T/2702/134.

Az Országgyűlés

Egészségügyi
bizottságának

m á s o d i k

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló T/2702. sz. törvényjavaslat

v i t á j á h o z

(Együtt kezelendő a T/2702/99. számú, és a T/2702/127. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága - mint első helyen kijelölt bizottság - megvitatta az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvényjavaslat módosításáról szóló, T/2702. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/2702/128-133. számú módosító és kapcsolódó módosító javaslatokat.

  1. Az Egészségügyi bizottság kapcsolódva Selmeczi Gabriella, dr. Bartha László, dr. Fenyvesi Máté, dr. Frajna Imre, dr. Gógl Árpád, dr. Horváth Zsolt, dr. Surján László, dr. Tiba István és dr. Csáky András képviselők T/2702/87. számú módosító javaslatához (T/2702/99. számú ajánlás 33. pontja) a törvényjavaslat 14. § (2) bekezdés d) pontjának a következő kiegészítését javasolja:
  2. /Az egészségügyi ellátási szerződés kötelezően tartalmazza/

    "d) a munkavállalók foglalkoztatásával, továbbfoglalkoztatásával kapcsolatos garanciális elemeket, különös tekintettel a munkajogi szabályokban előírt, a munkáltatói jogutódlással összefüggőm munkaviszonyt érintő kérdéseket,"

    Indokolás: Lásd a T/2702/128. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Az Egészségügyi bizottság kapcsolódva Kárpáti Zsuzsa, dr. Vojnik Mária, dr. Schvarcz Tibor, dr. Tóth István, dr. Nyúl István, dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, dr. Mézes Éva és Kósáné dr. Kovács Magda képviselők T/2702/115. számú módosító javaslatához (T/2702/127. számú ajánlás 7. pontja) a törvényjavaslat 15. §-át új (5) bekezdéssel javasolják kiegészíteni, egyidejűleg javasolják az eredeti (5) bekezdés következő módosítását:
  4. "(5) Nem kell pályázatot kiírni, ha a 13. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott nem állami, nem önkormányzati egészségügyi szolgáltató oly módon jön létre, hogy a közszolgáltatásért felelős szerv többségi irányítást biztosító befolyásával működő gazdasági társaságban vagy közhasznú társaságban a közszolgáltatásért felelős szerv többségi irányítást biztosító befolyása szűnik meg."

    "[(5)](6) Az egészségügyi közszolgáltatásért felelős szerv a pályázati kiírásnak leginkább megfelelő [pályázóval] pályázat ajánlattevőjével (a továbbiakban: pályázó) köti meg az egészségügyi ellátási szerződést. Azonos feltételeket és kötelezettséget vállaló pályázók közül a szakmai tapasztalatok továbbvitele érdekében előnyben kell részesíteni az adott ellátási területen korábban a közszolgáltatásért felelős szerv által működtetett állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatók egészségügyi dolgozóiból alakult egészségügyi szolgáltatókat."

    Indokolás: Lásd a T/2702/131. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  5. Az Egészségügyi bizottság a törvényjavaslat 18. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  6. "(3) A gyógyintézet vezetőjét szakmai vezető testület segíti munkájában. A szakmai vezető testület a belső szabályzatokban meghatározott véleményező, javaslattevő feladatokat lát el, külön jogszabályban meghatározott szakmai döntésekhez egyetértése szükséges. A gyógyintézet szervezeti és működési szabályzata egyéb szakmai kérdésekben is egyetértési jogot biztosíthat a szakmai vezető testület számára. A szakmai vezető testület véleményét ki kell kérni a gyógyintézet szervezetére és működésére vonatkozó szabályzatok megalkotásához, az egészségügyi közszolgáltatást érintő pénzügyi tervek és beszámolók[, valamint a szakmai terv] elfogadásához."

    Indokolás: Lásd a T/2702/130. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  7. Az Egészségügyi bizottság a törvényjavaslat 19. §-át a következő új (3) bekezdéssel javasolja kiegészíteni: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  8. "(3) A szakmai tervet - a gyógyintézet szakmai vezető testületének egyetértésével - költségvetési szervnél a gyógyintézet vezetője, egyetemi klinikánál az egyetem, más szervezet esetében a fenntartó fogadja el."

    Indokolás: Lásd a T/2702/129. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Az Egészségügyi bizottság a törvényjavaslat 31. §-át a következő új (4) bekezdéssel javasolja kiegészíteni: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik)
  10. "(4) A (3) bekezdés szerinti tulajdonszerzés során, a gazdasági társaság vagy közhasznú társaság, az Áht. 91/Á. § (2) bekezdése, illetőleg a (2) bekezdés szerinti létrejöttétől számított öt évig, - azonos feltételek vállalása esetén - a szakmai tapasztalatok továbbvitele érdekében előnyben kell részesíteni a megszűnt költségvetési szervvel a megszűnéskor közalkalmazotti jogviszonyban volt egészségügyi dolgozóit, illetőleg e dolgozók kizárólagos részvételével egészségügyi szolgáltatást nyújtó vagy arra létrejövő gazdasági társaságait vagy közhasznú társaságait. A tőkeemelés elhatározásáról felhívást kell megjelentetni két országos napilapban."

    Indokolás: Lásd a T/2702/133. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  11. Az Egészségügyi bizottság a törvényjavaslat 35. § (1) bekezdését a következő e) ponttal javasolja kiegészíteni:

/Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben határozza meg/

"e) a vagyoni biztosíték nyújtásához, továbbá a 31. § (4) bekezdésében meghatározott tulajdonszerzéshez az egészségügyi dolgozók által igénybe vehető kedvezményes hitelek feltételeit."

Indokolás: Lásd a T/2702/132. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. május 28.

Dr. Vojnik Mária s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke