátási rendszerét.
definiálja az oktatás minősége szempontjából kockázati tényezőnek minősülő hátrányos helyzetet, csökkentése érdekében készítsen feladattervet a szükséges források mellérendelésével.
A tárca törekszik a hátrányos helyzet egyértelmű definiálására a közoktatási törvényben. Létrejött a hátrányos helyzetűekkel és roma ügyekkel foglalkozó miniszteri biztos intézménye. Az esélyegyenlőtlenség csökkentése érdekében a tárca a kollégiumi hálózat fejlesztését kiemelt feladatnak tekinti, ösztönzi a gyógypedagógiai programokat, és összetett támogatási rendszerrel segíti a fogyatékos és krónikus beteg gyermekek együttnevelését a többi tanulóval, valamint kiegészítő támogatással ösztöni a roma tanulók integrált oktatását.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze, hogy a központi költségvetés az eddigieknél hangsúlyosabban támogassa a fenntartók szakmai felkészültségének növelése, a feladat hatékonyabb ellátása érdekében létrehozott intézményfenntartó, illetve -irányító társulások működését.
A tárca ösztönzi a kistelepüléseket a közös összefogáson alapuló megoldásokra, ezekhez pénzügyi feltételrendszert hoz létre.

Javaslat:
Válasz:

A pedagógiai szakmai szolgáltatások igénybevételi lehetőségeinek javítása és feltételeinek egységesítése érdekében
határozza meg a megyei önkormányzatok számára az ingyenesen ellátandó szakmai szolgáltatások minimális szintjét;
kezdeményezze, hogy az igénybevételhez állami hozzájárulást, vagy kötött felhasználású támogatást biztosítson a központ költségvetés;
írja elő a kötelező kapcsolatfelvételt a megyei pedagógiai szakmai szolgáltatók és az OKÉV között.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Tegyen lépéseket a központilag elrendelt statisztikai és pénzügyi beszámolórendszerek összhangjának megteremtése, a pénzügyi adatok iskolatípusonkénti elemzését lehetővé tevő adatgyűjtés, információszolgáltatás megvalósítása; a statisztikai adatgyűjtés rendszerének a pedagógiai szakmai szolgálatokra való kiterjesztése érdekében.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Adjon útmutatást az önkormányzatoknak a megyei helyettesítési rendszer megvalósítása érdekében a problémát okozó finanszírozási és munkajogi kérdésekben.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze, hogy a minőségi munkavégzés differenciált elismerését központi támogatás segítse.
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Javaslat:
Válasz:

Határozza meg a kötelező taneszköz jegyzékben felsorolt eszközök 2003-ig történő biztosításához szükséges többlettámogatási igényt, kezdeményezze az ehhez szükséges pénzügyi forrás megteremtését, ennek hiányában módosítsa a megvalósításra előírt jogszabályi határidőt.
A tárca növeli a tankönyvtámogatást oly mértékben, hogy a rászorulóknak fokozatosan a közoktatás minden szintjén az iskolák ingyen biztosíthassák a tankönyveket.

Javaslat:
Válasz:

A mérés-értékelés, szakmai ellenőrzés rendszerszerű kiépítése érdekében határozza meg azok kötelező gyakoriságát, szabályozza tartalmi kritériumait, dolgozza ki a feladatot ellátókkal szembeni szakmai elvárásokat.
A 2002/2003-as tanév rendjéről szóló rendelet a közoktatás irányítás valamennyi szintjét befolyásolja a tervezés, mérés, értékelés és kötelező szakmai felügyeletek megvalósításában.

Jelentés a helyi önkormányzatok 2001. évi normatív állami hozzájárulás igénylésének és elszámolásának ellenőrzéséről (0230)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a költségvetési törvény 3. számú mellékletében:
annak meghatározását, hogy a hátrányos helyzetű tanulók felkészültségét segítő foglalkozásokhoz biztosított normatív állami hozzájárulás mutatószámának számításhoz a hátrányos helyzetben lévő tanulókat a közoktatási statisztika szerinti mérési időpontra vonatkozóan összeállított nyilvántartásból állapítsa meg a jegyző;
az iskolaotthonos oktatáshoz kapcsolódó mutatószám számítási módjának meghatározását;
annak egyértelműsítését, hogy az általános iskolai napközis foglalkoztatáshoz biztosított normatív állami hozzájárulás jogcím keretében a tanulószobai foglalkozásban részesülő tanulók is figyelembe vehetők;
a kiegészítő szabályokon belül a közoktatási intézmények alapító okiratára vonatkozó előírás olyan módosítását, hogy az a kiegészítő hozzájárulások igénybevételére jogosító tevékenységeknek konkrétan megjelölt körére vonatkozzon.
A tárca a javaslatot figyelembe vette és a joghelyeket pontosította.

Jelentés a kötött felhasználású önkormányzati támogatások igénylésének és felhasználásának ellenőrzéséről (0234)

Javaslat:
Válasz:

Vizsgáltassa meg, hogy a tanulók tankönyvvásárlási támogatásából a tartós tankönyv, segédkönyv (illetve kötelező olvasmány) beszerezésére előírt legalább 25%-os arány összhangban van-e az iskolák igényével és valós szükségleteivel; ennek alapján a támogatás megfelelő felhasználása érdekében mérlegelje a 25%-os arány mérséklését és/vagy az előírandó mérték be nem tartásának szankcionálását.
A tárca a 2003. évi költségvetés alapján több támogatást tud nyújtani a tanulók tankönyv vásárlásához.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a pedagógus szakvizsga és továbbképzés, valamint a pedagógusok szakkönyv-vásárlása támogatási jogcímek részletes szabályait tartalmazó kormányrendeletek egyszerűsítését, korszerűsítését, a támogatás felhasználására vonatkozó ágazati, költségvetési és beszámolási előírások összhangba hozását
A miniszter tájékoztatása a javaslat hasznosítására nem tért ki.

Pénzügyminiszter

Jelentés a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. 2000. évi tevékenységének ellenőrzéséről (0213)

Javaslat:
Válasz:

Értékelje a Bank eddigi működését, a kormányzati célok teljesülését, a Bank jövőbeni stratégiáját és erről tájékoztassa a Kormányt.
A Kormány a Bank privatizálásáról döntött, mely várhatóan 2003-ban befejeződik. Az ÁPV Rt. pályázatot írt ki a privatizációs tanácsadó kiválasztására.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a Bank igazgatóságánál
a szabályzatok korszerűsítését és azok rendszerszemléletű érvényesítését,
az egyes költségek és ráfordítások tartalmuknak megfelelő tükröztetését az üzleti tervben,
az ösztönzési rendszer előírásainak maradéktalan betartatását.
A Bank Igazgatósága a belső szabályzatokat korszerűsítette, az ösztönzési rendszer előírásainak betartására ígéretet tett. Az üzleti terv a jövőben tükrözni fogja az egyes költségeket és ráfordításokat.

