T/2702/126.

Bizottsági kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az Egészségügyi bizottság az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló, T/2702. számú törvényjavaslathoz benyújtott T/2702/ 7. sz. módosító javaslathoz a következő

bizottsági kapcsolódó módosító javaslatot

terjeszti elő:

A törvényjavaslat 32. § (1)-(2), (5) és jelenlegi (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul, továbbá új (6)-(7) bekezdéssel egészül ki, a további bekezdések számozása ennek megfelelően változik:

(1) A közszolgáltatásért felelős szerv által egészségügyi közszolgáltatás nyújtására értékesített vagy gazdasági társaságba vagy közhasznú társaságba nem pénzbeli hozzájárulásként rendelkezésre bocsátott ingatlan egészségügyi célvagyonnak minősül, kivéve ha az ingatlan megszerzője egy másik egészségügyi közszolgáltatásért felelős szerv.

(2) Az egészségügyi célvagyon az egészségügyi közszolgáltatás nyújtásán túlmenően a szabad kapacitások kihasználása érdekében kizárólag csak egészségügyi, szociális [vagy humanitárius] szolgáltatás nyújtására és azzal összefüggő feladatok ellátására használható, illetve hasznosítható.

(5) Az egészségügyi célvagyon felszámolási eljárás során történő értékesítése esetén az (1) bekezdés szerinti közszolgáltatásért felelős szervet, illetőleg az általa kijelölt egészségügyi közszolgáltatót elővásárlási jog illeti meg. Az elővásárlásra jogosult jogát a nyilvános értékesítésen gyakorolhatja oly módon, hogy a véglegesen kialakult vételár ismeretében nyilatkozik vételi szándékáról. Ha az elővásárlási jog jogosultjai e jogukkal nem élnek, akkor az ingatlan - a (6) bekezdésben foglaltakat kivéve - az egészségügyi célvagyon minősítés törlése mellett értékesíthető.

(6) Fekvőbeteg gyógyintézet működését szolgáló egészségügyi célvagyon esetén, ha az (5) bekezdésben meghatározott közszolgáltatásért felelős helyi önkormányzat nem él elővásárlási jogával, de a célvagyoni jelleg megszűnése súlyosan veszélyeztetné az egészségügyi ellátáshoz való jog érvényesülését az államot - az egészségügyi célvagyon könyv szerinti értékén - vételi jog illeti meg. A vételi jog gyakorlásáról az egészségügyi feladatokért felelős miniszter és a pénzügyminiszter együttes előterjesztése alapján a Kormány dönt.

(7) Az (6) bekezdésben szabályozott esetekben a felszámoló a felszámolás közzétételét követően haladéktalanul értesíti az elővásárlási jog jogosultját, valamint az egészségügyi feladatokért felelős minisztert. A közszolgáltatásért felelős helyi önkormányzat és az egészségügyi feladatokért felelős miniszter - a pénzügyminiszterrel együtt - egyeztet az elővásárlási jog gyakorlásának szándékáról. Ha az egyeztetésen az elővásárlási jog jogosultja bejelenti, hogy nem kíván élni elővásárlási jogával és fennállnak a (6) bekezdésben foglalt feltételek, az egészségügyi feladatokért felelős miniszter a Kormány döntése után közli a vételi jogra vonatkozó szándékot a felszámolóval. A vételi jog gyakorlására vonatkozó szándékot legkésőbb a felszámoló értesítésének kézhez vételétől számított 90 napon belül kell közölni a felszámolóval.

[(6)] (8) Az ingatlan egészségügyi célvagyoni jellegét, továbbá az (5) bekezdés szerinti elővásárlási jogot, illetőleg a (6) bekezdés szerinti vételi jogot az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni.

Indokolás

A módosító javaslat különleges garanciát indítványoz a kórházi ellátást szolgáló, állami vagy önkormányzati tulajdonból kikerült ingatlanvagyon védelmére, az ingatlan célvagyoni jellegének kimondását, továbbá ehhez kacsolódóan a volt állami, önkormányzati tulajdonos elővásárlási jogát, kivételes esetben az állam vételi jogát. A vételi jog gyakorlásának szűk esetköre, feltételei és a döntés hatásköri szintje e biztosíték rendkívüli jellegét biztosítja.

Budapest, 2003. május 14.

Dr. Vojnik Mária
elnök