Országgyűlési képviselő

T/2702/116.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló, T/2702. számú törvényjavaslathoz benyújtott T/2702/62. sz. módosító javaslathoz a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem ellő

A törvényjavaslat 16. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul, a (2) bekezdés elmarad:

(1) Az egészségügyi ellátási szerződés - [a (2) bekezdésben foglalt kivétellel] ha a felek eltérően nem állapodnak meg - [legalább három, de legfeljebb 15 évre] határozatlan időre köthető meg. A meghatározott időre szóló egészségügyi ellátási szerződést legalább három évre kell megkötni.

[(2) Az alapellátás körébe tartozó egészségügyi ellátási szerződés határozatlan időre is megköthető.]

Indokolás

Egyes egészségügyi szolgáltatásoknál az ellátás biztonsága, továbbá az ellátást szolgáló ingatlanokba, nagy értékű tárgyi eszközökbe fektetett beruházás megtérülése érdekében a törvényjavaslatban szereplő 15 éves, sőt a módosító indítványban javasolt 20 éves határidőnél jóval hosszabb szerződéses kapcsolatokra van szükség. Ezért a kapcsolódó módosító javaslat - az egészségügyi közszolgáltatások rendkívül eltérő jellegére tekintettel - a felek megállapodására bízza az egészségügyi ellátási szerződés időtartamának meghatározását. Az ellátás biztonságát szolgálja azonban, hogy a határozatlan időtartamú szerződéseket sem lehet három évig csak rendkívüli felmondással megszüntetni, továbbá az általános hathónapos felmondási határidő.

Budapest, 2003-05-12

Dr. Schvarcz Tibor
(MSZP)

Dr. Vojnik Mária
(MSZP)

Dr. Czinege Imre
(MSZP)

Dr. Nyul István
(MSZP)

Dr. Tóth István
(MSZP)

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
MSZP

Dr. Mézes Éva
(SZDSZ)