Jelentés a helyi és a helyi kisebbségi önkormányzatok gazdálkodásának átfogó ellenőrzéséről (0220)

Javaslat:
Válasz:

A belügyminiszterrel közösen kezdeményezzék az Ötv. 91. §-ában előírt gazdasági program elkészítési gyakoriságának, valamint az érvényesítendő általános tartalmi követelményeknek a meghatározását, szabályozását.
A tartalmi követelmények és a gyakoriság szabályozását a nemzetgazdaság hosszabb távú pénzügyi tervezési rendszerének kialakítása alapján a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása során megfontolás tárgyává lehet tenni.

Javaslat:
Válasz:

A belügyminiszterrel közösen kezdeményezzék az Ötv. 88. §-ában szereplő kötelezettségvállalási korlát számítási módjának egységes meghatározását:
tegye egyértelművé, hogy a tárgyévet megelőzően hozott, de a tárgyévet érintő döntéseket milyen módon kell számításba venni;
határozza meg a kötelezettségvállalás sajátos eseteiben (p. garanciavállalás, kezességvállalás) a figyelembevétel módját;
pontosítsa a kötelezettségvállalás felső határának számításánál figyelmen kívül hagyható likvid hitel fogalmát.
A javaslat a belügyminiszter hatáskörébe tartozik.

Javaslat:
Válasz:

A belügyminiszterrel közösen szabályozzák a kötelező önkormányzati feladatok fajlagos kiadásai mérésének alapjául szolgáló mutatószámok kialakításának módját, biztosítsa, hogy a normatív finanszírozásban, az önkormányzatok éves beszámolójában, valamint az intézmények statisztikai adatszolgáltatásában az egyes tevékenységeket jellemző mutatókat az összehasonlíthatóság érdekében azonos módon alakítsák ki.
A normatív állami támogatások és hozzájárulások mutatószámai allokációs tényezőként szolgálnak, meghatározásukban költségvetési és szakmapolitikai szempontok játszanak szerepet. Ezzel együtt bizonyos mutatószámok a közvetlen szakmai szempontokon túlmutató érdekeket is megjelenítenek, valamint az Országgyűlés a statisztikai adatgyűjtéshez nem kapcsolható normatívákat is elfogadhat.

Javaslat:
Válasz:

A belügyminiszterrel közösen kezdeményezze az egységes gyakorlat kialakítása érdekében az Ötv. 78. § (1) bekezdése alapján a zárszámadáshoz csatolandó, a vagyonállapotot bemutató leltár és ezzel összhangban az Áht. 118. §-ban hivatkozott - a 116. § 8. pontjában megnevezett - ugyancsak a zárszámadáskor tájékoztatásul bemutatandó vagyonkimutatás tartalmának, összefüggésének jogszabályban történő rögzítését.
A zárszámadáshoz csatolandó vagyonkimutatással összefüggő jogi szabályozás folyamatban van. Ezt nagyban elősegíti a 2003. január 1-ig előírt önkormányzati teljes körű ingatlanfelmérés és a vagyonkataszter nyilvántartások megújítása.

Jelentés a települési önkormányzatok szilárdhulladék-gazdálkodási feladatai ellátásának ellenőrzéséről (0221)

Javaslat:
Válasz:

Fordítson figyelmet a hulladékgazdálkodás feladatai működési költségeinek biztosítására a "Települési, igazgatási, kommunális és sportfeladatok" normatíva reálértékének folyamatos szinten tartására.
A 2003. évi azonos nevű előirányzat a 2002. évi költségvetési előirányzathoz képest 46%-kal nőtt.

Javaslat:
Válasz:

Biztosítsa az érvényben lévő szakfeladatrend felülvizsgálatával, hogy a 90211-3 szakfeladaton önálló tételként emeljék ki a szilárdhulladék-gazdálkodással összefüggő bevételeket és kiadásokat.
A szilárdhulladék gazdálkodással összefüggő bevételek és kiadások kiemelése a 2003. évben sorra kerülő átfogó szakfeladat rend felülvizsgálat keretében történhet meg.

Jelentés a közalapítványoknak és az alapítványoknak az 1998-2001. évek között juttatott nem normatív központi költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzéséről (0228) és Jelentés a társadalmi szervezeteknek és köztestületeknek juttatott költségvetési támogatások ellenőrzéséről (0237)

Javaslat:
Válasz:

Intézkedjék - az ÁHH elnökével együtt - a már meglévő azonosító- és monitoring rendszer továbbfejlesztéséről annak érdekében, hogy az ÁHH a jövőben rendszeresen és teljes körűen információt tudjon adni az államháztartáson kívülre folyósított valamennyi juttatásról, gazdasági társaságok és a Kh. tv.-ben meghatározott közhasznú szervezetek (társadalmi szervezet, alapítvány, közalapítvány, közhasznú társaság, köztestület, sportági országos szakszövetség) szerint.
Az ajánlás alapján megkezdődött az Országos Támogatási Monitoring Rendszer továbbfejlesztése, mely alkalmassá válik az államháztartáson kívülre folyósított támogatások teljes körű nyilvántartására.

Jelentés a helyi önkormányzatok 2001. évi normatív állami hozzájárulás igénylésének és elszámolásának ellenőrzéséről (0230)

Javaslat:
Válasz:

Tegyen javaslatot az önkormányzati ellenőrzés rendszerének áttekintése alapján a kistelepülések önkormányzati költségvetési szerveinél az "ellenőrzési társulás" működésének központi költségvetésből történő ösztönzésére, támogatására.
A 2003. évi költségvetésben e célra "Belső ellenőrzési társulások támogatása" központosított előirányzatot fogadott el az Országgyűlés 100 M Ft összegben.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a központi költségvetés közvetlen bevételét jelentő - a VP, illetve az APEH illetékességi körében tartozó általános forgalmi adóbevételek előirányzatának megbontását, valamint a jövedéki és fogyasztási adó külön-külön alcímeken történő tervezését.
A PM álláspontja szerint sem a költségvetési törvényjavaslatban, sem az EU felé történő elszámolásokban nem szerencsés az ÁFA bevételek külön kezelése. Legcélszerűbb megoldás a bevételek kincstári számlákon történő elkülönített nyilvántartása, míg tervezésnél a végső fogyasztás makrogazdasági kategóriái szerint jelenik meg az előirányzat. A 2003. évi költségvetési törvényben a fogyasztási és jövedéki adó azonban már önálló alcímkénti bontást tükröz.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon arról, hogy a zárszámadási törvényjavaslat az elkülönített állami pénzalapok tárgyévi bevételi többletéről, illetve annak hiányáról - az Áht. 8/A. § (1) bekezdésének megfelelően - tartalmazzon rendelkezést.
A Munkaerőpiaci Alap esetében az Országgyűlés által jóváhagyott egyenlegtartási kötelezettség áll fenn. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap többlete felhasználásával kapcsolatosan az Alap működését szabályozó, az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvényben rögzítettek jelentik a garanciát.

