T/2702/141.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszony részére

Az Országgyűlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony !

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján " az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről " szóló T/2702. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 31. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosuljon:

"(3) Egészségügyi szakellátást nyújtó gazdasági társaságban vagy közhasznú társaságban magánszemély, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - ide nem értve más közszolgáltatásért felelős szervet - állami, önkormányzati társasági részesedést [- mindaddig, amíg az állami, önkormányzati részesedés a társaságban 50 % alá nem csökken -] kizárólag tőkeemelés útján szerezhet [.] , az állami és önkormányzati vagyon 50 %-ot meg nem haladó mértékéig. A tőkeemelés pénzbeli hozzájárulással vagy egészségügyi szolgáltatást célzó ingatlannak, más - a közvetlen egészségügyi szakellátást biztosító - nagy értékű tárgyi eszköznek [(orvostechnikai berendezés, műszer, gépjármű stb.)] a társaság tulajdonába adásával történhet. A nem pénzbeli hozzájárulás értékét könyvvizsgáló állapítja meg."

Indokolás:

Az egészségügyi ellátás biztosítása alkotmányos kötelezettsége az államnak. Ezen feladatának biztonságosan csak többségi tulajdonosként tud eleget tenni. A tőkeemelésnek egyértelműen a közvetlen egészségügyi szakellátást kell szolgálnia.

Budapest, 2003. június 23.

Dr. Csáky András
MDF

Sisák Imre János
MDF