H/2546.

Képviselői önálló indítvány

......../2003. (........) OGY határozat
országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról,
külföldi fegyveres erők Magyarország területén,
és légterében való áthaladásának megvizsgálására

  1. Az Országgyűlés Házszabálya 34. §-ának (1) bekezdése alapján vizsgálóbizottságot hoz létre a külföldi fegyveres erők csapatainak és eszközeinek Magyarország területén és légterében való áthaladása jogszerűségének megvizsgálására.
  2. A vizsgálóbizottság felállításának célja, hogy megvizsgálja:

  1. A vizsgálóbizottság 8 főből áll, a bizottság tagjaira a képviselőcsoportok vezetői tesznek ajánlást a következők szerint:
  2. Fidesz - Magyar Polgári Párt

    3 fő

    MSZP

    3 fő

    MDF

    1 fő

    SZDSZ

    1 fő

  3. A bizottság tagjainak megválasztására a képviselőcsoportok ajánlásai alapján az Országgyűlés elé a Házbizottság terjeszt elő javaslatot. A bizottság elnökére az ellenzéki, alelnökére a kormánypárti képviselőcsoportok a bizottsági tagságra jelöltek köréből terjesztenek elő javaslatot.
  4. A bizottság megbízatása kiterjed minden, az e határozat 1. és 2. pontját érintő 2003. január 1-jét követő áthaladás és átrepülés vizsgálatára, és az ennek alapján szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslattételre. A bizottság a munkája során a feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be. A kért adatokat mindenki köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, illetőleg köteles a bizottság előtt megjelenni.
  5. A bizottság feladatának ellátásához szakértőket vehet igénybe, működésének költségeit az Országgyűlés költségvetéséből fedezi.
  6. A bizottság működésének rendjét maga állapítja meg.
  7. A bizottság a megállapításairól és a szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslatairól jelentést készít, amelyet legkésőbb 2003. december 31-ig, és azt követően évente az Országgyűlés elé terjeszt.
  8. A bizottság megbízatása a külföldi fegyveres erők Magyarországon való áthaladását engedélyező országgyűlési határozatok bármelyikének hatályosságáig tart.

INDOKOLÁS

Az Országgyűlés különböző időpontokban, határozatban járult hozzá, hogy külföldi fegyveres erők vonulhassanak át Magyarország területén, illetve légterében a dél-szláv válság nyomán kialakult humanitárius szükséghelyzet megoldása érdekében, az "ENDURING FREEDOM" (Tartós szabadság) művelethez történő hozzájárulásként, valamint Törökország védelmének megerősítését célzó NATO-szállításokhoz.

Fenti határozatok érdemben tesznek különbséget az engedély hatálya alá tartozó országok, és az engedély tárgyát képező eszközrendszerek között.

Az Országgyűlés joga és egyben kötelessége, hogy határozatainak érvényesülését megvizsgálja, hogy ezúton is őrködjék az alkotmányosság felett, különös tekintettel arra, hogy ezek a katonai szállítások kihatnak Magyarország biztonságára.