ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

H/2554.

KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

.../2003. (....)
ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT
az iskolatej-programról

A tej és tejtermék fogyasztás ösztönzése és a diákok egészséges táplálkozásának elősegítése érdekében a Magyar Köztársaság Országgyűlése a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy július 31-ig teremtse meg annak feltételeit, hogy Magyarországon induljon újra az iskoláskorú gyermekek számára ingyenes tejet biztosító iskolatej-program. A program 2004. január 1-től terjedjen ki minden megyére.
  2. A Kormány biztosítson a fenti célra megfelelő anyagi forrást a költségvetésből.

Indokolás

Magyarországon 1998-ban, éppen EU-konform jellege miatt bevezetésre került az iskolatej-program. A polgári kormány évenkénti folyamatos bővítéssel kívánta ezt minden megyére kiterjeszteni a csatlakozásig. A bevezetés egyik oka a programnak a gyermekélelmezésben betöltött igen fontos szerepe volt. A másik pedig az, hogy az Európai Unió országaiban 1977 óta működik, támogatják, a támogatás mértéke teljes tejnél a tej irányárának 95%-a, a támogatott mennyiség pedig tanulónként napi 2.5 deciliter.

Magyarországon az önkormányzatok sajnos nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy a programot állami segítség nélkül egyedül finanszírozzák. A számukra biztosított élelmezési normatíva ugyanis ezt nem teszi lehetővé. Ezért lenne szükség a csatlakozás előtt az iskolatej-program újbóli bevezetésére, és ehhez az állami segítségnyújtásra.

2003. február 27.

Glattfelder Béla
Fidesz - Magyar Polgári Párt