T/2702/130.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az Egészségügyi bizottság az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló, T/2702. számú törvényjavaslathoz a következő

bizottsági módosító javaslatot

terjeszti elő:

A törvényjavaslat 18. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A gyógyintézet vezetőjét szakmai vezető testület segíti munkájában. A szakmai vezető testület a belső szabályzatokban meghatározott véleményező, javaslattevő feladatokat lát el, külön jogszabályban meghatározott szakmai döntésekhez egyetértése szükséges. A gyógyintézet szervezeti és működési szabályzata egyéb szakmai kérdésekben is egyetértési jogot biztosíthat a szakmai vezető testület számára. A szakmai vezető testület véleményét ki kell kérni a gyógyintézet szervezetére és működésére vonatkozó szabályzatok megalkotásához, az egészségügyi közszolgáltatást érintő pénzügyi tervek és beszámolók [, valamint a szakmai terv] elfogadásához.

Indokolás

A szakmai vezető testület a gyógyintézet legképzettebb, legszélesebb szakmai tudással rendelkező orvosaiból, egészségügyi szakdolgozóiból alakul. A testület összetételét a végrehajtási szabályok határozzák meg pontosan, de az orvosszakma érdekeinek hangsúlyozott kifejezésére pl. a testület egyik tagját a gyógyintézet orvosai közül a területileg illetékes orvosi kamara jelölhetné. E testület számára a gyógyintézet szakmai működésének védelme érdekében célszerű pl. a szakmai fejlesztését érintő kérdésekben e testület számára a véleményezési jogon túl egyetértési jogkör is adni.

Budapest, 2003. május 28.

Dr. Vojnik Mária
elnök