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja meg az MPA esetében annak rendezési, szabályozási lehetőségét, hogy az alap mérlege az APEH által beszedett járulékokhoz és hozzájárulásokhoz tartozó kintlevőségek adatait is tartalmazza.
A 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet módosításával nyílt volna lehetőség a kérdés rendezésére, azonban az alapkezelő kifogása miatt erre nem került sor. A téma további egyeztetést igényel.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az Áht. módosítását, amely alapján a hatályos rendelkezések lehetővé teszik az FVM Agrárrendtartási Hivatala, a Hitelgarancia Rt., az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és az APEH kölcsönös tájékoztatáson alapuló együttműködését a többszörös kezességvállalás és az ebből származó költségvetési kiadások lehetőségének elkerülése érdekében.
Az Áht. módosítása nem valósult meg a PM és az FVM közös kezdeményezése ellenére. Ebben javaslatot tettek az APEH-nek, hogy az adóhivatalnál kért kezesség-érvényesítés esetén az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által kiutalt összeg csökkentse a fennálló hiteltartozást. Az Alapítvány azonban nem ad igazolást. A javaslat érvényesítésének rendkívül sok jogszabályt érintő vonzata van. Az EU csatlakozásra készülve a szakminisztérium folyamatosan harmonizálja a támogatási rendeleteit.

Javaslat:
Válasz:

Írja elő a 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletben, hogy a költségvetési intézmények házi pénztáraikban, postai takarékbetétkönyveikben és bankkártyáikhoz kapcsolódó számláikon csak az év eleji zavartalan kifizetéseket biztosító összeggel rendelkezzenek.
A kormányrendelet meghatározza a házipénztárban tartható készpénz jogcímeit. A fejezet felügyeletét ellátó szerv által jóváhagyott pénzkezelési szabályzat tartalmazza a házipénztárban tartható összeg maximális értékét.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon arról, hogy a fejezetek előirányzat-maradványai a jogszabály által előírt határidőn belül kerüljenek jóváhagyásra.
A jóváhagyás a PM szándékai szerint 2003-ban már határidőben megtörténik.

Javaslat:
Válasz:

Fordítson fokozott figyelmet arra, hogy az Ny. és az E. Alap 2003. évi költségvetésének tervezésénél minden tekintetben érvényesüljön a 2001. és a 2002. "bázisévek" áthúzódó pénzügyi hatása.
A javaslatban megfogalmazottaknak megfelelően a tervezésnél a PM figyelembe vette a bázisévek áthúzódó pénzügyi hatását.

Javaslat:
Válasz:

Tegyen javaslatot az At. 4. § (2) bekezdés szerinti, az Ny. Alap előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül túlléphető postaköltségei tartalmának egyértelmű szabályozására.
A 2002. évi XL. törvényben a szükséges pontosítás megtörtént.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az Ámr. 53. § (2) és (6) bekezdésében a költségvetési rendelet módosítására olyan határidő megállapítását, amely elősegíti a költségvetési beszámoló és a zárszámadás adattartalmának egyezőségét.
Az Ámr. módosítása megtörtént: az önkormányzatoknak az előző évi előirányzatok módosítását a Kormánynak benyújtandó információs űrlapok elkészítéséig le kell zárniuk.

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet 37. § (1) bekezdés előírásainak olyan módosítását, amely a helyi önkormányzatok részére választási ciklusonként egy alkalommal a leltározás végrehajtását leltár felvételével teszik kötelezővé.
A kormányrendelet előírása szerint a költségvetési évről december 31-i fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat minden évben leltározni kell, a leltár az eszközök és források valódiságát támasztja alá. A Kormányrendelet 2003. január 1-től hatályos új rendelkezése szerint az eszközök állományváltozásának év közi folyamatos rögzítése lehetővé teszi, hogy az év bármely napján az önkormányzat vagyoni állapotát fel lehet mérni.

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg a Vám- és Pénzügyőrség Országos parancsnokától
az ellenőrzési nyomvonalat is biztosító, teljes körű kontroll rendszer kialakítását, amely a Vám- és Pénzügyőrség ügymenetét, valamint a külső vállalkozói tevékenységet is átfogja és a visszaélések lehetőségét kizárja;
A megvalósítás a folyószámla, a jövedéki és a VÁMSZÁM rendszereket is érintette. A feladat végrehajtása a Kopint-Datorg Rt-vel kötött szerződés alapján folyamatban van.

Javaslat:
Válasz:

a hiányzó szervezeti és informatikai szabályzatok kidolgozását és a meglévők felülvizsgálatát;
Elkészült és jóváhagyásra került valamennyi, hiányolt belső szabályzat.
az informatikai biztonság független felügyeletének kiépítését;
Önálló szervezeti egység került kialakításra, mely az ajánlás szerint végzi munkáját.

Javaslat:
Válasz:

az informatikai rendszerek üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatási szerződések felülvizsgálatát;
Megtörtént az üzemeltetési szerződések felülvizsgálata, a Kopint-Datorg Rt.-vel és a Getronics Kft.-vel a 2003. évtől érvényes új szerződések közbeszerzési eljárás keretében történő lebonyolítása iránt a szükséges lépéseket az ajánlásnak megfelelően teszi meg a testület.

Javaslat:
Válasz:

a vám- és adóbeszedési utasítás, valamint a VPOP-APEH közötti megállapodás felülvizsgálatát és szükség szerinti kiegészítését, különös tekintettel az adatszolgáltatási irányokra és az átadott-átvett adatok tartalmára, annak érdekében, hogy a végrehajtásból befolyt összegek a megfelelő folyószámlára kerüljenek;
A VPOP-APEH között 2002. decemberben aláírt megállapodás kihirdetése megtörtént. Az új megállapodás lehetővé teszi a végrehajtásból befolyt összegek azonosítását. A vám- és adóbeszedési utasítás tervezete elkészült.

