T/2702/149.

Dr. Szili Katalin asszony részére

Az Országgyűlés elnöke

Módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony !

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján " az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről " szóló T/2702. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 4. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

["(1) Egészségügyi szolgáltatás - a (2)-(4) bekezdésben foglalt kivétellel - bármilyen tulajdoni és szervezeti formában megszervezhető."]

"(1) Egészségügyi szolgáltatás - a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel - az alábbi szervezeti formákban szervezhető meg:

  1. központi költségvetési szerv,
  2. helyi önkormányzati költségvetési szerv, illetőleg
  3. közhasznú társaság.
  4. egyházi intézmény"

Indokolás:

Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása elégtelen. A rendszeren belüli finanszírozási egyenetlenségek -a non profit elv következtében- kiegyenlítik egymást. A nyereség-orientált működtetés lehetővé tétele vagy a finanszírozás felborulásával és a rendszer összeomlásával fenyeget, vagy a nem kellően rentábilis szolgáltatások színvonalának csökkenését illetőleg megszüntetését eredményezheti. A módosító javaslat a társadalom túlnyomó többségének véleményével egyezően a korábban már elfogadott non profit elvnek kíván megfelelni.

Az egyházak alkotmányerejű törvény, valamint nemzetközi megállapodás alapján alanyi jogon jogosultak egészségügyi szolgáltatás nyújtására. Ezzel az egészségügyi közszolgáltatás szerves részévé váltak. Akkor amikor az állam alkotmányból fakadó kötelezettségének tesz eleget az egészségügyi szolgálat szervezését illetően, azt csak az egyházakkal együttműködve teheti meg. A módosítás ennek az elvnek kíván megfelelni.

Budapest, 2003. június 23.

Dr. Csáky András
MDF

Sisák Imre János
MDF