ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI
BIZOTTSÁG

J/2661.
Jelentés

a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-ai általános választásáról,
valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról

Előadó: Dr. Ficzere Lajos
az Országos Választási Bizottság elnöke

Budapest, 2003. március

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 34. § (2) bekezdés m) pontja értelmében az Országos Választási Bizottság beszámol az Országgyűlésnek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról. E kötelezettségének az Országos Választási Bizottság a következőkben tesz eleget:

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-án megtartott választásán 4.153.657 választópolgár adta le szavazatát, ami 51,11 %-os részvételi arányt jelent.

A választás az egész országban törvényes rendben, a legteljesebb nyilvánosság mellett zajlott le, a választás eredményét országosan befolyásoló törvénysértés, rendzavarás nem volt.

Jelöltek hiányában, illetve a választás eredménytelensége miatt 25 településen időközi polgármester-, 8 településen időközi kislistás, 5 településen pedig időközi egyéni választókerületi választást kell tartani.

Elenyésző számban nyújtottak be megalapozott jogorvoslati kérelmet a választás eredménye ellen. A 3160 polgármester-választás közül 2-nek, a 10.000 vagy annál kevesebb lakosú településen megtartott 2998 képviselőválasztás közül szintén 2-nek az eredményét semmisítették meg és került sor megismételt szavazásra összesen 3 településen.

Az ország 1308 településén 1870 kisebbségi önkormányzatot választottak meg.

Az Országos Választási Bizottság a beszámolót és a választások országosan összesített végleges eredményét 2002. november 29-én egyhangúlag elfogadta és a Magyar Közlönyben közzétette.

Tisztelt Országgyűlés!

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását követően, 2003. január 3. és március 1. között került sor a fővárosi és az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztására.

A fővárosban 11 önkormányzatot választottak az elektorok. Az országos önkormányzatok megválasztása mind a 13 kisebbség esetében eredményes volt, bár a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán az országos cigány önkormányzatot választó elektori gyűlést meg kellett ismételni.

Az Országos Választási Bizottság a korszerűtlen és hiányos jogi szabályozásból adódó jogértelmezési problémák megoldását állásfoglalás kibocsátásával segítette, és szükségesnek tartja a törvényi szabályozás megújítását.

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országos Választási Bizottság nevében kérem a beszámoló elfogadását, és javasolom, hogy az Országgyűlés - egyetértése esetén - fejezze ki köszönetét a választási szervek tagjainak, akik hozzájárultak az önkormányzati választások törvényes lebonyolításához.

Budapest, 2003. március

Dr. Ficzere Lajos
az Országos Választási Bizottság elnöke