Javaslat:
Válasz:

az informatikai rendszerek folyamatos üzemeltetését és üzembiztos feladatellátását, a változáskezelés és dokumentálás eljárásainak kialakítását, a feladat- és felelősségi körök egyértelmű elhatárolását, számonkérhetőségét;
Elkészült és hatályba lépett a Vám- és Pénzügyőrség központi számítástechnikai rendszereinek üzemeltetési, változáskezelési és rendszeradminisztrációs szabályzatáról szóló VPOP utasítás. A feladat és felelősségi körök egyértelmű elhatárolása megtörtént

Javaslat:
Válasz:

szervezeti szinten mérje fel az informatikai erőforrásokat (eszközök, alkalmazások, adatvagyon stb.) és végeztessen kockázatelemzéseket;
A felmérés megtörtént, a folyamatos nyomon követés biztosított. A kockázatelemzéshez kapcsolódó feladatok végrehajtása előkészítés alatt áll

Javaslat:
Válasz:

a vámbiztosíték bevételi számláról az érintett adó-, illetve vámbevételi számlára való átvezetés időigényének lerövidítését, annak érdekében, hogy év végével az adó- és vámbevételi számlák, valamint a kintlévőség-állomány helyes összegben kerüljön kimutatásra.
Az átvezetés időigényének lerövidítése érdekében a szükséges intézkedéseket a VP Számlavezető Parancsnokága megtette. Az automata készpénz vámbiztosíték elszámoló rendszer alapeseti, 6 napos banki töltését 4 naposra csökkentette. A vámbiztosíték elszámolási problémákról a regionális parancsnokságok körlevélben értesültek.

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg az APEH elnökétől
az MKK Rt. és az APEH közötti - a felszámolás alatt álló gazdálkodókkal szembeni állami követelések megvásárlására vonatkozó - engedményezési megállapodás felülvizsgálatát, figyelemmel a felszámolás alatt álló szervezetek tartozásából származó megtérülések csökkenő tendenciájára;
javaslat kidolgozását a felszámolási követelések kedvezőbb megtérülését eredményező megoldásokra (pályáztatás, saját szervezeten belüli feladatellátás stb.).
A 48/1999. (III. 18.) Korm. rendelet alapján kötött megállapodást több kiegészítő megállapodás követte. Az évenként közzétett felszámolási eljárásokra vonatkozó engedményezési feltételeket ezekben rögzítette az APEH. A megtérülések csökkentő tendenciát mutatnak, mivel már lezajlottak a jelentős vagyonnal rendelkező cégek felszámolásai. Az 1999 óta közzétett felszámolások döntő többsége egyszerűsített felszámolás volt, ahol a hitelezői igények kielégítésére nem áll rendelkezésre a megfelelő fedezet. Egyre több az olyan felszámolás, ahol a megtérülés nulla. További megtérülés csökkenést okoz az 1991. évi II. törvényben rögzített igény-kielégítési sorrend 2001. évi módosítása. A megtérülések csökkenése az engedményezés ellenértékét is csökkenti. A 2002. évi LXV. törvény előírásainak megfelelően az APEH-nél folyik az engedményezési jog pályáztatásának előkészítése.

Javaslat:
Válasz:

Követelje meg az Eximbank Rt., a MEHIB Rt. és a Hitelgarancia Rt. vezetőitől a 48/1997. (XII. 31.) és a 16/1998. (V. 20.) PM rendeletek és a kapcsolódó PM közlemény szerinti - a tárgyév IV. negyedévi - adatszolgáltatás folyó év március 31-éig (az auditált adatoknak megfelelő) történő ismételt elkészítését.
A PM felkérte az Eximbank Rt. és a MEHIB Rt. vezérigazgatóit, hogy adateltérés esetén a pontosított adatszolgáltatást az auditálást követően a PM kapja meg. Emellett a PM kezdeményezi a 16/1998. (V. 20.) PM rendelet módosítását. A Hitelgarancia Rt. szerződésben állapodik meg a TJKSZ-szel az adatszolgáltatás módjára vonatkozóan. A PM kezdeményezi a szerződés módosítását.

Javaslat:
Válasz:

Az informatikai és hírközlési miniszterrel közösen gondoskodjanak az infrastruktúrával kapcsolatos koncessziós- és árverési díj bevételi előirányzat számításokkal alátámasztott, megalapozott tervezéséről.
A PM és az IHM a koncessziós szerződéseken alapuló várható szolgáltatói befizetéseket a Hírközlési Felügyelettel pontosíttatta. A frekvencia használati jogosultság megszerzését szolgáló árverés és pályázat szabályairól új kormányrendelet-tervezet készült, ennek elfogadása a közeljövőben várható.

Jelentés az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2001. évi működésének és a központi költségvetés végrehajtásához kapcsolódó tevékenységének ellenőrzéséről (0233)

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja felül a társaság tervezési és költségvetés-előkészítő gyakorlatát, különös tekintettel a költségvetési kapcsolatokra.
Tegyen intézkedést annak érdekében, hogy az ÁPV Rt. beszámolási rendszerére vonatkozó határozat időben megszülessen.
Határozza meg és írja elő az egyes kiadási jogcímek pontos tartalmát. Az ÁPV Rt. számlarendjében szerepeljenek olyan számlaszámok, amelyek a költségvetési törvény sorait tartalmukban lefedik.
Intézkedjen a feltárt hiányosságok miatt a szükséges felelősségrevonásról.
A javaslatok többségét a PM a 2003. évi tervezés során figyelembe vette: a privatizációs tartalék felhasználási jogcímek közül törölték "az állam vállalkozói vagyon- és gazdaságpolitikai tevékenységét támogató intézkedések és a válsághelyzetek megszüntetésével összefüggő kifizetések" jogcímet, a költségvetés előkészítésének gyakorlatát teljes körűvé és átláthatóvá teszik, valamint felkérték az ÁPV Rt. vezetését, hogy a vagyonnal összefüggő beszámoló rendszert illetően közelítsen az általános számviteli előírásokhoz.

Javaslat:
Válasz:

Vizsgálja meg, hogy megvalósítható-e a Priv. tv.-nek az ÁPV Rt.-hez rendelt állami vagyon és a saját vagyona elkülönítésére vonatkozó előírása - a hozzárendelt állami vagyon Szt.-nek megfelelő forrás oldali megjelenítése mellett - egy főkönyv vezetésével az ÁPV Rt.-nél és módosítsa ennek megfelelően a számviteli rendet.
A Priv. törvény hozzárendelt vagyon és a saját vagyon elkülönítésére vonatkozó előírása a kettős könyvvitel zárt rendszerében nem oldható meg, ehhez törvény módosításra lenne szükség.

