T/2702/29.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszony részére

Az Országgyűlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony !

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján " az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről " szóló T/2702. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 15. § új (6) bekezdéssel egészüljön ki:

"(6) Nem kell nyilvános pályázatot hirdetni, ha az egészségügyi közszolgáltatás nyújtására egyházi tulajdon visszaadásával összefüggésben kerül sor"

[(6)] (7) A pályáztatás tisztaságát, illetőleg pályázók...."

Indokolás:

A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. számú alkotmányerejű törvény biztosítja - többek között - az egyházak egészségügyi intézmények alapítására és működtetésére vonatkozó jogát. A törvény 19. §-a egyértelműen kimondja, hogy ezen tevékenységhez normatív módon meghatározott, a hasonló állami - önkormányzati intézményekkel azonos mértékű költségvetési támogatásra jogosult az egyház. Ezt nemzetközi szerződés ( Vatikánnal), valamint az Alkotmánybíróság több döntése is megerősítette. Az egészségügyi intézmény működtetése illetve finanszírozása további feltételhez nem köthető, hisz ez a betegek alkotmányos alapjogát sértené. A módosítás ennek az elvnek kíván eleget tenni.

Budapest, 2003. április 28.

Sisák Imre János
MDF

Dr.Csáky András
MDF