ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/2702/76.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló T/2702. számú törvény/országgyűlési határozati javaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 31. §. (3) bekezdés az alábbiak szerint változik:

31. §

(1) Ha az egészségügyi közszolgáltatás szervezéséért felelős szerv - ide nem értve az egyetemet - az ellátási kötelezettségébe tartozó feladataival összefüggésben állami tulajdonba vagy önkormányzati törzsvagyonba tartozó vagyont értékesít, illetőleg gazdasági társaságban vagyoni hozzájárulásként rendelkezésre bocsátja, az Áht-nak és az Ötv-nek az államháztartás alrendszereihez tartozó vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni a (2)-(5) bekezdésekben és a 32. §-ban foglalt kiegészítésekkel. Vagyonértékesítésre kizárólag három hónapnál nem régebbi vagyonértékelés alapján kerülhet sor.

(2) Ha a helyi önkormányzat az egészségügyi szolgáltatást nyújtó költségvetési szervét az Áht. 90. § (1) bekezdés c) pontja alapján azért szünteti meg, mert az egészségügyi közszolgáltatást az általa létrehozandó közhasznú társaság vagy gazdasági társaság formájában szervezi meg, a költségvetési szerv megszüntetésével egyidejűleg köteles megalapítani az új szervezetet.

(3) Egészségügyi szakellátást nyújtó gazdasági társaságban vagy közhasznú társaságban magánszemély, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - ide nem értve más közszolgáltatásért felelős szervet - állami, önkormányzati társasági részesedést - mindaddig, amíg az állami, önkormányzati részesedés a társaságban 50 % alá nem csökken - kizárólag tőkeemelés útján szerezhet. A tőkeemelés pénzbeli hozzájárulással vagy egészségügyi szolgáltatást célzó ingatlannak, más nagy értékű tárgyi eszköznek (orvostechnikai berendezés, műszer, gépjármű stb.) a társaság tulajdonába adásával történhet. A nem pénzbeli hozzájárulás értékét könyvvizsgáló állapítja meg.

(4) Aki a (3) bekezdésben meghatározott tőkeemelés útján szerzett üzletrészt vagy részvényt az egészségügyi szakellátást nyújtó gazdasági társaságban, az így szerzett társasági részesedését - a gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvényben (a továbbiakban: Gt.) szabályozott módon - szabadon

Indokolás

A törvényjavaslat nem mondja ki, hogy vagyont csak vagyonértékelést követően lehet értékesíteni. Szükségesnek tartom az egészségügyi közszolgáltatás megfelelő biztosítása érdekében, hogy csak olyan vagyontárgy kerülhessen értékesítésre, amelynek vagyonértékelése megtörtént.

Budapest, 2003 április hó 29. nap

Kárpáti Zsuzsa
MSZP

Dr. Vojnik Mária
MSZP

Dr. Schvarcz Tibor
MSZP

Dr. Czinege Imre
MSZP

Dr. Tóth István
MSZP

Dr. Nyul István
MSZP

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
MSZP

Dr. Mézes Éva
(SZDSZ)