Jelentés a kötött felhasználású önkormányzati támogatások igénylésének és felhasználásának ellenőrzéséről (0234)

Javaslat:
Válasz:

Kezdeményezze a 249/2000.(XII. 24.) Korm. rendelettel elrendelt költségvetési beszámoló nyomtatványgarnitúrájának pontosításával a 33. és 51. űrlapokon elszámolandó normatív kötött felhasználású támogatások eltéréseinek - mértékegységében és az előjel értelmezésében - azonos tartalmú bemutatását. Intézkedjen a feladattal terhelten előző évről áthozott támogatások felhasználásának a költségvetési beszámolóban történő elkülönített bemutatásáról.
A PM álláspontja szerint a 33. és 51. űrlap maradéktalanul biztosítja az elszámolás pontosságát, módosításra nincs szükség. A feladattal terhelten előző évről áthozott támogatások felhasználásának beszámolóban történő bemutatása a 2003. évi költségvetési törvény szerint megalapozott. A 2003. évi beszámoló készítése során történik intézkedés a támogatások felhasználásának elkülönített bemutatására.

Javaslat:
Válasz:

Adjon útmutatást az iskolai kötelezettségvállalás és a pénzügyi folyamatok átláthatósága érdekében az iskolák költségvetésében a tanulók tankönyvellátásával összefüggő bevételek és kiadások (a pénzügyi lebonyolítás) költségvetésen kívüli (átfutó) tételként történő elszámolásához, valamint a támogatás átvételének dokumentálásához.
A részletes szabályozást az OM felelősségében célszerű kiadni a 2001. évi XXXVII. törvény és az 5/1998. (II. 18.) MKM rendelet előírásai alapján. Itt kell szabályozni a tankönyv ellátás lebonyolításával összefüggő jutalék-rendszer és a tanulói támogatások elszámolásának kérdéseit. A támogatás nem kezelendő átfutó bevételként, hiszen jelentős része az iskolák tulajdonában maradó tankönyvek megvásárlását szolgálja. A kötött felhasználású előirányzatok a számlarendben különíthetők el.

Javaslat:
Válasz:

A központosított előirányzatok célszerű önkormányzati felhasználása érdekében a 2003. évi költségvetés tervezetének összeállítása során a szakminisztériumok bevonásával
határozza meg az eddigieknél konkrétabban, részletesebben a központosított előirányzatokból támogatott gyermek és ifjúsági feladatok körét, az elosztás feltételrendszerét;
egyértelműen szabályozza a nyilvános könyvtárat és közművelődési intézményt üzemeltető egyházi fenntartók érdekeltségnövelő támogatásának forrását.
A költségvetési törvény csak a keretszabályokat fogalmazza meg, annak érdekében, hogy a szaktárca a tárgyévben aktuális ágazati problémák megoldására erőforrásokat csoportosíthasson.

Vélemény a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetési törvényjavaslatáról (0241)

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon az állami adóhatóság jelenleginél nagyobb mértékű bevonásáról az adott évi költségvetés, illetve az azt követő évek irányszámainak kialakításánál.
A bevételi előirányzatok tervezésében az adóhatóság is szerepet játszik. A PM a költségvetési tervező munkában a makrogazdasági tervezési paraméterek alakulására építve az adószabályozás változásából eredő kihatásokat az adóhatóság által szolgáltatott adatok szerint veszi figyelembe.

Javaslat:
Válasz:

Gondoskodjon a VP-nél - a korábbi évekből származó - nem beazonosítható vámbiztosíték befizetések rendezéséről, mivel az EU csatlakozás évétől a vámbiztosíték jelenlegi rendszere megszűnik.
Az ajánlás megvalósítására a VPSZP intézkedési tervet dolgozott ki, melynek végrehajtása a közeljövőben megkezdődik. A hátralék feldolgozása folyamatban van.

Javaslat:
Válasz:

Dolgozzon ki a PM, a már működő Access adatbázis-kezelő rendszer lehetőségeire alapozva, fejlesztési javaslatot a kp. költségvetés fejezeteinek integrált informatikai rendszerbe történő kapcsolásának projekt szintű megvalósítására.
Az összekapcsolás folyamatban van, várhatóan a 2004. évi költségvetés összeállításakor már hasznosítható lesz.

Javaslat:
Válasz:

Biztosítsa az államháztartási törvénynek megfelelően a költségvetési törvényjavaslat benyújtásával egyidejűleg a helyi önkormányzatok tájékoztatását a rájuk vonatkozó adatokról és szabályozási elgondolásokról.
A TÁH-on keresztül valamennyi önkormányzat az Országgyűléshez történő benyújtással egyidejűleg megkapta a költségvetési törvényjavaslatot. A módosító indítványok elfogadásáról is folyamatosan tájékoztatást kapnak.

Jelentés a megyei, fővárosi illetékhivatali tevékenység ellenőrzéséről (0243)

Javaslat:
Válasz:

Dolgozzon ki olyan szabályozási javaslatot a költségvetési törvénytervezetben az illetékek megosztására, amely szerint
a felmerült kiadásokat azok a szervek viseljék, amelyeknek azokra ráhatásuk lehet, azaz közvetlenül befolyásolni tudják a nagyságrendjük kialakítását (a fenntartó és a megyei jogú városok önkormányzatai),
Beépült a 2003. évi költségvetési törvénybe.

Javaslat:
Válasz:

a megyei jogú városoknak legyen beleszólásuk az érdekeltségi célú források képzésébe és az illetékügyi feladatok ellátásához szükséges fejlesztések meghatározásában is,
Az önkormányzatok dönthetnek az egymás közötti szerződések tartalmáról, így kiköthetik az illetékhivatal költségszerkezetébe való beleszólási jogukat is. A megyei jogú városok számon kérhetik anyagi hozzájárulásuk felhasználását.
.

Javaslat:
Válasz:

az elszámolási kötelezettség, továbbá a visszatartott, illetve tényleges kiadás különbözetének rendezése kötelező,
A megyei önkormányzatok alanyi jogon csak az illetékhivatal arányos költségeit tarthatják vissza, ezért érdekük az utólagos elszámolás, amikor a többlet igény érvényesíthető

Javaslat:
Válasz:

a pénzforgalmi szemléletnek megfelelően nem a felmerült költségek, hanem a teljesített kiadások visszatartására nyújt lehetőséget.
Az illetékbeszedés bérigényes tevékenység, a felmerült költség és a teljesített kiadás között elhanyagolható a különbség, ezért e terület nem igényel részletes szabályozást.

Javaslat:
Válasz:

Tegyen javaslatot az illetéktörvény olyan módosítására, amely lehetővé teszi az illetékelőlegeknek egy egyszerűsített eljárás keretében történő megállapítását és megfizettetését.
A PM nem tartja célszerűnek megváltoztatni az illetékelőleg jogintézményét, távlatilag azonban az eljárás egyszerűsítésével együtt nyílik erre lehetőség.

Javaslat:
Válasz:

Dolgoztasson ki az illetékek nyilvántartására, a zárási összesítők elkészítésére az illetékhivataloknál létrejött, korszerűsödött informatikai eszközökre alapozva egységes, államilag jóváhagyott szoftvert.
A PM felkérte a feladat megtervezésére és végrehajtására az ÁHH-t.

Javaslat:
Válasz:

Hívja fel a közigazgatási hivatalok vezetőit az illetékhivatalokban folyó hatósági tevékenység helyszíni ellenőrzésekkel történő segítésére.
A PM 2002 decemberében utasította a közigazgatási hivatalvezetőket az illetékhivatali munka helyszíni ellenőrzésére, az anyagi és eljárási jogszabályok helyes alkalmazásának vizsgálatára.

Javaslat:
Válasz:

Dolgozzon ki javaslatot az illetékigazgatási feladatok végrehajtásában közreműködő személyek érdekeltségi juttatásban részesíthető körének törvényi meghatározására oly módon, hogy jogértelmezési gondok ne merüljenek fel a jogalkalmazás során.
A javaslat további vizsgálatot igényel. A főjegyző jogosult eldönteni, hogy az illetékezési feladatok végrehajtásába és az azt követő jutalmazásba mely köztisztviselői kört vonja be.

Minden fejezet vezetőjét érintő ajánlások

Jelentés a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről (0232)

Javaslat:
BM:
ESZCSM:
GKM:
GYISM:
HM:
IHM:
MTA:
MEH:
KVM:
PM:

Vizsgálják felül az intézményeik és saját alapítású gazdasági társaságaik alapító okiratait, pótolják a hiányzókat, illetve a gazdálkodási gyakorlat, valamint az egyéb okok miatt szükségessé vált kiegészítéseket, módosításokat - a jogszabályi előírásokkal összhangban - tegyék meg. Adatmódosulás esetén azonnal kezdeményezzék annak cégbírósági bejegyzését.
Folyamatban van valamennyi, tárcához tartozó költségvetési szerv alapító okiratának felülvizsgálata és módosítása.
A tárca az intézmények alapfeladataiban és az alapító okirat kötelező elemeiben bekövetkező változást minden esetben átvezeti, a törzskönyvi nyilvántartást az ÁHH részére megküldi.
A tárca felülvizsgálja az intézmények, gazdasági társaságok alapító okiratait, SZMSZ-eit, és a gazdálkodásukra vonatkozó szabályokat.
Az intézmények és saját alapítású gazdasági társaságok alapító okiratainak felülvizsgálata megtörtént a szükséges módosítások átvezetésével.
Részben zajlik, részben befejeződött az alapító okiratok és gazdálkodással összefüggő szabályzatok ellenőrzése. A fejezeti felügyeleti ellenőrzések során minden alkalommal vizsgálati szempont az intézményi működés szabályozottsága.
A tárca 3 önálló intézménye közül a Hírközlési Felügyelet alapító okirattal jelenleg nem rendelkezik, kiadásának előkészítése folyamatban van. Az okiratok felülvizsgálatát a tárca elvégezte, a változások átvezetést nyertek.
Az MTA kiemelt figyelmet fordít az ajánlás teljesítésére.
A tárca a hiányzó alapító okiratokat kiadta.
A minisztérium már korábban elvégezte az intézmények és saját alapítású gazdasági társaságok alapító okiratainak aktualizálását.
A PM minden év elején felülvizsgálja valamennyi intézmény alapító okiratát, szervezeti működési szabályzatát.

Javaslat:
BM:
ESZCSM:
GKM:
GYISM:
HM:
IHM:
KVM:
PM:

Vizsgálják felül az intézmények működésére, gazdálkodására és a pénzügyi, számviteli elszámolásokra vonatkozó szabályzatokat. Intézkedjenek a hiányzó szabályzatok pótlásáról, az elavultak hatályos jogszabályi előírásokkal összhangban lévő aktualizálásáról.
A hivatali szervek kötelezettségvállalási, utalványozási, ellenjegyzési és érvényesítési rendjére kiadott BM utasítást a tárca felülvizsgálta.
A felülvizsgálati kötelezettséget a 15/2002. (III. 28.) EüM rendelet is előírja, teljesítési határideje 2003. szeptember 30.
A felülvizsgálat folyamatban van.
A felülvizsgálat és az aktualizálás folyamatos.
A gazdálkodással összefüggő szabályozók (vállalkozói és önköltség-számítási szabályzatok) meglétének, tartalmának ellenőrzése, a szükséges módosítások kidolgozása folyamatban van. A miniszteri irányelvekben kiemelt feladatként került meghatározásra a felügyeleti ellenőrzést illetően a kincstári vagyon védelme, az előirányzatok szabályszerű felhasználásának biztosítása, a gazdálkodási fegyelem erősítése.
Az IHM Igazgatás létrejöttével a működéshez szükséges szabályzatok elkészültek, a számviteli szabályzatok átdolgozása folyamatban van a jogszabályi környezet változása miatt. Az intézmények szabályzatai elkészültek.
Az ajánlásban megadott témák rendszeresen visszatérő vizsgálati szempontok a felügyeleti ellenőrzés során.
A felügyeleti ellenőrzési jelentések alapján az intézmények működésének esetleges hiányosságai felszámolására a szükséges intézkedéseket a PM folyamatosan megteszi. Jogszabályi változás esetén a PM külön felhívja a gazdasági vezetők figyelmét a módosításokra.

Javaslat:
BM:
ESZCSM:
GKM:
IHM:
KVM:
Közt. Eln. H.:
MEH:
NKÖM:
PM:

Szabályozzák egyértelműen és számon kérhető módon a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos feladatokat, az előirányzatok felhasználási, elszámolási rendjét, térjenek ki a szabályzatban az ágazati specialitásokra és a kifizetéseket megelőzően végrehajtandó szakmai és pénzügyi ellenőrzések körére is.
Az ajánlásban foglaltak teljesítése érdekében a Felügyeleti és Ellenőrzési Hivatal Költségvetési Ellenőrzési Főosztálya vizsgálatot végzett a tartalékkeret felhasználására vonatkozóan.
A fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos feladatokat és eljárásrendet belső szabályzat részletesen tartalmazza.
A fejezeti kezelésű előirányzatok szabályozását és az ellenőrzési rendszereket a kezelők 2003. február közepéig korszerűsítik.
A fejezet feladatai jelentős részét fejezeti kezelésű előirányzatból biztosítja, melynek döntő többsége központi költségvetési forrás. Ezek felhasználása során a tárca kiemelt figyelmet szentel az átláthatóság, nyomon követhetőség szempontjainak.
Az előirányzatok felhasználási-elszámolási szabályozása folyamatosan, finomításokkal megtörténik.
Folyamatban van a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos szabályzat kiegészítése.
A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználása során a munkafolyamatba épített ellenőrzés haékonyabbá tétele érdekében bővültek az ellenőrzési pontok.
A javaslat szerinti szabályozást a minisztérium fejezeti kezelésű előirányzatainak gazdálkodási, kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzata tartalmazza.
Az előirányzatok felhasználásának rendjét a PM minden évben aktualizálja. A fejezeti kezelésű előirányzatok köre évről-évre változik az ágazati sajátosságoknak megfelelően. A központi költségvetési szervek az általuk használt fejezeti kezelésű előirányzatokról részletesen beszámolnak.

Javaslat:
BM:
GKM:
GYISM:
IHM:
Közt. Eln. H.:
NKÖM:

Fordítsanak kiemelt figyelmet a felügyeletük alá tartozó intézményeknél és a fejezeti kezelésű előirányzatoknál az előirányzat-módosításokat és a kiadási-bevételi teljesítéseket érintő ÁHH-val való adategyeztetések folyamatosságára, az eltérések ok-okozati összefüggéseinek feltárására.
Az ajánlás teljesítését segítették a Felügyeleti és Ellenőrzési Hivatal Költségvetési Ellenőrzési Főosztálya által végzett ellenőrzések.
Az előirányzatok kezelői beszámoló jelentésüket auditáltatják.
Az évek során egyre javult az ÁHH és a tárca, valamint intézményei közötti információs szolgáltatás minősége.
A tárca folyamatosan figyelemmel kíséri, egyezteti az előirányzat módosításokat, és egyezteti az előirányzatokat.
Folyamatos az adategyeztetés az ÁHH-val az előirányzat teljesítéseket illetően.
A minisztérium az előirányzat-módosításokat és a teljesítéseket érintő adategyeztetéseket folyamatosan figyelemmel kíséri, illetve erre a beszámolók keretében az intézményvezetők figyelmét felhívja.

Javaslat:
GYISM:
IHM:
NKÖM:

Fordítsanak kiemelt figyelmet a központi költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok beszámolójelentéseinek megbízhatóságát elősegítő vezetői és a munkafolyamatba épített ellenőrzések megvalósítására, hatékonyabbá tételére, a függetlenített belső és a felügyeleti ellenőrzés megállapításainak hasznosítására. Utóvizsgálatok keretében ellenőrizzék a vezetői intézkedési tervekben foglaltak teljesítését.
A tárca 2003-ban fokozott figyelmet kíván fordítani a szakmai és pénzügyi ellenőrzésekre, illetve az ellenőrzések szabályozottságára. Cél az ellenőrzések hatékonyabbá tétele, a felügyeleti és függetlenített belső ellenőrzés megállapításainak jobb hasznosítása.
A tárca megalakulásától számított rövid időtartamban a munkafolyamatokba épített ellenőrzés megvalósult. Rendszeres a beszámoltatás a feladatok teljesítéséről. A kincstári ellenőrzés biztosított.
A tárca ellenőrzési főosztálya minden vizsgálatban ellenőrzi a szabályozottságot és az intézményeket érintő 3 évenkénti átfogó ellenőrzésben külön vizsgálati pontként szerepelteti azt. Függetlenített belső ellenőrzés keretében a tárcánál 2002-ben a gazdálkodás belső szabályozottságát és szerepét vizsgálták.

Javaslat:
GKM:
GYISM:
IHM:
OM:

Gondoskodjanak arról, hogy a zárszámadási törvényjavaslat fejezeti indokolásához a szakfőosztályok adatszolgáltatása, az intézmények éves feladattervének szakmai értékelése pontosabban és időben álljon rendelkezésre.
A tárca az ajánlás teljesítése érdekében körlevelet adott ki.
A tárca szigorúan számon kéri a szakmai területektől a feladatok pontos, határidőben és megfelelő minőségben történő elvégzését - így a zárszámadási feladatok esetében is követelmény az ajánlásban megfogalmazottak teljesítése. Az ehhez szükséges felelősségi viszonyok tisztázottak.
A tárca megteszi a szükséges intézkedéseket.
Az ajánlást figyelembe véve a tárca PM által jóváhagyott, fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos szabályzatában mind a számszaki, mind a szöveges értékelés szempontjait előírta.

A közalapítványoknak támogatást nyújtó fejezetek felügyeletét ellátó szervek vezetőinek tett ajánlások

Jelentés a közalapítványoknak és az alapítványoknak az 1998-2001. évek között juttatott nem normatív központi költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzéséről (0228)

Javaslat:
BM:
ESZCSM:
FMM:
GYISM:

Vizsgálják felül, hogy a már működő közalapítványok közül mely közalapítványokat célszerű ún. ernyő-szervezetnek kijelölni, amelyek - a kuratórium tagjainak, szakértői hálózatának szakmai felkészültsége alapján - alkalmasak a minisztérium előre meghatározott koncepciójához igazodóan az ágazati, szakmai programok előirányzataiból adott támogatások pályázati úton való lebonyolítására, a pályázatok meghirdetésétől a támogatás felhasználásának ellenőrzéséig, illetve az átfogó szakmai értékelés elkészítéséig bezáróan.
A tárca ernyő-szervezetként a Biztonságos Magyarországért Közalapítványt jelölte ki.
A kérdés megvitatására 2003-ban kerül sor a tárcánál.
Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány az FMM felügyelete alá került. A tárca felelősségi körében kijelölte azokat a szervezeteket, melyek delegált feladatokat kaphatnak az EU Bizottság felé felelős Irányító Hatóság döntése és a szerződésben foglalt feltételek alapján. Közvetítő szervezetként az OFA került kijelölésre.
A pályázati úton nyújtott támogatások lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a gazdálkodási szabályzat határozza meg. A pályázatok kezelésében kiemelkedő szerepe van egy költségvetési intézménynek (Mobilitás).

Javaslat:
BM:
FVM:
OM:

Intézkedjenek, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatokból megítélt valamennyi támogatásnál a kérelem benyújtásakor, illetve a szerződések megkötésekor maradéktalanul követeljék meg az Áht. 13/A. § (4)-(6) bekezdéseiben megjelölt nyilatkozatokat. A Kormány által alapított közalapítványok támogatásának jóváhagyását kössék az előző évi auditált éves beszámoló bemutatásához, illetve a Magyar Államkincstárnál történő pénzforgalmi számla meglétének igazolásához.
A közeljövőben javaslat előkészítésére kerül sor a fejezeti kezelésű előirányzatból történő támogatások pályázati rendszerének korszerűsítésére. A tárca emellett intézkedési tervet adott ki az ajánlásban megfogalmazottak teljesítésére.
A tárca valamennyi támogatott szervezettel és magánszeméllyel szerződést köt, mely rögzíti az ajánlásban foglaltakat, és megfelel az Áht. vonatkozó előírásainak.
A tárca az Áht. 13/A. § (4) bekezdésében előírt nyilatkozatokat követeli meg a megkötött szerződésekben.

Javaslat:
BM:
FVM:

Intézkedjenek, hogy a támogatásokat a tárgyévi éves költségvetési törvényben meghatározott előírásoknak megfelelően nyújtsák a közhasznú és kiemelkedően közhasznú (köz)alapítványoknak, a Kh. tv. 14. § (2) bekezdésének megfelelő írásbeli szerződés alapján.
Az ajánlásban foglaltakra a BM Intézkedési terve kitér.
A tárca a Kh. tv. 14. § (2) bekezdése szerinti írásbeli szerződés alapján nyújtja a támogatásokat.

Javaslat:
BM:
ESZCSM:
GKM:
HM:
MTA:
OM:

Intézkedjenek, hogy valamennyi támogatott szervezettel és/vagy magánszeméllyel szerződést kössenek, amely rögzíti a támogatás célját, az elszámolás határidejét, tartalmát, az elszámoláshoz csatolandó eredeti dokumentumokat, a támogatás továbbadásának feltételeit és ez esetekben a kedvezményezettekkel való szerződéskötési kötelezettséget, a szerződésszegés szankcióit, a támogatás felhasználására vonatkozó ellenőrzési jogosultságát, összhangban az Áht. 13/A. § (2) bekezdésének előírásaival.
A tárca előírja a megkötött szerződésekben a támogatások célját és felhasználási határidejét, a visszafizetési kötelezettség eseteit, késedelmi kamatfizetési kötelezettséget és a támogatások felhasználásának ellenőrzési kötelezettségét.
A tárcánál 2003. évben kiadásra kerülő szabályzat részletesen fogja tartalmazni az ajánlásban megfogalmazottakat.
Az alapítványok támogatására minden esetben írásbeli szerződés készült, mely tartalmazza a támogatás célját, az elszámolás határidejét, tartalmát, a támogatás továbbadásának feltételeit, a szerződésszegés szankcióit és az ellenőrzési jogosultságot. A célelőirányzatokból alapítványoknak juttatott támogatásokra vonatkozó szerződésekben az ellenőrzési jog gyakorlásában a közreműködő szervezetek ellenőrzési divíziói is részt vesznek, szerződésszegés esetén szankciókat kezdeményeznek.
A szerződések tartalmi pontosítására, kiegészítésére, az ellenőrzési és elszámolási kötelezettségek és jogosultságok kikötésére intézkedési terv készült, melynek megvalósítására 2003-ban lesz lehetőség.
Az MTA főtitkára az ajánlást figyelembe vevő intézkedési terv végrehajtásáról rendelkezett.
A tárca minden esetben szerződést kötött az általa támogatott közalapítvá-nyokkal és alapítványokkal. Elkészült a támogatásban részesülő szervezetekkel kötendő szerződés általános tárca szintű szabványa is.

Javaslat:
BM:

Intézkedjenek, hogy valamennyi támogatottat a szerződésben meghatározott célok, a többszörös elszámolás lehetőségét kizáró eredeti dokumentáció alapján, a megjelölt határidőben/részhatáridőben beszámoltassanak. A támogatás felhasználását a minisztériumi szabályzatban meghatározott összegeknek és gyakoriságnak megfelelően - a szerződésben kikötött ellenőrzési jog gyakorlásával - a helyszínen is ellenőrizzék. Szerződésszegés és más kötelezettségszegés esetén intézkedjenek a további finanszírozás, támogatás felfüggesztéséről, a már kiutalt támogatás részbeni vagy teljes összegének visszafizettetéséről, a további támogatási lehetőségekből való kizárásról.
A BM-nél készült intézkedési terv az ajánlásban megfogalmazottakra kitér.

Javaslat:
BM:
FVM:

Intézkedjenek, hogy a szerződésekben - ha a kiírt pályázat feltételei között a saját forrás felmutatása feltételként szerepelt - rögzítsék a pályázó által kötelezően bevonandó saját forrás összegét is. A beszámoltatás és helyszíni ellenőrzés ezekben az esetekben térjen ki a saját forrással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére is.
Az ajánlásban foglaltakra a BM Intézkedési terve kitér.
Valamennyi támogatottat a szerződésben meghatározott célok, többszörös elszámolás lehetőségét kizáró eredeti dokumentumok alapján, a megjelölt részhatáridőben számoltatja el a tárca.

Javaslat:
BM:
FVM:
GKM:
GYISM:

Folyamatosan hozzák nyilvánosságra a hatályos jogszabályi előírások alapján a támogatási lehetőségeket, a támogatást elnyert szervek névsorát és a kapott támogatás összegét.
A tárca a pályázati lehetőségeket nyilvánosan hirdeti meg, a nyertesek névsorát és a kapott összegeket az országos sajtó jelenlétében hirdeti ki.
A támogatási lehetőségeket, a támogatottak névsorát és a támogatás összegét a tárca folyamatosan nyilvánosságra hozza.
A támogatást elnyert szervezetek névsorát és az elnyert összeget a tárca folyamatosan nyilvánosságra hozza.
A pályázati támogatási lehetőségek, a támogatást elnyert szervezetek névsora és a kapott támogatás összege a jogszabályi előírásoknak megfelelően nyilvánosságra kerül.